Порушення авторських прав у “неймовірних масштабах”: найбільші музичні лейбли подали до суду на розробників ШІ

  • Там вважають, що ШІ “краде” пісні, щоб створювати схожі мелодії.

    Найбільші музичні компанії світу (Sony Music, Universal Music Group і Warner Records) подали до суду на два стартапи у сфері розроблення штучного інтелекту через ймовірне порушення авторських прав. Про це розповідає BBC, пише Суспільне Культура.

    Про позови повідомила Американська асоціація звукозаписної індустрії (RIAA). Компанії вважають, що стартапи Suno і Udio порушили авторські права в “майже неймовірних масштабах” та заробляють гроші на копіюванні пісень. Тому вимагають компенсації у розмірі 150 000 доларів (6 млн гривень) за кожну роботу.

    У скаргах зазначено: компанії створюють такі пісні, що навіть найвідданіші фанати не можуть відрізнити згенеровану мелодію від автентичної. Серед згаданих у позові пісень — All I Want for Christmas is You Мераї Кері та My Girl гурту The Temptations.

    “Мотив є нахабно комерційним і загрожує витіснити справжній людський артистизм, який лежить в основі захисту авторських прав”, — йдеться в позові.

    Голова виконавчий директор RIAA Мітч Глейзер заявив, що музична індустрія співпрацює з відповідальними розробниками ШІ, але такі сервіси, як Suno і Udio, використовують “роботу всього життя артиста” для власного прибутку і тим самим “відкидають обіцянку дійсно інноваційного ШІ для всіх нас”.

    Suno, компанія з Массачусетсу, випустила свій перший продукт для створення музики у 2023 році й стверджує, що ним уже користується понад 10 млн людей.

  • Генеральний директор Suno Майкл Шульман заявив, що технологія була “розроблена для створення абсолютно нових результатів, а не для запам’ятовування і відтворення контенту, що вже існує” і не дає користувачам змоги посилатися на конкретних виконавців.

    Нью-йоркська компанія Udio випустила свій застосунок у квітні 2024 року. Він став популярним завдяки інструменту, який використали для створення BBL Drizzy, пародійного треку на суперечку між Кендріком Ламаром і Дрейком. За даними Billboard, це перший помітний приклад семплування ШІ в хіп-хоп-музиці.

    До теми: Україна приєдналась до глобальної співпраці з безпечного розвитку штучного інтелекту

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!