На Надвірнянщині перевірятимуть вміст нітратів у криницях

  • Згідно з гігієнічними вимогами до якості питної води, вміст у ній нітратів не повинен перевищувати 50 мг/л.

    Про це повідомляє Делятинська територіальна громада.

    Щоб вберегти себе та своїх близьких від отруєння, для визначення вмісту нітратів у питній воді Надвірнянський районний відділ ДУ «Івано Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить безкоштовне дослідження води з криниць.

    Йдеться про перевірки криниць у сім’ях, де є діти до трьох років. Для проведення дослідження слід звернутися за адресою: м. Надвірна, мікрорайон Шевченка, 19.

    “Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі ж нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є ще токсичнішими. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін”, – йдеться у повідомленні.

    Накопичуючись в організмі, нітрати провокують так звану метгемоглобінемію. При цьому захворюванні гемоглобін в крові заміщується метгемоглобіном, який не виконує функцію перенесення кисню. Це веде до таких серйозних наслідків як кисневе голодування, різко погіршується стан здоров’я.

  • Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

    Читайте також: У Франківську реконструктивні хірурги зі США та Канади знову безоплатно оперуватимуть військових

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!