Танець з прикарпатського села і гуцульські сирні коники внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

  • Чоловічий ритуальний танець сербен з Чортовця та гуцульську сирну пластику внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

    Відповідний наказ 27 травня оприлюднили на сайті Мінкульту.

    “Місцеві громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини”, — йдеться у дописі.

    Як писав “Галицький кореспондент”, сербен у селі Чортовець на Городенківщині водять на Великдень, у великодній понеділок і вівторок та на Провідну неділю. Танцюють лише чоловіки: від найстаршого до наймолодшого стають пліч-о-пліч, утворюючи довгий ланцюг, і в такт роблять два кроки наперед, один набік. У такому ритмі спершу тричі обходять церкву, а тоді рухаються крізь усе село до іншої церкви.

    Танцювати сербен – велика честь. Вважається, що таким чином продовжується життя ще на рік. Дівчата й жінки тим часом збираються у коло та співають гаївки, іноді ще й грають на дримбі.

    Ведучий танцю – це неодмінно шанований і поважний чоловік, якому негласно передали право вести сербена з року в рік. 

    Читайте також: У столиці сирних коників

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!