Іномарки в законі

  •  

    Бажана добра машина за невеликі гроші? Мрія стає реальністю, стверджують ті, хто ризикнув обійти митницю і тепер їздить на авто з іноземними номерами. З іншого боку, на щасливчиків затято полює ДАІ.

    «Всі автомобілі з номерними знаками Польщі, Німеччини та інших країн Європи, що їх водять українці, вважаються нелегальними», – пояснили прискіпливість до «іноземців» в обласній Державтоінспекції. Вигоди і ризики володіння машиною з іноземною пропискою з’ясовував наш кореспондент.

     

    За три тижні – на три роки

    Фольксваген, Мерседес, Ауді, БМВ – такі «тачки» із польськими номерами доставляють в Україну представники львівської фірми. Подібна є в Коломиї, тут можна замовити простіший транспорт – Фіат, Опель, Шкоду, Пежо чи Форд. Машини – не нові, у вжитку від трьох до двадцяти років. Телефони молодих людей, які допомагають підшукати машину у Познані чи Варшаві, допровадити її до кордону та оформити пакет необхідних документів для використання в Україні, – у вільному доступі в Інтернеті. «Все – в межах закону», – стверджує Олег Т., який спеціалізується на оформленні таких операцій. Сенс – у можливості не платити за розмитнення, відтак авто обходиться на третину чи й наполовину дешевше.

    Схема така. Авто шукають за кордоном через Інтернет або дилерів, із якими співпрацюють. Якщо майбутній власник хоче особисто оглянути машину і провести її тест-драйв, їде на місце зустрічі. Зустріч призначають після попереднього погодження покупки – за фотографіями та копіями документів, через Інтернет. На місці визначаються із тим, як буде оформлена машина.

    Варіант перший: на фізичну особу. «За новим Митним кодексом України, який вступив у дію з 1-го червня 2012 року, фізична особа має право ввозити транспортний засіб без розмитнення тільки на 5 діб, – пояснює пан Олег. – Або ж на два місяці, якщо дотримано ряд умов. Від сплати митних платежів при тимчасовому ввезенні авто в Україну звільняються ті, хто перебуває на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном під письмове зобов’язання про зворотне вивезення машини впродовж 60 днів».

    Простіше кажучи, можна цілком законно не платити розмитнення, якщо регулярно – раз на два місяці – перетинати на машині кордон до Польщі. А потім повертатися назад, нібито знову завозячи авто. Для цього потрібні відповідні документи. Як нам пояснили, конче мати техпаспорт на машину, купчу, страховку та «кartu pojazdu», копію закордонного паспорту (з візою) та українського посвідчення особи (з пропискою). Бажано мати візу тривалого терміну. Шенгенська краща за дозвіл перебувати тільки в одній країні. Оптимально, якщо автомобіль оформлено на поляка, німця тощо, а українець є його співвласником – це повинно бути зазначено в техпаспорті авто. Ну а документальне підтвердження, що ти працюєш у закордонній фірмі (слід подбати про український переклад угоди), є запорукою спокою не тільки на митниці, але й на українських дорогах. Оформлення «паперів» – приблизно три тижні. Строк дії – три роки. Ціна питання – 700-900 євро, залежно від обставин і величини «папки». Плюс невеликий податок з купівлі-продажу, страховка і техогляд. У Польщі, наприклад, страховка коштує 500-600 злотих (залежно від віку авто, стажу водіння і об’єму двигуна). А техогляд можна пройти на будь-яких СТО, які мають на це ліцензію, – за 100 злотих в касу.

    Фірма рулить

    Франківці надають перевагу оформленню машин на закордонну фірму, розповідає знавець законного ввезення «іноземців» Олег Т. Такий спосіб регламентується тим самим Митним кодексом та конвенцією про тимчасове ввезення транспортних засобів, яку називають за місцем її затвердження Стамбульською. Не розмитнюються авто, які мають комерційне використання і належать фірмам, що зареєстровані за кордоном. Обов’язковий перетин кордону – раз на рік. Термін використання машини – також три роки. До типового переліку документів додається путівка-відрядження, яка фактично вмотивовує пересування по Україні автомобіля з іноземними номерами.

    «Таким чином, дотримуючись вимог українського законодавства, можна привезти автомобіль, скажімо з Польщі. Купівля машини середнього класу – BMW третьої та п’ятої серій, VW Рassat серії B-4, Mercedes-124 – 2000 дол. Найбільші видатки при оформленні – документи про управління на спільних правах із поляком за 500 дол. чи оформлення на фірму за 500 дол. З урахуванням всіх інших витрат можна мати іномарку кінця 1990-х років усього за 3500-4000 дол. Потрібно, однак, враховувати, що це авто – без права передачі управління третім особам, без права передоручення і продажу…»

