Революція в законі

  •  

    Уже через місяць в Україні запрацює новий Кримінальний процесуальний кодекс, яким при здійсненні правосуддя запроваджується суд присяжних та посада слідчого судді, ліквідується можливість направлення справи на додаткове розслідування і значно розширюються права сторони захисту. Голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів розповіла “Галицькому кореспонденту”, чому від запровадження норм нового КПК очікують збільшення кількості виправдувальних вироків і більш об’єктивного правосуддя.

     

    – Які найголовніші зміни в роботі суду відбудуться після набуття чинності нового КПК? Чи відповідає, зокрема, технічне оснащення судів усім вимогам, які прописані в новому кодексі?

    Щоб забезпечити виконання всіх вимог нового КПК щодо судового розгляду, контролю за досудовим розслідуванням, участі присяжних у судовому засіданні, справді залишилося небагато часу – новий кодекс вступає в дію з 19 листопада 2012 року. У зв’язку з цим є потреба в тому, щоб прискорити процес технічного оснащення судів. У Перехідних положеннях нового КПК передбачено обладнання залів судових засідань необхідною кількістю технічних засобів для дистанційного провадження в режимі відеоконференції – не менше двох залів у місцевих судах і чотири зали в апеляційному суді. Станом на сьогодні (понеділок, 15 жовтня, – ред.) в Апеляційному суді обладнано три таких зали, з яких два – коштами Державної судової адміністрації. В Івано-Франківському СІЗО продовжують обладнувати додаткові кімнати для проведення дистанційних судових засідань. Однак в місцевих судах області таких залів поки що немає. Щодо їх технічного оснащення існує загальноукраїнський графік, до нашої області черга ще не дійшла, але сподіваємося, що до 19 листопада ці вимоги будуть виконані. Новим КПК також передбачено фіксування технічними засобами кримінального провадження, зроблені з їх допомогою записи невдовзі стануть єдиними офіційними документами. Повне фіксування кримінального процесу має здійснюватися технічними засобами системи “Феміда”, але їх наразі не вистачає.

    У зв’язку з тим, що новий КПК запроваджує посаду слідчого судді, у місцевих судах області виникає необхідність збільшення штату суддів. На жаль, в деяких судах кількість суддів є недостатньою, навіть виходячи з наявного тепер навантаження – наприклад, у Коломийському міськрайонному чи Долинському районному суді. Відповідно до збільшення кількості суддів потрібно забезпечити їх службовими приміщеннями, на сьогодні це також є проблемою.

    І остання очевидна зміна, яка має відбутися в залах судових засідань, – заміна металевих кліток для обвинувачених (в новому кодексі зникає поняття “підсудний”, обвинувачений може змінити статус на засудженого або виправданого – ред.) на бар’єри із органічного скла. Цей пункт також іще не виконаний, хоча вже з 19 листопада постане питання конвоювання обвинувачених в залі судових засідань. На мою думку, цю вимогу необхідно виконати в найкоротший термін, адже зал судових засідань без цих кліток буде виглядати більш по-європейськи.

    Перехідні положення зобов’язують Кабінет міністрів у тримісячний строк з дня опублікування кодексу привести відповідні нормативні акти у відповідність до нового КПК, в місячний строк внести пропозиції щодо приведення інших актів у відповідність і внести зміни у фінансування цих новацій, а організаційним забезпеченням цього процесу займається Державна судова адміністрація України.

    – Новації, які закладені в новий КПК, стануться в один момент чи цей процес буде розтягнутий у часі? І чи будуть застосовані норми нового КПК до справ, які вже тепер перебувають у розгляді?

    Звичайно, всі зміни не стануться в один момент, Прикінцеві та Перехідні положення нового КПК регулюють процедуру того, як вони будуть відбуватися. Зокрема, положення, що стосується провадження щодо кримінальних проступків, запрацює одночасно з введенням у дію закону про кримінальні проступки – такого закону ми ще не маємо. Новим КПК передбачено, що в Україні впродовж п’яти років повинно бути створене Національне бюро розслідувань, допоки ж такої структури немає, його функції передані органам прокуратури. Питання безоплатної правової допомоги відтерміноване до дня набрання чинності закону, який регулюватиме надання такої допомоги, і стане можливим після створення Єдиного реєстру адвокатів України.

