За підпали авто в Україні вже затримали понад 160 людей, – СБУ

  • З травня по жовтень цього року правоохоронці затримали в Україні понад 160 підозрюваних у підпалах автомобілів військовослужбовців.

    Про це у Службі безпеки України повідомили у відповідь на запит hromadske.

    Там зазначили, що випадки підпалів автомобілів військовослужбовців значно почастішали з травня 2024 року. Лише за цей період у різних регіонах України затримали 160 підозрюваних. У СБУ вказують, що підпали авто кваліфікують залежно від обставин кожного злочину. Зокрема, підозрюваним інкримінують:

    • умисне знищення або пошкодження майна (ст. 194 Кримінального кодексу України);
    • хуліганство (ст. 296 ККУ);
    • диверсію (ст. 113 ККУ);
    • перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ст. 114-1 ККУ);
    • теракт (ст. 258 ККУ);
    • державну зраду (ст. 111 ККУ).

    Як наголошують у Службі безпеки, на замовний характер підпалів авто з боку російських спецслужб вказують свідчення підозрюваних та вилучені мобільні телефони з відповідними листуваннями з замовниками.

    У більшості випадків затримані кажуть, що шукали легкого заробітку через інтернет, а в результаті були завербовані й отримали завдання підпалити авто.

    За матеріалами кримінальних проваджень, які розслідує СБУ, однією з обов’язкових умов замовників підпалів є знімання злочину на відео. Так спецслужби РФ отримують ролики для розхитування ситуації всередині країни.

    Використовуючи ці відеоматеріали, російські пропагандисти стверджують, нібито підпали є результатом діяльності проросійських чи «антивоєнних» рухів в Україні. СБУ наголошує, що насправді таких рухів в Україні не існує, а мотивація затриманих паліїв виключно фінансова.

    Правоохоронці запевняють, що активно працюють, щоб блокувати вербувальну діяльність спецслужб РФ. Зокрема, встановлюють та ідентифікують замовників, канали фінансування, блокують інтернет-спільноти, де росіяни рекламують «легкі гроші», та регулярно затримують ворожих агентів.

    Читайте також: З Івано-Франківщини “видворять” громадянина Казахстану, який відбував покарання у в’язниці вісім років

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!