Повідомили про підозру уродженцю Прикарпаття, який воює на боці РФ

  • Чоловік перейшов на бік ворога під час повномасштабного вторгнення РФ.

    За даними СБУ, 55-річний чоловік за часів СРСР проходив строкову службу на території Росії. З 1994 року служив у міліції Івано-Франківської області, звідки його звільнили в 2001 році за порушення дисципліни.
     
    Через деякий час він переїхав на схід України. З 2015 по 2019 рік служив у ЗСУ по мобілізації та за контрактом, при цьому двічі був судимий за самовільне залишення частини.
     
    У певний час в нього почало формуватися упереджене ставлення до України, її цінностей та шляху розвитку. У 2023 році, перебуваючи на окупованій території, чоловік приєднався до складу російського «добровольчого батальйону імені Богдана Хмельницького». Це формування створили російські спецслужби для ведення підривної діяльності проти України і комплектується військовополоненими та правоохоронцями, які перейшли на бік ворога.
     
    Після злагодження «батальйон Хмельницького» приєднали до т.зв. оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» внутрішніх військ «МВС ДНР».
     
    У листопаді 2023 року фігурант склав присягу на вірність РФ разом із іншими новими учасниками угруповання «Каскад».
     
    СБУ встановила, що в лютому-березні 2024 року він брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України в районі Великої Новосілки Волноваського району Донеччини. За даними слідства, в цей період фігурант вербував бойовиків штурмових загонів до розвідувального підрозділу, де він проходив службу.
     
    На службі в «батальйоні Хмельницького» бойовик давав інтерв’ю та коментарі російським пропагандистам, у яких закликав військовослужбовців ЗСУ складати зброю.
     
    Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу:
    ▪ ч. 2 ст. 111 – Державна зрада;
    ▪ ч. 7 ст. 111-1 – Колабораційна діяльність;
    ▪ ч. 1 ст. 258-3 – Участь у терористичній організації;
    ▪ ч. 2 ст. 260 – Участь у непередбачених законом збройних формуваннях.
     
    Ці злочини караються позбавленням волі на термін 15 років або довічним ув’язненням, з конфіскацією майна. Досудове розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

  • Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!