В Україні з’явилася команда кінологинь, які готують собак для розмінування

  • Мета нового проєкту — реформувати роботу з розмінування та створити стандарти ведення протимінної діяльності.

    Програма розвитку ООН 21 серпня запустила проєкт, де групи жінок-кінологинь із мінно-пошуковими собаками здійснюватимуть гуманітарне розмінування України. Про це ПРООН повідомило Суспільному в пресрелізі.

    Ініціатива передбачає залучення 16 мінно-пошукових собак і 8 кінологинь. Проєкт фінансують Нідерланди та Іспанія. ПРООН реалізовує цю програму разом з MAG та APOPO.

    Кінологічні команди мають значно прискорити процес розмінування в Україні, ідеться в пресрелізі.

    “Повністю навчений службовий собака може обстежити територію площею 1500 м² на день, тоді як людина – 20-50 м² на день. Собаки ігнорують металобрухт і виявляють лише запах вибухівки, а це означає, що за певних умов вони набагато швидше знаходять міни, ніж металошукачі”, — пояснюють в ООН.

    Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний побував на презентації проєкту 21 серпня і сказав:

    “Цей проєкт має важливе значення. Він не лише підтримує негайні заходи з розмінування, але й має на меті розробити стійку методологію, яка може бути широко використана для організації протимінної діяльності по всій Україні. Проєкт демонструє об’єднання зусиль, спрямованих на гарантування більш безпечного середовища для наших громад”.

    Посол Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу підвреслив, що проєкт просуває принципи гендерної рівності, залучаючи українських жінок до роботи кінологами.

    До теми: В Україні вже підготували понад 100 спеціалістів із протезування, – Мінсоцполітики

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!