    «Сам на польських номерах як юридична особа катаюся, – розповідає підприємець, який спеціалізується на продажу імпортних запчастин до автомобілів, Андрій М. – Брат відкрив фірму в Польщі. Взяли Ford Mondeo і зареєстрували на цю фірму. Звідти дали мені доручення, договір на працевлаштування і посвідчення про відрядження до Франківська. Перетнули кордон без проблем. Вже двічі виїздили – два місяці тут і їдемо глянути, як там справи на фірмі. Важливо не запізнюватися: якщо протермінуєш – величезний штраф при виїзді з України, 8000 грн. Єдина проблема – даішники. Спочатку кожних кілька днів зупиняли. Тепер уже рідко – напевно, звикли, що у нас все «грає». Завжди перевіряли тільки документи на авто. Коли саме машина перетнула кордон на дорозі, вони з’ясувати не можуть – не мають права вимагати закордонний паспорт і не мають доступу до митної бази…»

  • Транзит із вигодами

    Без послуг фірми-посередника придбав «п’ятірку» Volkswagen Golf в Польщі і тепер їздить на ній франківець Олександр У. Чоловік займається підприємницькою діяльністю – возить з Польщі до Франківська дитячий трикотаж. Розповідає, що перш ніж купити «іноземця», довго зважував усі «за» і «проти».

    «Купувати “беушне” авто за кордоном вигідно, – переконаний підприємець. – По-перше, вибір вживаних автомобілів у Польщі в десятки разів більший, ніж у нас. До того ж вони значно «молодші». По-друге, авто купується «з перших рук», у власника. По-третє, ця машина ніколи не їздила українськими дорогами і не заправлялася українським пальним. По-третє, авто не ремонтували на українських СТО українські майстри, тому воно є в доброму технічному стані. І нарешті, з усіма документами такий автомобіль у Польщі коштує на 30-50% дешевше, ніж його аналог в Україні».  

    Олександр постійно їздить до Польщі у бізнесових справах, тому варіант «засвітитися» на кордоні раз на два місяці йому доречний. Розповідає, що купив і зареєстрував авто на себе. Має довготривалу шенгенську візу і консульський облік. Є власником польської нерухомості і має офіційний привід бувати і жити в Польщі. З точки зору тамтешньої влади, має право на авто. З точки зору влади тутешньої, має право використовувати авто із транзитними номерами.

    «Я не довіряю посередникам, які оформляють документи, – визнає чоловік. – Знаю випадок, що «папери» були зроблені на якусь польську фірму і вона збанкрутувала. Машину конфіскували, коли її український власник в’їжджав до Польщі. В іншому випадку наші «замутили» якусь фіктивну контору, на яку «повісили» кілька десятків машин. Відповідно, польська податкова служба провела її аудит і закрила. Авто в Україні «зависли» – люди збувалися їх на шрот за безцінь. Свіжий випадок: автомобіль з польськими транзитними номерами продавали на франківському авторинку. Певно, десь тут і робили власнику документи, бо польська фірма виявилася «липовою». З Польщі дядько повернувся додому автобусом…»

    Українська страшилка

    «Громадяни України взагалі не мають права їздити на автомобілях з іноземними номерами, якщо вони не є власниками або співвласниками транспортних засобів», – застеріг нашого кореспондента працівник обласного ДАІ, який побажав залишитися невідомим. Своє небажання називатися він мотивував тим, що позиція щодо таких автомобілів у службі неодностайна.

    Наразі на Франківщині працівники ДАІ мають вказівку перевіряти всі авто із закордонними номерами. «Є поняття резидентів і нерезидентів, – розтлумачив посадовець. – Резидент – це особа, яка постійно проживає на митній території, нерезидент – особа, яка постійно проживає на території іншої країни. Нерезидент, тобто іноземець, має право їздити таким автомобілем територією нашої держави без реєстрації у МРЕВ до двох місяців, із реєстрацією – до року. А от українець-резидент на території своєї країни має право керувати транспортним засобом лише з українськими номерними знаками встановленого зразка. Пересуватися автомобілем з іноземними номерами він може тільки десять днів. Це термін, передбачений законом для розмитнення автомобіля. Все решта – це порушення закону, і крапка».

    Та не суворі даішники і не буква закону насправді страшать власників машин-«іноземців». «Найгірше в цій справі, що несподівано можуть змінити нюанси ввезення і реєстрації, й тоді машина перетвориться на брухт, – констатує пан Олег. – Тому тим, хто рахує гроші, краще не ризикувати. Або, ризикуючи, вибирати недорогу машину».

    Катерина КРУТЬ

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    3 thoughts on “Іномарки в законі

    1. Чому б журналістам не провести розслідування, направити інформаційні запити та попросити розяснення в департаменті Даї, митниці а не писати байки від Олега,Ігора і т.д.

    2. а по моєму байки у нас якраз розказують на митниці, ДАІ і взагалі у владі. А народ розказує якраз голу правду

    3.  Рекомендую почитати  ПОСТАНОВу від 31 січня 2013 р. у справі  № 2а-3100/12/0970 Івано-Франківського    окружного  адміністративного суду (суддя Микитин Н.М.), в якій описуються митарства хлопчини з Небилова, який повівся на “схему від Олега Т.” Не все так просто.

    Comments are closed.