Традиція співжиття: в Івано-Франківську презентували виставку «Дерева-воїни»

  • До Дня захисників і захисниць Івано-Франківська обласна організація Товариства лісівників України презентувала інформаційну виставку «Дерева-воїни».

    На чотирьох постерах розміщено інформацію про віковічні дерева, які ростуть на території Франківщини, повідомляє Галицький кореспондент.

    За словами науковців, на Прикарпатті таких старожилів налічується близько двадцяти, серед яких 12 дубів віком 500-900 років, 500-річний кедр і 200-річна липа. Загалом в Україні росте 43 дерева, яким понад тисячу років.

    До прикладу, у селі Вікторів Галицького району росте дуб, якому 700 років. Його висота 23 м, окружність стовбура 6 м. За легендою під цим деревом відпочивали козаки Богдана Хмельницького, які в 1648 р. йшли на з’єднання з повстанцями Семена Височана. У VII ст. на дубі висів церковний дзвін.

    Дуб Карпінського має близько 900 років. Росте в селі Голосків Коломийського району, поруч зі старою церковною дзвіницею біля яру в урочищі «На хащах».

    Дуб носить ім’я польського поета Францішека Карпінського, який любив тут працювати.

    За однією з легенд, у дубі є потаємні двері, які можуть відчинити тільки обрані, які знають містичні слова. З-під самого дуба б’є джерело. Вода з нього цілюща.

    «Ліс завжди служив захистом нашим воїнам у боротьбі з ворогом. У такий спосіб ми вирішили нагадати прикарпатцям про важливість лісу, важливість людини-воїна. Адже дерева, як і воїни – це сила, стійкість і витривалість. Дерево завжди нагадує про боротьбу й опір у складних природних умовах. Дерева можуть вистояти через роки, навіть протистояти стихіям, зберігаючи своє коріння й борючись за життя. Як воїни-титани, вони стоять на захисті екосистем, зберігають баланс природи та слугують домівкою для інших живих істот, – розповідає Олексій Голубчак, голова обласної організації Товариства лісівників України. – День Покрови Пресвятої Богородиці для України має особливе значення, це день козацтва, воїнів УПА, день захисників Вітчизни, що надзвичайно важливо у часі війни. У часі, коли сотні тисяч наших захисників і захисниць відстоюють на полі бою волю України. Із них 2 229 воїнів-лісівників, у томі числі 81 – з Івано-Франківщини».

    В українців є чимало звичаїв пов’язаних з деревами, яких дотримуються й сьогодні. За словами голови обласної організації лісівників, у селі Маріямпіль, що у Галицькому районі, листя з дуба-довгожителя дають воїнам, які їдуть на схід. В інших регіонах Прикарпаття й досі хлопчикам вишивають рушничок-грайлик з дубовим листям, як символом сили та міцності.

    «У час неспокою слід пам’ятати про важливість традицій, їх силу не варто недооцінювати. Протягом століть наш народ неодноразово зазнавав страшних катастроф, перебував у різних чужинських імперських системах, проте ми постійно тяжіли до відтворення традицій співжиття, і за найменшої історичної нагоди щоразу повертались до них», – нагадує Олексій Голубчак.

    До теми: «Мільйон дерев памʼяті та життя»: на Коломийщині діти разом з лісівниками висадили 4 тисячі саджанців дуба

  • Дуб Яноти

    Дуб Франца Йосифа І

    Бук по дорозі на гору Кострич

     

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!