Росія веде переговори з хуситами про постачання ракет, – Reuters

  • Міністерство оборони Росії та представництво Ірану при ООН відмовилися коментувати ситуацію.

    Росія за посередництва Ірану веде секретні переговори про можливе постачання протикорабельних ракет із хуситами – збройним проіранським угрупованням, яке контролює значну частину території Ємену. Про це 25 вересня повідомила агенція Reuters із посиланням на джерела, пише Радіо Свобода.

    У липні видання The Wall Street Journal повідомляло, що Росія розглядає можливість передати хуситам ракети «Яхонт», які можуть значно посилити атаки угруповання на американські та європейські судна в Червоному морі. За даними джерел Reuters, остаточного рішення про постачання ще не ухвалено.

    Раніше хусити заявили про підтримку радикального угруповання «ХАМАС» (визнане терористичним у США та ЄС), яке воює з Ізраїлем, і пообіцяли атакувати кораблі союзників Ізраїлю в Червоному морі. Згодом вони потопили щонайменше два судна та захопили ще одне, що спричинило збої в світовій морській торгівлі, зміни маршрутів та збільшення страхових витрат. Попри удари США по позиціях хуситів, загроза кораблям у регіоні зберігається.

    Офіційний представник хуситів Мохамед Абдель-Салам заявив, що їм нічого не відомо про можливе постачання ракет.

    Представник міністерства оборони США зазначив, що посилення хуситів може підірвати міжнародні інтереси в забезпеченні свободи судноплавства та стабільності в Червоному морі та на Близькому Сході.

  • З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія та Іран посилили військову співпрацю. Раніше США заявляли, що Іран передав Росії балістичні ракети. У червні президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Росії постачати сучасну далекобійну зброю країнам, які протистоять Заходу.

    «Яхонт» вважається однією з найдосконаліших протикорабельних ракет у світі. Вона летить на надзвуковій швидкості і здатна «ковзати» поверхнею моря, що ускладнює її перехоплення.

    Нагадаємо, ЄС надасть Україні 35 млрд євро кредиту з використанням заморожених росактивів

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!