На Косівщині відбувся пленер майстринь сирної іграшки

  • Запряженими сирними кониками з гордовитими вершниками у сідлі, сирними квітами та майстерно зліпленими фігурками із сиру у повсякденні гуцульського села – так минулими вихідними гостинно зустрічали Брустури своїх гостей.

    У гірському селі Брустури, що на Косівщині, бережуть давнє ремесло – ліплення із сиру. Тут кожна домівка популяризує мистецтво виготовлення сирного коника: місцеві майстрині проводять для зацікавлених майстер-класи, продають сирну насолоду на ярмарках.

    Старання громади та її мешканців не минулися марно: минулого року традицію гуцульської сирної пластики додали до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, повідомляють у громаді.

    На пленер «Культура традиції гуцульської сирної пластики», який проводили на обійсті затишної садиби, де колись жила і працювала Заслужений майстер народної творчості України Марія Матійчук, приїхало чимало гостей і учасниць.

    Присутнім організатори нагадали давні традиції та звичаї краю: показували як вбирати весільне деревце сирними колачиками, варили банош з бриндзею, демонстрували традицію сирної пластики.

    За збереження та примноження традиції сирної іграшки майстринь відзначили нагородами.

  • На пленері також збирали кошти у підтримку Збройних сил України.

    До теми: Учні Голинського ліцею вторгували на ярмарці 41 тисячу гривень для захисників

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!