Без хіджабу виходити заборонено: іранську співачку затримали за виконання пісні Емі Вайнгауз із непокритою головою

  • Артистку заарештували у суботу, 3 серпня, і досі немає інформації про її місцеперебування чи стан здоров’я.

    Іранську співачку Зару Есмаїлі заарештували в Ірані за виконання пісні Емі Вайнгауз Back to Black на вулицях Тегерана без хіджабу. В Ірані жінкам заборонено співати й танцювати на публіці.

    Про це повідомляє Metro, пише Суспільне Культура.

    Зара Есмаїлі відома своїми вуличними виступами. Її виступ, зафільмований місяць тому, став вірусним після публікації в Instagram.

    Артистку заарештували у суботу, 3 серпня, і досі немає інформації про її місцеперебування чи стан здоров’я. Її затримання спричинило відчай у родини. За даними Iran International, родині Зари не вдалося дізнатися, де вона.

    Фараваз Фарвардін, іранська співачка та засновниця кампанії “Право співати” у Берліні, різко засудила арешт. Вона заявила, що Зара ув’язнена в Центральному слідчому ізоляторі Тегерану (Фашафуєх) за “злочин” виконання пісні на публіці й перебуває під тиском слідчих, які намагаються змусити її визнати зв’язки з активістами та музикантами поза Іраном, що не відповідає дійсності.

    Також активісти з-за кордону активно поширюють інформацію про ситуацію зі співачкою, використовуючи хештег #FreeZara у своїх дописах.

    Арешт Зари відбувається на тлі оголошення владою Ірану нового плану щодо обмеження прав жінок у контексті руху “Жінка. Життя. Свобода”, який почався після вбивства Махси Аміні у 2022 році. Цього року Іран також анонсував намір навчати 1500 “місіонерів”, щоб просувати “культуру цнотливості та хіджабу” з особливим акцентом на школи та освітні центри.

    Читайте також: Французький співак Вудкід вимагає від Трампа припинити використовувати його пісню Run Boy Run у передвиборчій кампанії

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!