Документальний фільм із перехоплених розмов росіян “Мирні люди” Оксани Карпович покажуть в українських кінотеатрах

  • Але прокат фільму обмежений — подивитися його можна буде в обраних кінотеатрах з 29 серпня.

    В український кінопрокат виходить стрічка режисерки Оксани Карпович “Мирні люди”. Про це Суспільне Культура повідомили у компанії “Артхаус-трафік”.

    Фільм “Мирні люди” складається зі статичних кадрів: зруйновані будинки, вибиті вікна у квартирах, цивільні, які продовжують жити у нових умовах. Так аудиторія може побачити, як змінилися міста і села України після повномасштабної війни.

    Відео слугує доповненням і фоном, коли звучать записи розмов бійців армії Росії, які воюють в Україні. Це телефонні розмови з рідними: сестрами, дружинами чи батьками. Найчастіше вони схвалюють дії росіян, не маючи співчуття до українців.

    Режисерка Оксана Карпович прослухала 31 годину записів цих розмов росіян, майже усі вони з відкритих джерел. Ці перехоплення раніше публікували в соцмережах СБУ та спецслужб. Це приблизно 940 унікальних розмов, серед яких режисерка обрала записи для фільму. Каже, що серед цих розмов вона почула лише від однієї жінки критичну позицію.

    Коли саме та де відбудуться покази, незабаром оприлюднять на сторінці фільму.

    Для Карпович фільм став другою режисерською роботою. Вона відома за фільмом “Не хвилюйся, двері відчиняться”, а від початку повномасштабного вторгнення працювала продюсеркою для іноземних новин.

    Продюсерками стрічки стали Ольга Бесхмельниціна (“Стоп-земля”) та Дар’я Бассель (“Будинок зі скалок”). До виробництва долучилась француженка Шарлотт Туррес як режисерка монтажу.

    Прем’єра фільму відбулась на Берлінському кінофестивалі. Там кінострічка отримала дві спеціальні відзнаки у конкурсній програмі Forum – від Amnesty Award та від Екуменічного журі. Також фільм показували й на інших європейських кінофестивалях.

    Українська прем’єра фільму відбулась на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де стрічка була представлена як фільм-відкриття.

    Читайте також: Фільм Птушкіна “Ми, наші улюбленці та війна” вийшов на Netflix

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!