Дерибан життів

  •  

    Як спалюють народні гроші на закордонні операції

    Маленька Саша щойно отримала результати обстеження родичів. Мама, тато, старший брат… Ніхто. Ніхто з рідних не підходить їй як донор кісткового мозку. Залишився один вихід – шукати рятівника серед незнайомців.

    Зараз дев’ятирічна дівчинка під крапельницею, рак пробрався до дитини вдруге. В Україні шансів на порятунок – нуль. У нас вже багато років саботується створення Реєстру донорів кісткового мозку. Через це ми не можемо шукати донорів не серед родичів. Хоча країни, які створили такі реєстри, об’єднані в міжнародну базу донорів. Там – 20 мільйонів шансів на життя.

    Але для українців вихід наразі один – купувати лікування в країнах, які під’єднані до цієї бази. Це від п’яти тисяч доларів лише за перший огляд і від ста тисяч – за операцію.

    Українці продають квартири, позичають, у кого можуть, благають допомогти незнайомих. А уряд у цей час… викидає на вітер виділені на допомогу цим нещасним гроші платників податків. «Свідомо» отримало свідчення оборудок.

    Під загрозою життя десятків тисяч людей

    Малесенький Матвій, майже повнолітня Катя, вчителька молодших класів Інна, менеджер крупної компанії Дмитро… – рак не обирає вік, стать чи статус. Щоб кожному з них вижити, потрібні гроші. Комусь на обстеження, комусь на хіміотерапію, комусь шукають донора, а хтось помре без операції.

    За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, у 2011 році рак забрав життя майже 88 тисяч українців. Живуть з недугою – більше 158 тисяч. В Івано-Франківській області, за інформацією МОЗу, зареєстровано 3 763 онкохворих, від раку померли 2140 дорослих і 10 дітей. Дані за 2012 рік ще не оприлюднювалися.

    Держава щороку витрачає мільйони гривень платників податків, щоб зробити операції за кордоном кільком десяткам людей. У 2012-му році – просто кільком.

    У 2012-му на всіх хворих із бюджету дали менше восьми мільйонів. Скільки це життів? Пощастило чотирьом. Це вп’ятеро менше, ніж у 2011-му році, і вдесятеро – ніж в 2010-му!

    Скільки грошей було виділено і скількох проліковано за останніх шість років:

    Рік

    Виділено грошей (у гривнях)

    Проліковано людей, в тому числі дітей

    2007

    6 мільйонів 282 тисячі

    19

    2008

    13 мільйонів 725 тисяч

    34

    2009

    230 мільйонів 270 тисяч

    47

    2010

    30 мільйонів 270 тисяч

    40

    2011

    14 мільйонів 445 тисяч

    20

    2012 (станом на грудень)

    7 мільйонів 936 тисяч

    4

    Відправляють оперуватися за гроші платників податків до п’яти іноземних клінік. Це білоруський «Республіканський науково-практичний центр дитячої онкології, гематології та імунології», ізраїльська клініка «Хадасса», австрійська Університетська клініка імені святої Анни та дві італійські – клініка міста Брешіа та лікарня «Niguarda Ca Granda».

    Волонтери поділились зі «Свідомо» доказами, як навіть ця допомога йде намарне.

    Як викидають гроші на вітер

    – Уявіть, забігла я в бухгалтерію МОЗу, якраз у той момент, коли їм принесли платіжки, – вкотре сама дивується долі Оксана Корчинська. Вона – голова Опікунської ради Національної дитячої лікарні «Охматдит», що багато років рятує від смерті хворих на рак маленьких українців. Оксана вибиває для закладу ліки, обладнання, гроші, слідкує, щоб вони не розкрадалися. Тому вона частий гість у міністерстві. – Спочатку просто випадково побачила знайоме прізвище. Стало цікаво, а коли вже роздивилася – ледь не оніміла.

    Тоді (це був жовтень) Оксана побачила платіжку за лікування і трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора для 15-річної Валентини. В МОЗі «Свідомо» підтвердили – рахунок був сплачений. 170 тисяч доларів віддали Білоруській державній клініці «Республіканський науково-практичний центр дитячої онкології, гематології та імунології».

    В чому проблема? Дівчина померла за місяць до виставлення рахунку! «Валечки вже немає. Вона протрималася кілька місяців після операції. Померла… у вересні. МОЗ оплатив лікування в жовтні», – пояснює голова Опікунської ради «Охматдиту».

    Ми почали перевіряти, чому платіж так затримався. З’ясувалося, МОЗ сплатив за лікування померлої дівчини, чия операція вже була оплачена! Для Валі зібрали гроші волонтери. Цим займалися російський благодійний фонд «Щасливий світ», німецький фонд «Серця дітям», батьки та волонтери з України. Операцію Валі зробили у квітні.

    Звіти про це є на сайтах благодійних фондів. З лютого до серпня білоруський Центр отримав від волонтерів ті самі 170 тисяч доларів. Гроші перераховували частинами.

    Ми надіслали запити лікарні та міністерству з проханням пояснити, чому держава сплачує вже оплачену операцію мертвій дитині.

    «Я Вам так скажу: благодійникам треба частіше до нас заходити і розказувати: куди і що вони заплатили, – заявив «Свідомо» заступник міністра Олександр Толстанов. – Гроші нікуди не пропадуть».

    Ще Мінохорони здоров’я направило нам факсом заплутану обіцянку все з’ясувати. Спробуйте прочитати:

    «Міністерством підготовлено листи до Міністерства закордонних справ України з проханням доручити дипломатичним установам України в Російській Федерації, Республіці Білорусь, Італійській Республіці, Федеративній Республіці Німеччина, Австрійській республіці, Ізраїлі сприяти у встановленні прямих контактів з клініками та уточнити цю інформацію у зарубіжних лікувальних установах, визначених в переліку зарубіжних клінік, куди в 2011-2012 роках були направлені на лікування українські громадяни».

    Чому зайшла мова про інші країни? Тому що є неофіційна інформація, що МОЗу зараз виставлені аналогічні рахунки на подвійну оплату. Її чекає ізраїльська клініка «Хадасса».

    Ця лікарня надіслала рахунки МОЗ для оплати уже проведеного лікування 16-річної Вікторії. Початковий рахунок, який виставила клініка за трансплантацію кісткового мозку, – 179 726 доларів. Проте операцію і подальше лікування дівчини вже проплатили благодійники. Назбирали 227 тисяч. У червні, через шість днів після операції, Віка померла.

    Також виставлений рахунок на операцію для Максима. Просять 201 тисячу доларів. Проте благодійний марафон Росії у лютому-квітні зібрав і заплатив за хлопця – 207 тисяч.

    «Зараз Максим вдома, у Харкові. Проте на реабілітацію йому потрібно 22 з половиною тисячі доларів. Ми просимо не оплачувати подвійні рахунки, а віддати ці гроші на життя хлопця», – благають волонтери.

    Дворічна Вероніка ще й досі в «Хадассі». Після пересадки кісткового мозку вона проходить важку реабілітацію. Волонтери з України спільно з Благодійним Марафоном Росії зібрали 223 з половиною тисячі доларів на її життя. Платіжка на аналогічні 223 050 доларів знову на столі в бухгалтерії МОЗу.

    Ми надіслали МОЗу новий запит про долю цих грошей. Так само готуємо звернення до Генпрокуратури.

    Плутанина з повторними проплатами з боку міністерства – це злочинна недбалість чи злочинна оборудка на життях українців? На це питання належить відповісти правоохоронцям.

    Марія ЗЕМЛЯНСЬКА,

    бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,

    для “Галицького кореспондента”

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!