“Lego для дорослих”: як в Івано-Франківську дружини воїнів навчалися збирати FPV-дрони

  • В Івано-Франківську учасниці громадської організації “Дружина воїна” впродовж двох днів, 26 і 27 жовтня, навчалися збирати й ремонтувати FPV-дрони. Тренінг для дружин військовослужбовців організувала школа БпЛА “Чорний ворон ІФ”, пише Суспільне.

    “Зараз дуже часто до нас звертаються і просять запчастини для дронів, тому що в дуже багатьох підрозділах їх на місці збирають і ремонтують. І ми, постійно перебуваючи в русі від запитів, які нам надсилають наші чоловіки, хотіли спробувати. Бо часто чуємо, що зараз можна зібрати дрон на кожній кухні. От ми й протестували”, — розповідає представниця організації “Дружина воїна” Наталія Кушніренко.

    Дрони, дружини воїнів
    Дружини військовослужбовців збирають дрони. Івано-Франківськ, 27 жовтня 2024. Суспільне Івано-Франківськ

    У перший день тренінгу інструктори розповіли учасницям, що таке дрон, з чого він складається і провели базовий курс паяння. Упродовж другого дня дружини воїнів складали БпЛА та вчилися їх налаштовувати. Запчастини для виробів придбала громадська організація “Дружина воїна”, устаткування надали партнери з “Чорного ворона”.

    “Фактично — це Lego для дорослих. Є блок інструментів, необхідних для збірки дрона, є деталі, і людина за інструкцією їх збирає”, — каже директор школи БпЛА “Чорний ворон ІФ” Арсен Андрейчук.

    З його слів, найскладніше у збиранні дронів — якісно припаяти до плати основні деталі: двигуни, камери, політний контролер, приймач управління, відеопередавач.

    Директор школи БпЛА "Чорний ворон ІФ" Арсен Андрейчук
    Директор школи БпЛА “Чорний ворон ІФ” Арсен Андрейчук. Суспільне Івано-Франківськ
     

    Потрібні терпіння й пильність

    Наталія Кушніренко розповідає, що збирання дронів найперше потребує терпіння й пильності: “Це — робота, яка вимагає не стільки технічних глибоких знань, скільки точності, сконцентрованості, навіть монотонності. Хоча ми кажемо, що якщо ввімкнути музику, то це — медитація: паяєш собі й паяєш. Можна порівняти з вишиванням”.

    Дружина військового Віра Постольна на тренінгу вдосконалила навички паяння. Жінка говорить, що планує і надалі збирати дрони для воїнів.

    “Знаю тепер точно, що перед тим, як щось припаяти, треба зачистити. Знаю, що і куди додати, щоб була гарна “кабелька” і не було дефектів. Зараз дрони роблять дуже велику справу — дістають туди, куди не можуть сягнути військові. Хочеться навчитися і допомагати зі збором чи ремонтом дронів”, — розповіла Віра Постольна.

  • На кожному етапі збирання виріб перевіряв на якість спеціаліст із робототехніки Олександр Нотич, який займається складанням дронів від початку повномасштабної війни. За неповні два дні учасницям тренінгу вдалося зібрати три семидюймові FPV-дрони, які зможуть нести 1 кілограм вантажу на відстань від чотирьох до п’яти кілометрів, каже Олександр Нотич. Але спочатку — фінальна перевірка, виправлення недоліків і налаштування.

    Учасниця "Дружини воїна" збирає дрони. Івано-Франківськ, 27 жовтня 2024
    Учасниця “Дружини воїна” збирає дрони. Івано-Франківськ, 27 жовтня 2024. Суспільне Івано-Франківськ

    “Перевіряємо, щоб дрон злітав, тримав баланс. Можемо ще прикріпити якийсь вантаж. Далі відправляємо на полігон, де його випробовують повноцінно. Треба, щоб він пролетів з вантажем два-три кілометри”, — розповідає інструктор з робототехніки.

    Зі слів Наталії Кушніренко, дрони відправлять бійцям 102 бригади Сил територіальної оборони Івано-Франківщини.

    До теми: Українські виробники БпЛА стали другими за кількістю заявок на тендер Коаліції дронів

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!