Роман ЧЕРНЕГА: «Особисте голосування – це спосіб захисту від корупційних законів»

  • Аби домогтися персонального голосування, депутатська фракція «УДАР» у Верховній Раді разом з іншими опозиційними силами 5 лютого заблокувала парламентську трибуну. Опозиціонери не дали відкрити другу сесію Верховної Ради через те, що Партія регіонів зірвала домовленості про персональне голосування. Натомість партія влади поширює чутки про втрати, які нібито зазнає країна від блокування трибуни. Чому «ударівці» вдалися до таких радикальних методів і доки готові відстоювати свою позицію, розповів народний депутат України, лідер обласної організації партії “УДАР Віталія Кличка” Роман Чернега.

     

    – Пане Романе, чому «УДАР» принципово наполягає на особистому голосуванні у парламенті?

    Запровадження особистого голосування дозволить домогтися виконання дуже важливої конституційної норми. У влади немає стабільної більшості, тому зараз важливим є кожен голос депутата і позиція кожної фракції. Тому для нас гарантії особистого голосування – це перший крок до виконання програми, яку підтримали наші виборці. Тоді депутати голосуватимуть за питання, які підтримуватимуть – а не ті, які «спущені» з Банкової.

    – Представники Партії регіонів озвучують різні цифри про втрати, які країна нібито зазнає від блокування. Наскільки вони є правдивими?

    Влада лукавить. Про втрати Партія регіонів чомусь не думала, коли була в опозиції. Тоді вона місяцями блокувала парламент під надуманими приводами. Влада турбується не про людей. Вона турбується про свої кишені і свої інтереси. Якщо повернеться «гра на піаніно» – влада зможе ухвалювати лобістські закони. Такі закони обходяться державі, як мінімум, у 15 мільярдів гривень, які осідають у кишенях і офшорах. Також «гра на піаніно» в сесійній залі – це можливість приймати антинародні закони під диктовку Банкової. «Кнопкодави» ухвалюють бюджет, де на мільярди урізаються соціальні виплати, але зростають витрати на чиновників і пільги для бізнесу олігархів. «Кнопкодави» ухвалюють пенсійну реформу, головний результат якої – підвищення пенсійного віку і стажу, але без вирішення проблем пенсіонерів. Тому особисте голосування – це спосіб захисту від антисоціальних і лобістських, корупційних законів. Тому зараз ми шукаємо порозуміння шляхом переговорів і пропонуємо свій план виходу з кризи.

    – У ЗМІ з’явилася інформація, що за бажанням можна обійти і систему Рада-3.

    Справа не в системі Рада-3, а в тому, що народний депутат має особисто віддавати голос. Має бути протестована система Рада-3 із сенсорною кнопкою. Якщо вона працює – треба її підключати. Якщо ні – приводити її до ладу, а тим часом голосувати підняттям рук або бюлетенями, як це передбачено регламентом.

    – Чим займаються депутати-«ударівці» під час нічних чергувань у парламенті?

    Рано чи пізно парламент розпочне свою роботу. Тому ми під час чергувань обговорюємо ті законопроекти, які нами зареєстровані. Виникають нові ідеї, думки щодо подальшої роботи. Ділимося інформацією щодо стану справ в областях. Обдумуємо, які можливі шляхи їх вирішення.

    – Які подальші кроки «УДАРу»?

    Депутатами нашої фракції зареєстровано біля 130 законопроектів.

    По-перше, маємо завдати удару по основах корупції. Тому проекти законів, які ми подаємо, зокрема передбачають наведення порядку у сфері адміністративних послуг, зниження єдиного соціального внеску і спрощення його сплати. Ми пропонуємо скасувати угоду з Кіпром, яка дозволяє уникати оподаткування.

    По-друге, партія «УДАР» вимагає дотримання принципів справедливості і рівності можливостей для кожного. Ми подали законопроект, яким передбачене встановлення пенсій для чиновників і депутатів на тих самих принципах, що і для всіх громадян. Ми пропонуємо також скасувати депутатські пільги і економити бюджетні кошти. 

    По-третє, партія «УДАР» пропонує механізми безпосереднього впливу людей на владу – щоб влада не була безвідповідальною. Ми пропонуємо запровадити обрання територіальними громадами відповідних прокурорів, голів судів і начальників управлінь МВС. Так правоохоронні органи працюватимуть для людей, а не захищатимуть владу від громадян.

    Четверте. Ми вимагаємо посилення місцевого самоврядування. Обирати мерів міст мають у два тури, щоб міський голова дійсно представляв громаду.

    П’яте. Ми ініціювали дострокову сесію не для того, щоб чути пояснення влади, чому вона відмовилась її проводити. На зборах опозиційних депутатів ухвалено спільну заяву, де визначено чіткі вимоги до влади. Зокрема, щодо відповідальності керівників правоохоронних органів за те, що Україна стає поліцейською державою. Політичні репресії, тиск на опозиційних депутатів мають бути припинені. А головне – має бути поставлена з голови на ноги правоохоронна і судова системи. Без цього не тільки не можна боротися з корупцією – без цього громадяни України не можуть почувати себе у безпеці від сваволі влади.

     

    Розмовляла Марія ГАВРИЛЮК

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!