Військові РФ масово та незаконно отримують термінали Starlink

  • Юридично Москва не має права їх закуповувати, проте існує чорний ринок, що зростає, і доставляє термінали РФ на фронт, зазначає видання.

    Армія Росії почала масово використовувати нелегально отримані термінали зв’язку Starlink для підвищення ефективності ударів дронами та артилерією, отримавши масовий доступ до технології. Про це повідомляє американська газета The Washington Post.

    Шестеро українських солдатів і офіцерів з різних підрозділів Донецької області розповіли журналістам газети, що Росія вирішила технологічну прогалину, зробивши свої сили більш згуртованими та підвищила кількість і точність атак.

    Все це викликає критику України на адресу Ілона Маска – керівника компанії SpaceX, якій належать Starlink. Українські військові прямо критикують підприємця за те, що той не вжив достатніх заходів, щоб припинити незаконне використання технології, стверджуючи, що Маск прихильно ставиться до Росії.

    Представник Міністерства оборони США Чарлі Дітц заявив The Washington Post, що Вашингтон та Київ спільно SpaceX працюють над тим, щоб “запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink на окупованих територіях України”.

  • Раніше Starlink надавав Україні безкоштовне обслуговування терміналів, проте згодом почала погрожувати припиненням роботи девайсів через “дорогу вартість обслуговування”. Космічні сили США продовжили контракт з компанією Ілона Маска на 14 мільйонів доларів, що дозволить військовим використовувати термінали до 30 листопада 2024 року, пише Bloomberg.

    Читайте також: Індія стала другим найбільшим постачальником підсанкційних технологій до Росії

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!