Французький історик став почесним доктором ПНУ

  • Високе звання було присвоєно Даніелю Бовуа відповідно до ухвали Вченої ради ПНУ від 25 січня 2022 року.

    У Посольстві України в Парижі ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда вручив диплом та мантію почесного доктора університету визначному французькому історику, славісту, перекладачу, публіцисту, викладачу університетів Нансі, Ляльку і Париж І Пантеон-Сорбонна — професору Даніелю Бовуа.

    Про це повідомляють у пресслужбі університету.

    Високе звання було присвоєно Даніелю Бовуа відповідно до ухвали Вченої ради ПНУ від 25 січня 2022 року за видатний особистий внесок у дослідження ключових проблем історії України, Польщі та інших країн Центральної та Східної Європи, українсько-польських відносин, а також у становлення української національної ідентичності на сучасному етапі, що особливо актуальне в умовах російської агресії проти України.

    Професор Даніель Бовуа – член Наукового товариства імені Тараса Шевченка та Міжнародної асоціації україністів, іноземний член Національної академії наук України та Польської академії наук , Doctor Honoris Causa Варшавського, Ягеллонського та Вроцлавського університетів. А відсьогодні і Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Упродовж багатьох років він був директором Французького центру Варшавського університету, дослідником у Національному центрі наукових досліджень (Париж), директором Центру історії слов’ян і президентом Французької асоціації українознавчих студій, професором університетів Нансі та Лілль, Університету Париж І Пантеон-Сорбонна.

  • Історикові належить незаперечна заслуга в тому, що слово Rus’ фігурує у французьких історичних працях і довідкових виданнях. Даніель Бовуа доклав максимум зусиль упродовж своєї наукової кар’єри, щоб у Франції почали розрізняти терміни “Росія” і “Русь”. На його думку, той, хто не розрізняє цих термінів, свідомо чи несвідомо ллє воду на російський млин, тобто в нинішніх умовах – підігрує російській пропаганді та її ідеологемі «русского міра», що слугує виправданням агресії проти України.

    Читайте також: Суд поновив Фаріон на посаді у “Львівській політехніці”

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!