Олександра Усика затримали в аеропорту у Польщі та відпустили: чому це сталося і реакція боксера

  • Усик повідомив, що наразі непорозуміння вирішене.

    Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту у Польщі, після чого відпустили.

    Сталося це ввечері у вівторок, 17 вересня, передає Суспільне Спорт.

    Першим про затримання Усика повідомив народний депутат Жан Беленюк. Він виклав відео на своїй сторінці в Telegram, на якому видно, як правоохоронці затримують українського боксера.

    Згодом дружина Усика Катерина виклала сторіз на своїй сторінці в Instagram, де повідомила, що “все добре” і “нічого кримінального не сталося”. Через деякий час українського боксера відпустили.

    Що відбулося далі?

    Після звільнення Олександр Усик прокоментував своє затримання в аеропорту Кракова. Боксер подякував українським дипломатам за підтримку та підкреслив, що наразі непорозуміння вирішене.

    “Друзі, все добре. Сталося непорозуміння, яке швидко вирішилося. Дякую, всім, хто хвилювався. Дякую українським дипломатам за підтрику. І респект польським правоохоронцям, які виконують свої обов’язки, незважаючи на зріст, вагу, розмах рук і регалії”, — написав Усик у сторіз на своїй сторінці в Instagram.

    Що стало причиною затримання Усика?

    Український боксер не конкретизував причину свого затримання польськими правоохоронцями. Натомість за інформацією польського промоутера Анджея Васілевські, затримання відбулося через те, що служби аеропорту не хотіли пускати друга Усика на борт з незрозумілих для команди причин. Український боксер у відповідь на це відмовився летіти самостійно і виступив проти затримання друга, внаслідок чого їх обох заарештували.

    Згодом ESPN, посилаючись на джерело, повідомило, що у повідомленні Васілевські йшлося про Усика, а також його тренера Сергія Лапіна. Служба аеропорту відмовляла обом сідати на літак, стверджуючи, що їхній стан “непридатний для подорожі літаком”. Попри намагання Усика пояснити, що з ними все гаразд і вони втомилися після 14-годинної поїздки з Києва, через мовний бар’єр і категоричну позицію боксера, їх було затримано.

    Ситуацію щодо затримання прокоментував і сам Лапін. У сторіз на своїй сторінці в Instagram він розповів, що працівники митного контролю “перевищили свої повноваження”, внаслідок чого і відбулося затримання.

    Речник Карпатського відділу Прикордонної служби Польщі Яцек Міхаловський у коментарі “Укрінформ” повідомив, що Усика та Лапіна затримали через відсутність реакції з їхнього боку на вимогу залишити зону виходу після недопуску на рейс.

    “Справа стосувалася двох громадян України. Один з них не був допущений на рейс, а інший сказав, що без нього не полетить. Це спричиняло затримку з вильотом літака, а з огляду на те, що вони не реагували на прохання працівників перевізника про залишення цієї зони, тож згідно з процедурою було викликано прикордонників з групи спецреагування”, — зазначив Міхаловський.

  • Також речник повідомив, що на Усика надягли наручники лише з метою, щоб довести його до службового приміщення, після чого їх одразу зняли.

    “Чоловіки не чинили опору, але були у збудженому стані”, — додав Міхаловський.

    Як відреагували на арешт в Україні?

    Речник Георгій Тихий опублікував офіційну заяву, де повідомив, що Генконсул України в Кракові виїхав до аеропорту для з’ясування обставин інциденту.

    “За дорученням Президента України Володимира Зеленського ми негайно відреагували на затримання Олександра Усика в Кракові та сприяли його звільненню. Деталі мені повідомив наш Генконсул. Ми вважаємо такі дії непропорційними та неприпустимими щодо нашого чемпіона і надішлемо відповідну ноту польській стороні”.

    Пізніше ситуацію із затриманням Усика прокоментував і сам Зеленський. Президент України на сторінці в Telegram висловив обурення через ставлення до боксера з боку польських правоохоронців.

    “Доручив міністру закордонних справ України Андрію Сибізі та міністру внутрішніх справ України Ігорю Клименку негайно розібратися в усіх деталях інциденту в аеропорту Кракова. Щойно мені повідомили, що все вже добре, нашого чемпіона відпустили і більше його ніхто не затримує”, — написав президент України.

    Читайте також: Усик та Ф’юрі офіційно визначили дату проведення реваншу

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!