Росія хоче атакувати українські АЕС та отримує від інших країн супутникові знімки для підготовки, — Зеленський

  • Президент розповів, що нещодавно отримав новий звіт від українських розвідників і він “насторожує”.

    Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія отримує супутникові знімки українських атомних електростанцій від інших країн та збирає інформацію про них.

    Про це глава держави сказав під час виступу на дебатах Генасамблеї ООН 25 вересня, пише “Суспільне”.

    “Схоже, Путін планує нові атаки на наші АЕС та пов’язану з ними інфраструктуру, щоб від’єднати їх від загальної енергосистеми. До речі, за допомогою супутників інших країн Росія отримує інформацію та детальні зображення наших атомних електростанцій”, — сказав Зеленський.

    Він наголосив, що якщо Росія спричинить ядерну катастрофу на одній з АЕС України, то радіація “не поважає державних кордонів, і, на жаль, різні країни можуть відчути на собі руйнівні наслідки”.

    24 вересня Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН, під час якого заявив, що Росія хоче атакувати три українські атомні електростанції і Київ має відповідні докази. Проте, які саме АЕС, президент не уточнив.

    Що відомо про роботу українських АЕС під час бойових дій

    Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні направило МАГАТЕ офіційну ноту, що РФ своїми ударами по енергетиці України створює ризик для роботи ядерних об’єктів.

    Заяву зробили після обстрілу 26 серпня, тоді були відключені від мережі 1, 3 та 4 енергоблоки Рівненської атомної електростанції.

    Також уранці була знижена до сумарного рівня 1800 МВт потужність енергоблоків Південноукраїнської АЕС і Миколаївській області. А вже ввечері через коливання в українській енергосистемі, спричинені атакою Росії, третій енергоблок Південноукраїнської АЕС було відключено від мережі.

    4 вересня джерела Суспільного повідомили, що на Південноукраїнській атомній електростанції зафіксували зниження потужності внаслідок російських ударів по енергосистемі. Енергоатом пізніше заявив, що жодної аварії на АЕС не було, проте після обстрілів “виявили зауваження” на одному енергоблоці.

    5 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав окуповану росіянами Запорізьку АЕС. У своїй пізнішій заяві він підкреслив, що ситуація на ЗАЕС залишається вкрай небезпечною через регулярні вибухи, обстріли та постійні перебої з постачанням зовнішньої електроенергії, що суттєво підвищує ризик ядерної аварії.

    Гроссі підтвердив, що всі шість енергоблоків ЗАЕС залишаються у стані холодного зупину, а їхній перезапуск не відбудеться, поки триває війна і поки не буде гарантована безпека об’єкта.

    Також читайте: Операція в Курській області РФ є в плані перемоги України, — The Times

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!