Канада планує передати Україні першу партію санітарних бронемашин ACVS

  • Загалом на партію бронемашин планують витратити 650 млн доларів (50 одиниць спецтехніки).

    Міністерство оборони Канади оголосило про передачу Україні перших десятьох медичних бронетранспортерів з партії у 50 машин. Відповідне повідомлення відомство опублікувало 13 червня.

    Надсучасні броньовані машини виконуватимуть широкий спектр функцій на полі бою, включаючи транспортування військ, медичну евакуацію. Вони забезпечують високий рівень маневреності та захисту екіпажу та вантажу. Санітарний варіант ACVS оснащений медичним обладнанням.

    Спершу спецтехніка вирушить до Європи, аби українських військових навчили нею користуватися. Машини перевозять з канадського міста Лондон, що в Онтаріо, до Європи. А восени їх мають доставити в Україну.

    Міністр національної оборони Канади Білл Блер зазначив, що до Європи вже відправили перші чотири автомобілі.

    «Війна Росії проти України, що триває, є також нападом на право всіх народів обирати своє власне майбутнє. Україна повинна перемогти у цій війні – і Україна може розраховувати на підтримку Канади до самої перемоги. Канада пишається тим, що надає Україні новий парк найсучасніших броньованих машин для захисту її відважних військовослужбовців», – наголосив Білл Блер.

    Оттава протягом трьох років інвестує 650 млн доларів, аби надати Україні 50 броньованих машин власного виробництва. Загалом у рамках проекту ACSV уряд Канади інвестує приблизно 2 млрд доларів США в поставку 360 таких машин канадській армії.

    Загалом Канада вже передала бойові танки Leopard 2, протитанкову зброю, гаубиці M777, артилерійські боєприпаси, зимовий одяг тощо. Канада також робить внесок у багатонаціональні зусилля з підготовки пілотів і технічного обслуговування для підтримки українського парку винищувачів F-16, а також бере участь у коаліціях контактної групи оборони України з бронетанкової техніки, військово-повітряних сил і безпілотників.

    LAV ACSV – колісна бойова бронемашина, виробництвом якої займається канадський підрозділ американського гіганта General Dynamics за ліцензією швейцарської Piranha III. Бронемашину називають «машиною-конструктором», що дозволяє її перепрофілювати для різних цілей – бронетранспортер з легким озброєнням, колісну БМП з автоматичною гарматою, санітарну, ремонтну чи командно-штабну машину.

    Базова вага ACSV становить понад 28 тонн. Машина оснащена 450-сильним дизельним двигуном, який працює з автоматичною 7-ступеневою коробкою передач. Систему вирізняє система підвіски з потужнішою силовою установкою та бронюванням. Підвіска здатна витримувати таку вагу через те, що є гідропневматичною з регулюванням кліренсу.

  • Заявлена максимальна швидкість становить 100 км/год.

    Щодо рівня бронювання, то офіційних даних про нього відсутні, однак відомо про елементи протимінного захисту завдяки подвійному V-подібному днищу.

    ACSV має впроваджені заходи зі зменшення помітності не тільки у тепловізійному, але навіть у радіолокаційному спектрі. Це є можливим завдяки встановленими сенсорами лазерного опромінення з можливістю інтеграції комплексу активного захисту.

    Для версії бронетранспортера штатним озброєнням може бути бойовий модуль з 12,7-мм кулеметом. Штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної гармати M242 Bushmaster зі швидкострільністю 200 пострілів за хвилину.

    До теми: Швейцарія відмовилася передати Україні доходи від заморожених російських активів

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!