Лавров вимагає від України «визнання територіальних реалій, закріплених у Конституції Росії»

  • Київ, за словами Лаврова, відповів на цю заяву «збройним вторгненням у Курську область 6 серпня».

    Росія вимагає від Києва виведення українських військових із чотирьох частково окупованих областей та відмови України від намірів вступити до НАТО, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю, опублікованому 7 жовтня в американському виданні Newsweek, передає “Радіо Свобода”.

    Він називає основою для мирного врегулювання «Стамбульські угоди, парафовані 29 березня 2022 року російською та українською делегаціями». «Вони передбачають відмову Києва від вступу в НАТО і містять гарантії безпеки для України з урахуванням реалій на місці на той момент», твердить Лавров, але зауважує, що «за два роки ці реалії суттєво змінилися, в тому числі й у правовому плані».

    «14 червня президент Володимир Путін назвав передумови врегулювання такими: повний вихід ЗСУ з «ДНР», «ЛНР» (російські назви на позначення Донеччини і Луганщини – ред.), Запорізької та Херсонської областей; визнання територіальних реалій, закріплених у Конституції Росії; нейтральний, позаблоковий, без’ядерний статус України; її демілітаризація та денацифікація; забезпечення прав, свобод та інтересів російськомовних громадян і скасування всіх санкцій проти Росії», – вказує російський міністр.

    «Його покровителі – США та інші країни НАТО – прагнуть завдати Росії стратегічної поразки. За цих обставин у нас немає іншого виходу, як продовжувати спеціальну воєнну операцію до усунення загроз з боку України», – каже міністр закордонних справ Росії.

  • Україна називає умовами початку переговорів із Росією виведення російських військ із усієї міжнародно визнаної української території, включно з окупованим із 2014 року Кримом. Темою переговорів, на думку офіційного Києва, мають бути компенсації з боку Москви за втрати, завдані Україні внаслідок неспровокованої збройної агресії. Україна також називає своєю метою вступ до Північноатлантичного альянсу, який мав би гарантувати неможливість нової російської агресії.

    Також читайте: Путін підписав закон, який звільняє від суду в РФ за укладення військового контракту

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!