Фільм “Ля Палісіада” представить Україну на кінопремії “Оскар”

  • “Ля Палісіада” представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на 97-й премії “Оскар” в категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

    Кримінальна драма “Ля Палісіада” режисера Філіпа Сотниченка була обрана претендентом від України на премію “Оскар”. Таке рішення 9 вересня ухвалив Український Оскарівський комітет, передає Суспільне Культура.

    Фільм обрали 14 членів Українського Оскарівського Комітету шляхом голосування.

    “Члени Комітету детально розглянули подані фільми, дискусія була палкою і конструктивною”, — розповів голова комітету Дмитро Сухолиткий-Собчук.

    Зазначається, що в національному відборі брали участь чотири фільми:

    • “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка;
    • “Ля Палісіада” режисера Філіпа Сотниченка;
    • “Ми були рекрутами” режисера Любомира Левицького;
    • “Мирні люди” режисерки Оксани Карпович.

    Що відомо про “Ля Палісіаду”

    Події фільму розгортаються в Україні 1996 року — за кілька місяців до підписання протоколу № 6 Європейської конвенції з прав людини. Цей документ скасував смертну кару, яка діяла ще з радянських часів. До цього за кількістю смертних вироків наша держава мала один із найвищих показників у світі.

    “Ля Палісіада” — це повнометражний дебют Філіпа Сотниченка. Раніше в доробку цього режисера відзначилися короткометражні стрічки “Цвях” і “Технічна перерва”.

  • Світова прем’єра відбулася в межах 52-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю, а українська — 12 жовтня під час Київського тижня критики.

    Окрім цього, драма здобула кілька нагород: перемогла на кінофестивалі в Турині, потрапила до короткого списку на премію Європейської кіноакадемії, а також стала найкращим повнометражним фільмом фестивалю “Кіноколо”. Також Філіп Сотниченко отримав нагороду як найкращий режисер на Міжнародному кінофестивалі в Сараєво.

    До теми: “Росіяни на війні”: на Венеційському кінофестивалі показали фільм про російських військових в Україні. Українська кіноспільнота відреагувала

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!