Загадка сорокового будинку

  • У квітні 2012 року будинок №40 на вулиці Грушевського в Івано-Франківську передали на баланс комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр». Відтоді його мешканці намагаються дізнатися, де діваються сплачені ними кошти на утримання дому.

    Житель 40-го будинку Дмитро Заник роками оббиває адміністративні пороги, вимагаючи висвітлення руху коштів та ремонту прибудинкової території. «Такого у світі ніде нема: ми сплачуємо кошти, а куди вони йдуть – не знаємо», – дивується пан Заник.

    Чоловік відчиняє доглянуті двері під’їзду. За дверима – чисто, стіни пофарбовані, висять картини. Чесно кажучи, таких під’їздів у місті дуже мало. І це при тому, що будинок введений в експлуатацію ще у 1986 році.

    Разом з тим, мешканці будинку порахували, що сплатили на рахунок «ЄРЦ» тисячі гривень, і не розуміють, куди поділися ті гроші. «Ми самостійно встановили двері, домофон, зробили ремонт у під’їзді, поміняли плафони та вкрутили енергозберігаючі лампочки. «ЄРЦ» не зробив нічого», – каже пан Заник.

     12200838_520700064755676_1501944061_n

    Не ділом, то словом

    Він показує переписку з міською владою та комунальниками. Хотів дізнатись, які саме послуги надавало комунальне підприємство будинку, в якому він живе, і був вражений. У листі, підписаному в.о. директора «ЄРЦ» Русланою Василюк, йому повідомили, що в будинку №40 на вулиці Грушевського в період з 01.01.2012 р. підрядними організаціями комунального підприємства «ЄРЦ» надано ряд послуг, у переліку яких «заміна лампочок», «регулювання та гідравлічне випробовування» і «промивання трубопроводів та приладів центрального опалення». І це при тому, що будинок повністю переведений на індивідуальне опалення!

    Дмитро Заник стверджує, що впродовж трьох років технічні та поточні огляди в будинку не проводилися, бо він має ключі від усіх технічних приміщень і за цей час ними ніхто не цікавився.

    «Так, ми давали відповідь на запит про отримання публічної інформації, – каже інженер-інспектор «ЄРЦ» Леся Човган. – Дійсно, у переліку є послуга гідравлічного випробування. Це коли перед початком опалювального сезону вода під тиском подається у труби». За її словами, працівники «ЄРЦ» беруть ключі, коли їм треба, у «відповідальної особи». Проте коли вона почула, що у будинку немає централізованого опалення, то припустила, що відповідь, найімовірніше, готували юристи.

    Заступник директора «ЄРЦ» Олександр Качанко пояснює, що така ситуація склалася помилково через уніфікованість документів: «Відповідно до структури періодичності та строків надання послуг утримання будинку та прибудинкової території, яку затвердила Івано-Франківська міська рада, є виключний перелік послуг. Він загальний, саме тому помилково і для будинку №40 були виписані згадані послуги».

    «Після прийняття на баланс нашого будинку КП «ЄРЦ» мало би почати надавати послуги відповідно до термінів, затверджених рішенням сесії Івано-Франківської міської ради. Але як можна надавати послуги, якщо обстеження та оцінка технічного і санітарного стану будинку так і не були проведені?» – дивується мешканець. Він вважає, що акт передачі був сфальсифікований і додатків до нього про виявлені недоліки не було.

    12208193_520699828089033_408424594_n

    Нечистий знак

    «Добре, що хоч вибори були та й хоч щось зробили», – усміхається пан Заник. «На даху будинку росли дерева, від дощу замокали стіни. За тиждень до виборів встановили нам водостічну трубу, то тепер вже краще. А з іншого боку будинку власник квартири на крайньому поверсі сам перекрив частину даху», – розповідає чоловік і показує на нову бляху.

    Крім того, небайдужий мешканець має претензії і до утримання прибудинкової території. «Тротуари замітають тут один, тут другий, там третій. А скільки разів я просив заасфальтувати прохід через арку! – додає він. – Приїхали, частину тротуару заасфальтували – рівно по лінію будинку, а в арці залишили, як було. Кажуть, нема грошей».

    «Аби зробити якусь роботу, потрібні гроші. Аби були гроші на конкретну роботу, треба передбачити її у бюджеті. Для асфальтування проходу в тій арці не передбачено фінансування, тому ми нічого не можемо зробити», – пояснює директор департаменту житлово-комунального господарства Михайло Смушак.

    «Я нічого не хочу, лише прозорості і виконання закону, – каже Дмитро Заник. –  Подивіться на табличку з номером будинку. Вони мені пишуть, що «до червня 2013 року у Вашому будинку надавалась послуга протирання номерного знаку». Та той знак років 30 ніхто не чіпав!»

    За його словами, на розгляд бюджетної комісії вже подано пропозицію включити фінансування на ремонт будинку до бюджету Івано-Франківська на 2016 рік. Можливо, заодно і знак протруть?

    Микола ГУРАК

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!