Карта України без Криму в підручнику: Міносвіти посилить перевірку посібників для навчання

  • Інституцію, яка займається створенням українських підручників, ліквідують. З 2 вересня функції експертизи підручників передані іншій інституції.

    Вона формується на інших принципах: підбір експертів і робота експертних рад. Це робиться для того, щоб надалі не допускати інцидентів, як, зокрема, сталося напередодні з картою України без Криму у підручнику української мови для 7 класу. Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий 12 вересня у коментарі Суспільне на Саміті леді і джентльменів, ініційований командою першої леді України.

    “Ми розділяємо функцію закупівлі підручників і функцію експертизи підручників. І ми вводимо кількарівневий підхід до експертизи підручників, у тому числі до їхніх приймань”, — заявив він.

    За підручник з української мови за 7 клас з картою України без Криму заплатить видавництво, яке це допустило.

    “Для цього видавництва це буде доволі дорога помилка. Бо їм доведеться заплатити другий раз за весь наклад. І вони вже на це погодились. Вони видають повторно підручник без цієї помилки. Той підручник — ми вилучаємо зі шкіл, обмінюємо на новий. Це урок для багатьох видавництв, щоб вони уважніше до цього ставились. Але і ми зі свого боку будемо проводити контроль сигнальних примірників. Яким чином? Через апробацію підручників вчителями”, — зазначив Лісовий.

    За його даними, для того, щоб забезпечити усіх школярів підручниками, необхідно загалом близько 9 млрд гривень. Загальну потребу поетапно закривають щороку.

    Міністр також зауважив, що подібні інциденти трапляються доволі часто — у кожному накладі щороку мають такі випадки. Це питання контролю якості підручників.

    “Мене це звичайно засмучує. Але ще більше засмучує та якість самого змісту підручників, які ми маємо. Цим не задоволені вчителі дуже часто. Є хороші підручники, але їх можна на пальцях однієї руки перерахувати, які дійсно є такого дуже високого рівня”, — зазначив міністр.

    Що відомо про інцидент з мапою України без Криму в українському підручнику

    Видавництво “Літера ЛТД” випустило для учнів 7 класу підручники без карти Криму. Автори книжки пізніше заявили, що сталося це через “технічну помилку” при оновленні матеріалів підручника: при верстці зображення було взято зі стокових ресурсів, де карта складалася з двох шарів, і контур Криму злився з фоном, що призвело до його відсутності на кінцевій версії зображення. Загалом понад 40 тисяч учнів отримали такий варіант книги.

    Видавництво пізніше ухвалило рішення, що відкликає підручники і видає виправлений наклад за свій рахунок. Співавторка книжки Анастасія Онатій у коментарі Суспільному заявила, що сталася “саме помилка, яка не є позицією авторів”.

    “Я хочу наголосити на тому, що це саме помилка. Що це справді технічний момент і він жодним чином не є ні позицією авторів, ні позицією команди, яка працювала з підручником. Наша з паном Тарасом (співавтор, колишній боєць, філолог Тарас Ткачук — ред.) проукраїнська позиція — стабільна та багаторічна. Ми це підтверджуємо у всіх наших роботах… Ми хочемо, звичайно, перепросити, бо наша відповідальність тут теж є, там стоять наші прізвища”, — зазначила вона.

    Автори підручника пропонують вчителям обговорити з учнями український Крим, можливість визнавати власні помилки та як працює “мапаганда”, а також вручну домалювати з дітьми півострів, якого не вистачає. Це перший крок до вирішення цієї ситуації. Наступний — наліпки.

    Зі свого боку Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий відреагував на інцидент та заявив, що видавець, який допустив некоректність дизайну, виправить помилку власним коштом. Саме ж видавництво звільнило головного дизайнера, а усі причетні до виходу книжки отримали догани зі штрафними санкціями.

    Читайте також: Підготовка до НМТ: 4 поради батькам

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!