Каміння, сміття або асфальт. Як окупанти намагаються замаскувати вибухівку, якою дистанційно мінують Херсонщину

  • Скидають вибухівку на приватні подвір’я, поля, асфальт, узбіччя.

    Каміння, сміття, колір асфальту — російські окупанти намагаються надати різного вигляду мінам “пелюсткам”, якими мінують населені пункти Херсонщини, щоб завдати більшої шкоди її жителям.

    Про це 4 жовтня в ефірі “Суспільне. Студіярозповів керівник групи управління розмінування ДСНС України у Херсонській області Олег Філіппов.

    “Дистанційне мінування спрямоване і на цивільних, і на саперів, які займаються розмінуванням. Люди, які недосвідчені, можуть не звернути на це увагу і наступити на міну. Якщо ми раніше вважали, що тверді покриття : асфальт, бетонні покриття, — умовно безпечні, то зараз під час розмінування доводиться звертати увагу на це”, — розповів Філіппов.

    Каміння, сміття або асфальт. Як окупанти намагаються замаскувати вибухівку, якою дистанційно мінують Херсонщину
     

    За його словами, військовим РФ вдається дистанційно мінувати Херсонщину. Скидають вибухівку на приватні подвір’я, поля, асфальт, узбіччя. За один скид може бути дві-три “пелюстки”. Будь-яка територія, каже рятувальник, небезпечна. Як наслідок й цього тижня, й минулого були випадки, коли люди підривались на таких мінах.

    “Потрібно звертати увагу на будь-що. Тому що російські окупаційні війська вдаються до хитрощів. Вони маскують повністю все. І роблять саморобні вибухові пристрої, і навіть ці “пелюстки”. Тобто звертати потрібно увагу на все. Побачили невідомий предмет, не підходьте, будь ласка, відійдіть якомога далі, повідомте 101, повідомте 102 і не потрібно робити там фотосесію, як зазвичай роблять люди й таке інше”, — пояснює Філіппов.

    Каміння, сміття або асфальт. Як окупанти намагаються замаскувати вибухівку, якою дистанційно мінують Херсонщину
     

    Скидають міни на вже розміновані території

    На такі повідомлення, каже він, реагують оперативно. На місце приїздить група, яка займається розмінуванням. У випадку “пелюсток”, то міна знищується на місці.

    “Зараз, на жаль, російські дрони залітають і на 15-20 кілометрів. Є такі випадки. Тобто уважними потрібно бути й мешканцям населених пунктів, які навіть трохи далі вже в області Херсонській, за Херсоном розташовані”, — попередив керівник групи управління розмінування.

  • Каміння, сміття або асфальт. Як окупанти намагаються замаскувати вибухівку, якою дистанційно мінують Херсонщину
     

    Він говорить, що крім “пелюсток” для людини несуть небезпеку й інженерні боєприпаси.

    “Трапляються міни й ПМН-2, ПМН-4, ПОМ-2, ПОМ-3, монки, ОЗМК на розтяжках стоять. Люди повинні розуміти, що не потрібно ходити в якісь посадки, ліси, на річку. Пояснюйте завжди дітям, щоб вони не гуляли на узбіччі, де не ходили — дивилися під ноги. І взагалі, краще пересуватись по перевірній, умовно, дорозі, яку ми вважаємо, що вона безпечна. Не потрібно ходити по якихось стежках”, — пояснює Філіппов.

    За його словами, і рятувальники, і місцева влада намагаються щодня інформувати людей про мінну небезпеку. У населених пунктах, де йде розмінування, ставлять маркери та пояснюють місцевим, де можна ходити, а де ні. І щоразу закликають усіх, уважно дивитись під ноги. Бо окупанти скидають міни й на вже розміновані території.

    До теми: Наступ сил РФ досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні», – ISW

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!