“Чому б не в Росію?” — іранський депутат підтвердив поставки ракет до РФ

  • Аналітики ISW прогнозують, що Росія використовуватиме ці ракети для обстрілів української енергетичної, військової та цивільної інфраструктури протягом осені та зими.

    Член парламентського комітету з національної безпеки та зовнішньої політики Ірану, Ахмад Бахшайеш Ардестані, визнав, що Іран надає військову допомогу Росії на тлі війни в Україні, що триває. Про це повідомляє Iran International, передає Суспільне.

    За даними видання, іранський депутат підтвердив постачання Тегераном балістичних ракет до Росії, але применшив погрози з боку України та її західних союзників накласти “великі” санкції на Іран.

    “Нам доводиться обмінюватися на наші потреби, включаючи імпорт соєвих бобів і пшениці. Частина бартеру передбачає відправку ракет, а інша частина передбачає відправку військових безпілотників до Росії”, – сказав Ардестані.

    На запитання, чи може відправка балістичних ракет до Росії призвести до подальших санкцій проти Ірану, депутат відповів:

    “Гірше, ніж є, бути не може. Ми даємо ракети Хезболлі, ХАМАС і Хашд аш-Шаабі, то чому б не в Росію? Ми продаємо зброю і отримуємо долари. Ми обходимо санкції через наше партнерство з Росією. Європейці продають Україні зброю. НАТО зайшло в Україну, то чому б нам не підтримати свого союзника відправленням ракет і безпілотників до Росії?»” – сказав Ардестані.

    Таку заяву представник парламенту зробив менш ніж за 24 години після того, як місія Ірану в ООН заперечила доставку коротких балістичних ракет дальності до Росії. Іранська місія заявила, що Тегеран не надає військової допомоги жодній зі сторін у війні і закликала до цього інші країни.

    “Позиція Ірану щодо українського конфлікту залишається незмінною. Іран вважає надання військової допомоги сторонам конфлікту, що призводить до збільшення людських жертв, руйнування інфраструктури та відходу від переговорів про припинення вогню, нелюдським”, – йдеться у заяві.

    Постачання ракет – безпідставне звинувачення

    У неділю, 8 вересня, речник Міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані назвав звинувачення в передачі Росії іранських балістичних ракет “безпідставними”. І заявив, що вони повторюються деякими західними державами, переслідуючи політичні цілі.

    “Як неодноразово наголошувалося, Ісламська Республіка Іран, виступаючи проти війни, підтримує політичне рішення для вирішення розбіжностей між Росією та Україною, щоб покласти край конфлікту”, – сказав речник МЗС Ірану.

    За даними британського видання The Times, яке посилається на джерело в українській військовій розвідці, 4 вересня російський корабель доставив 200 балістичні ракети Fateh-360 до невідомого порту в Каспійському морі.

    Аналітики ISW прогнозують, що Росія, ймовірно, використовуватиме надані Іраном ракети для обстрілів української енергетичної, військової та цивільної інфраструктури протягом осені та зими.

    До теми: У Європі вважають, що Іран може поставити Росії балістичні ракети, – Bloomberg

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!