    Щодо тих кримінальних справ, які надійшли і ще надійдуть до суду до 19 листопада, то вони розглядатимуться згідно з нормами старого КПК. Ті ж справи, які надійдуть після цієї дати, зокрема й апеляції на рішення місцевих судів, будуть розглядатися за положеннями нового кодексу.

    – Чи справді новий КПК більше орієнтований на захист обвинуваченого? Чому говорять, що його запровадження збільшить кількість виправдувальних вироків?

    Я вважаю, що новий КПК покликаний зробити кримінальний процес гуманнішим. Цьому послужить, зокрема, запровадження посади слідчого судді, до повноважень якого належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод, інтересів підозрюваного (обвинуваченого) під час досудового розслідування. До слідчого судді переходить багато повноважень, які за старим КПК належали прокурорам чи слідчим. Такий судовий контроль на стадії досудового розслідування забезпечить повніший захист прав підозрюваних (обвинувачених), оскільки слідчі дії будуть проводитися за участю представника суду, що сприятиме відкритості цього процесу. Наприклад, слідчий суддя ще на етапі досудового слідства зможе реагувати на заяви підозрюваного про застосування до нього насилля і виносити відповідні ухвали – про призначення судмедекспертизи, проведення службової  перевірки. Загалом, за новим КПК передбачено до 30 видів ухвал слідчого судді, які стосуються заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема щодо обрання запобіжного заходу, яких за новим КПК набагато більше ніж було, надання дозволу на обшук, оскарження дій чи бездіяльності прокурора на стадії досудового слідства. Через місяць-два ми зможемо проаналізувати, скільки процесуальних дій буде проводитися за участю слідчого судді, і коли побачимо реальну картину, будемо вирішувати, чи потрібно зменшувати навантаження на таких суддів щодо їх участі у розгляді кримінальних справ. Поки що для слідчих суддів призначення на цю посаду означає і розширення їхніх повноважень, і збільшення навантаження. У нашій області уже повністю визначено кількість слідчих суддів у місцевих судах (їхня кількість коливається від 2 до 7 в місцевому суді), кожної п’ятниці в апеляційному суді для них проводиться навчання щодо практики застосування нових норм КПК.

    Ще одна позитивна для гуманізації кримінального процесу новація полягає в тому, що новий КПК надає йому більшої змагальності – сторона захисту отримає право збирати докази, підозрюваний обов’язково матиме професійного адвоката, суд враховуватиме тільки докази, які здобуті належним чином, без порушення норм нового КПК. Загалом, принцип презумпції невинуватості новими нормами КПК забезпечується набагато краще.

    – Як часто в судовій практиці кримінальні справи відправляють на додаткове розслідування і до чого призведе відміна такого інституту?

    Інститут додаткового розслідування давно себе віджив, його застосування тільки подовжувало термін розслідування та кримінального провадження. Деякі справи по два рази відправляли на додаткове розслідування, бо під час судового слідства суддя за відсутності доказів у справі “мучився”, давав доручення, зобов’язував сторону обвинувачення здобувати нові докази. Це не має бути властиво для суду, який не є органом обвинувачення. Скасування цієї норми в новому КПК дасть можливість змусити слідчі органи більш відповідально ставитися до розслідування справи, до процесу збирання доказів. Разом з тим суд буде вимогливіше ставитися до доказів, які надаються і стороною захисту, і обвинувачення, та вирішуватиме справу на підставі закону. Очевидно, виправдувальних вироків стане більше, але це не повинно стати неприємним сюрпризом для сторони обвинувачення, це не свідчитиме, що слідчі недопрацювали, а служитиме встановленню справедливості у процесі розслідування. Зрештою, в нашій області не надто часто направляли кримінальні справи на додаткове розслідування – за минулий рік таких справ набереться, може, десяток. А от постановлені виправдувальні вироки можна перелічити на пальцях однієї руки.

    – Чи сприятиме об’єктивності судового слідства така нова інституція, як суд присяжних? Склад присяжних у нашій області уже сформований?

