Мережа “Ашан” іде з Росії, — французькі ЗМІ

  • Як зазначає Le Figaro, північний дистриб’ютор “Ашан”, що належить родині Маллієз, офіційно вирішив не йти з Росії, щоб “не карати місцеве населення”, а фактично — бо Росія була одним із майбутніх ринків компанії разом із Китаєм. На РФ 20 років робили ставку.

    Французька мережа гіпермаркетів “Ашан”, яка досі залишалася в Росії, продає свою дочірню фірму. Компанія знайшла місцевих покупців. Про це пишуть французькі медіа Le Figaro та La Lettre, посилаючись на власні джерела, передає Суспільне.

    Через тиск західних санкцій на Москву з часом для компанії стало неприйнятно працювати в Росії й надалі. За інформацією Le Figaro, група “Ашан” вибрала двох потенційних покупців.

    “На відміну від інших менш обережних європейських дистриб’юторів, «Ашан» суворо дотримується санкцій проти Росії. Вона не вкладає і не повертає ні копійки. Що ставить її в дуже несприятливу ситуацію порівняно з місцевими дистриб’юторами, якими володіють російські олігархи і які не можуть нічого робити зі своїми грошима, крім як інвестувати їх у свою компанію”, — пояснив французькому виданню співрозмовник, обізнаний зі справами компанії.

    “Як один з небагатьох французьких ритейлерів, що залишилися в країні, «Ашан» знайшов місцевого покупця для виходу з Росії і щойно вступив у завершальну стадію переговорів. Сім’я Мульєз вирішила залишитися в Україні, але також планує виїхати з Угорщини”, — додає La Lettre.

    Що відомо про діяльність Ашану в Росії

    Генеральний директор Auchan Retail International Ів Клод наприкінці березня 2022 року, що Ашан не йтиме з російського ринку.

    “Найголовніше для нас — зберегти наших співробітників і забезпечити виконання нашої основної місії — продовжувати годувати населення цих двох країн. У нас ніколи не було іншої мети. Я готовий прийняти громадську думку, яка з нами не згідна. Нас легко критикувати, але ми відкриті і діємо для цивільного населення”, — сказав тоді Ів Клод.

    У квітні 2022-го французька торгівельна мережа Auchan заявила, що припиняє інвестиції та поставки у РФ. Фактично для Росії це означало, що:

    • не відкриваються нові магазини;
    • не ремонтуються наявні магазини;
    • не здійснюється підтримка ІТ-технологій та проєктів;
    • не оновлюється ключове програмне забезпечення, наприклад, касове, логістичне, комерційне тощо;
    • не постачаються імпортні товари у РФ, а це 90% асортименту одягу, взуття, товарів для дому, текстилю.

    У лютому 2023 року вийшло спільне журналістське розслідування The Insider, Le Monde і Bellingcat, де йдеться, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російський “Ашан” міг безплатно постачати товари російським військовим на тимчасово окупованих українських територіях як “гуманітарну допомогу”. Мережа заперечила це.

    Національне агентство з питань запобігання корупції 23 лютого 2023 року внесло французьку корпорацію Auchan Holding у перелік міжнародних спонсорів війни.

    Читайте також: Двох литовців, які воюють на боці Росії, позбавили громадянства

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!