Politico: Орбан погрожує зірвати допомогу Україні, щоб допомогти Трампу

  • Через це витрати для європейських країн можуть бути більшими. Але Угорщині “байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу”.

    Спроба Угорщини зірвати надання допомоги Україні у вигляді кредиту в розмірі 50 млрд доларів США, що має обслуговуватися коштом заморожених на Заході активів російського Центробанку, є політичним подарунком угорського прем’єра Віктора Орбана колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу. Про це пише американське видання Politico, передає Суспільне.

    “Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан готується вручити великий політичний подарунок своєму найкращому другу по той бік Атлантики, колишньому президенту Сполучених Штатів Дональду Трампу”, — пише Politico.

     

    Україні терміново потрібне свіже фінансування

    Зазначається, що Орбан вигадав спосіб дозволити Трампу, якщо той успішно потрапить до Білого дому на другий термін у листопаді, викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, Європейський Союз і лідери G7 запропонували Україні для підтримки її боротьби проти Росії. Це дало би Трампу можливість сказати виборцям-республіканцям, що в разі обрання він не дасть Україні ні цента.

    Угорщина заявляє, що не погодиться на зміну правил, які дозволять Вашингтону відігравати важливу роль у позиці, до виборів у США.

    Як нагадує видання, позика буде повністю погашена за рахунок прибутків, отриманих від заморожених на Заході російських активів на суму понад 250 мільярдів доларів.

    Як пише Politico, наразі Вашингтон наполягає на тому, що ЄС має продовжити терміни продовження санкцій щонайменше до 36 місяців. Згідно з нинішніми правилами, санкції ЄС мають бути продовжені кожні шість місяців, що збільшує ймовірність того, що одна країна розморозить активи, що змусило б національні уряди використовувати гроші платників податків для погашення позики.

    Хоча всі інші лідери виступають за продовження періоду продовження санкцій до 36 місяців, як просили США, Орбан відмовляється. Відповідно до власних правил ЄС, будь-які зміни до правил санкцій повинні схвалити усі 27 країн-членів.

    “Україні терміново потрібне свіже фінансування від її західних союзників, щоб підтримувати свою державу та готуватися до, як очікується, жорстокої зими, оскільки Росія націлена на енергетичну інфраструктуру країни, яка розтерта війною. І зараз, завдяки Орбану, США навряд чи братимуть істотну участь. Тим не менш, Європа, швидше за все, піде вперед”, — пише видання.
    “Якщо ми не вирішимо це (шляхом продовження терміну дії санкцій — ред.), це коштуватиме ЄС — в тому числі Угорщині — більше грошей”, — сказав один дипломат ЄС на умовах анонімності.

     

    Витрати для європейських країн можуть бути більшими

    Витрати для європейських країн — включно з Угорщиною — були би вищими, ніж якби були залучені й США. Однак для Орбана це невелика ціна. Перевагою для нього є те, що він купив би так необхідну добру волю від свого друга-республіканця, йдеться у статті.

    “Їм (Угорщині — ред.) байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу”, — сказав другий дипломат ЄС.

    Якщо Брюссель і Вашингтон спільно підпишуть кредит у 35 мільярдів євро, переобраний Трамп буде зобов’язаний обслуговувати його роками. Але якщо позика буде схвалена без США, він не матиме такого зобов’язання.

    Блокування позики Орбаном є останнім прикладом узгодження між Трампом і прем’єр-міністром Угорщини, які зустрічалися нещодавно в липні в Мар-а-Лаго.

    Виступаючи перед журналістами в Брюсселі, Орбан сказав, що він вип’є “кілька пляшок шампанського”, якщо Трамп переможе Камалу Гарріс у листопаді.

    Як пояснює Politico, те, що здається технічною причіпкою, є критично важливим для Вашингтона — і цього може бути достатньо, щоб порушити трансатлантичну єдність щодо підтримки України, принаймні на фінансовому фронті.

    США дали зрозуміти, що розглядають можливість взяти участь у позиці

    Поки Орбан погрожує застосувати своє вето в Брюсселі, США дали зрозуміти, що розглядають можливість взяти участь у позиці. Хоча й зі значно меншою сумою. Навіть якщо ЄС не зможе продовжити період санкцій, сказав третій дипломат ЄС і чиновник Європейської комісії.

    Один із варіантів передбачає внесок Вашингтона в розмірі 5 мільярдів доларів, що приблизно дорівнює сумі російських активів, якими він володіє всередині країни, і все одно залишить Європу платити левову частку рахунку.

    Представник Комісії вважає, що США не хочуть прибути «з порожніми руками» на зустріч міністрів фінансів G7 у Вашингтоні наприкінці жовтня, на якій, ймовірно, буде вирішено дрібний шрифт кредиту в 50 мільярдів доларів.

    Важливо також, що Японія нещодавно дала сигнал, що може вийти з позики, якщо США не візьмуть у ній участь.

    До теми: Трамп розкритикував виділення Україні майже $300 млрд на тлі стихійного лиха у США

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!