У Telegram вербують молодь з проросійськими поглядами для диверсій у ЄС — журналістське розслідування

  • Їх навчають підривати об’єкти інфраструктури, влаштовувати підпали та навіть здійснювати вбивства.

    Кількість молоді з проросійськими поглядами в Європі, яких вербує нелегальна мережа у месенджері Telegram для вчинення диверсій у країнах Євросоюзу збільшується. Про це йдеться у журналістському розслідуванні OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), пише Суспільне.

    За даними OCCRP через Telegram до таких дій активно залучають молодих людей. Їх навчають підривати об’єкти інфраструктури, влаштовувати підпали та навіть здійснювати вбивства. Західні служби безпеки вважають, що за цим стоять російські спецслужби.

    У розслідуванні йдеться, що одним із таких випадків стало звернення до вигаданого журналістами персонажа Валерія Іванова. Через акаунт “Привет Бот” Іванову пропонували гроші за саботажні дії, як-от підпали військових об’єктів НАТО або вбивства.

    Зазначається, що подібні Telegram-канали, пов’язані з вербуванням, активно рекламуються в проросійських медіа, включаючи канал Grey Zone, асоційований із ПВК “Вагнер”. Цей метод вербування, який західні експерти називають “трешовою риболовлею”, має низький відсоток успіху, але є “дешевим для Росії” й може створити хаос у західних суспільствах, що є однією з основних цілей Кремля.

    При цьому попри арешти організаторів таких операцій у європейських країнах, вербування через Telegram та інші соцмережі — продовжується.

    OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) — міжнародна неурядова організація журналістських розслідувань, заснована у 2006 році. Спеціалізується на висвітленні тем, пов’язаних з організованою злочинністю, корупцією та іншими формами незаконної діяльності. Вона об’єднує незалежних журналістів і медіаорганізації з різних країн, щоб проводити спільні розслідування та надавати громадськості інформацію про незаконні схеми та зловживання владою.

    У липні 2024-го незалежний російський антикорупційний проєкт центр “Досьє” повідомляв, що спеціальний підрозділ Головного розвідувального управління РФ вербує людей для проведення диверсій у Європі через соцмережі, такі як Telegram і TikTok.

    До теми: Російським чиновникам наказали видалити службове листування в телеграмі, – ЗМІ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!