    Запровадження суду присяжних насамперед сприятиме тому, що довіра до суду стане більшою, адже громадяни зможуть побачити правосуддя зсередини, беручи участь у його відправленні. Це елемент демократії в судовій системі, який показує, що суд не є закритою інституцією. Суд присяжних також зменшує ризики негативного впливу на суд, адже не тільки професійні судді, але й звичайні громадяни братимуть участь у процесі судочинства. З попереднього досвіду відомо, що коли в процесі присутні народні засідателі – це дисциплінує головуючого, сторони, присутніх, бо це “око народу”. Найголовніше, що наявність присяжних збільшує гарантії захисту обвинуваченого, посилює змагальність процесу, адже вони беруть участь в дослідженні доказів, можуть оглядати їх, мають право просити головуючого роз’яснити норми закону, юридичні терміни, зміст документів, ознаки злочину.

    Законом визначено, що право на розгляд кримінального провадження судом присяжних має бути роз’яснене обвинуваченому за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів (за які передбачено найвищу міру покарання – довічне ув’язнення) прокурором у письмовому вигляді. Письмове роз’яснення прокурора додається до обвинувального акту.

    Щодо набору присяжних, наразі існують проблеми. Зокрема, затягнулося в часі ухвалення списків присяжних органами місцевої влади. Ще в червні Державна судова адміністрація звернулася в усі місцеві органи влади з повідомленням про необхідність сформувати і затвердити списки присяжних. В Івано-Франківську міськвиконоком склав такий список, але він досі не затверджений рішенням міської ради. Маємо надію, що до 19 листопада всі органи місцевого самоврядування на своїх сесіях затвердять списки присяжних для місцевих судів.

     

    Розмовляв Богдан СКАВРОН

     

     

    From: kvitneva@hotmail.com

    To: bezusova.i@gmail.com

    Subject: запитання на програму “Персона”

    Date: Fri, 7 Sep 2012 18:55:43 +0300

     

    Прагнення справедливості частково утопічне. Адже, як стверджують реалісти, її не існує. Ви за вашим власним зізнанням, почали пранути недосяжного ще у школі. Романтизм юності й досі з вами чи тепер ви сприймаєте справу свого життя прагматичніше?

  • Чи могли ви уявити собі тоді, коли тільки но обирали свій майбутній фах, той розвиток кар’єри, який відбувся у вашому житті. Ви йшли до цього свідомо чи це випадковість, а насправді плани були іншими?

     

    Чому дівчата мріють про такі небезпечні професії як скажімо прокурор? До прикладу наша землячка Олеся Стефанко, яка є королевою краси, як і ви свого часу, мріяла саме про таку роботу і наразі збирається за неї взятися. Поясніть в чому для вас полягає привабливість такої на перший погляд нежіночої праці?

     

    Чому дівчина з гірського району Прикарпаття вирішила опановувати юриспруденцію так далеко від дому, аж у російському Томську?

     

    Згодом, по завершенні навчання, довелося там ще й попрацювати слідчим – це було обов’язком чи вашим бажанням?

     

    Яким чином ви потрапили з правоохоронних органів до судової системи?

     

    Ви перша жінка, яка очолила обласний апеляційний  суд. А чи зіткнулися на своїй високій посаді із упереджениим ставленням внаслідок існуючих стереотипів та гендерної нерівності?

     

    Ви порівнювали суддівську роботу із грою. Що мали на увазі?

     

    Актори мріють про гучні ролі. А судді – про резонасні справи. У вашій кар’єрі вже була одна така – завдяки їй ви стали відомою не лише на Прикарпатті, але й у всій країні. Пригадуєте її охоче? Адже вас часто про це запитують.

     

    Непростими справи бувають не лише в професійному, але й в емоційному плані. А як після них вам вдається повернути собі добре самопочуття та позитивне сприйняття світу?

     

    Суддя – професія, позбавлена емоцій. Вона наклала відбиток на вашу особистість?

     

    Людям із загостреним почуттям справедливості зазвичай складно пробачати образи. Вам теж?

     

    Сильна жінка лякає чоловіків. Як складаються стосунки із ними впродовж життя? Маю на увазі не лише романтичні, але й друзів та колег…

     

    Двоє ваших доньок пішли вашою дорогою. Це був шлях найменшого опору чи справді величезне бажання кожної з них займатися юриспруденцією?

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    One thought on “Революція в законі

    1. Ну-ну “звичайні громадяни”, вибрані самими суддями і затверджені рішенням міської ради. Яке відношення має цей цирк до суду присяжних????

    Comments are closed.