Карате JKS: догнати та перегнати Японію

  •  

    Сьогодні карате як виховна система і сучасний вид спорту має заслужену популярність серед дітей та молоді. Не є винятком Івано-Франківськ, де успішно працює клуб «Іппон». Саме тут минулого тижня проходив навчально-тренувальний семінар із карате JKS – популярного напрямку карате, в якому Україна на рівних конкурує з самими японцями. 


    Усім відомо, що карате – вид бойових мистецтв, який прийшов до нас з далекої Японії. Втім, незважаючи на свій поважний вік, популярне бойове мистецтво найактивніше почало розвиватися у нашій країні з 2000 року, коли спільними зусиллями фахівців і ентузіастів України та Японії була створена Українська асоціація карате. З того часу в більшості областей України, у тому числі на Івано-Франківщині, відкрилися спеціалізовані філії. Відтак щорічно проводяться офіційні чемпіонати усіх рівнів, а також організовуються навчально-тренувальні семінари. Один з таких семінарів відбувся минулого тижня в обласному центрі Прикарпаття. Його проводив Андрій Медведєв – заслужений майстер спорту та заслужений тренер України (5 дан).

    Сила духу та техніка

    «Як і у багатьох інших видах спорту, сьогодні у світовому карате розвивається багато версій і напрямів, які успішно конкурують між собою. Українська асоціація карате є офіційним представництвом міжнародної федерації «Japan Karate Shoto Federation» (JKS). Асоціація веде активну роботу з розвитку карате в Україні та проведення спортивних і навчально-тренувальних заходів. Враховуючи основні принципи карате JKS, спортсмени та інструктори Асоціації прагнуть до гармонійного поєднання сили духу, техніки і фізичних даних протягом тривалих занять», – розповів Андрій Медведєв.

    За його словами, головною особливістю карате JKS вважається робота тренерів, тобто наставників, які намагаються максимально чітко визначити цілі та пріоритети людей, що прагнуть займатися цим видом єдиноборств. Займаючись карате, люди вчаться не так техніці нанесення ударів і постановки блоків, тактиці та стратегії поєдинку, умінню розбивати предмети, як способу життя. «Карате – це шлях, яким багато хто йде все життя, загартовуючи своє тіло, зміцнюючи дух, відкриваючи в собі все нові і нові здібності і розширюючи межі своїх можливостей», – каже Андрій Медведєв.

     

    Спортивна складова

    Сьогодні карате як один із провідних видів бойового мистецтва в очах мільйонів людей є насамперед спортом. В цьому напрямку Україна вважається однією з найкращих у світі. Мова йде як про спортивні досягнення на міжнародному рівні, так і про рівень розвитку карате JKS в Україні.

    Дуже багато зусиль для цього, за словами Андрія Медведєва, доклав незмінний президент Української асоціації карате Такенорі Танака. Будучи громадянином Японії, він зміг принести в нашу країну найкращий світовий досвід і організувати гідну професійну команду. Саме тому Україна котрий рік займає провідні місця у світовому рейтингу карате. Заслуги і досягнення українських спортсменів стали результатом його постійної роботи як талановитого педагога й адміністратора. Багато учнів Танака-сенсея мають не тільки високі ступені карате, але й звання майстрів спорту міжнародного класу і заслужених тренерів України.

     

    Суперник номер один


  • Національна збірна команда України з карате JKS має серйозні досягнення на міжнародному рівні. У 2007 році на чемпіонаті світу наша команда посіла друге місце в загальнокомандному заліку, поступившись лише збірній Японії. У 2008 році на чемпіонаті Європи українські спортсмени зайняли перше загальнокомандне місце і підтвердили цей результат на чемпіонаті Європи 2010 року. У свою чергу, на світовій першості 2011 року з 42 країн українці зайняли 2-ге місце, знову ж таки, після збірної Японії в дорослому заліку.

    «Японці дивляться на нас як на суперників номер один. Вони весь час намагаються максимально підготуватися до змагань з нами, – каже Андрій Медведєв. – Незважаючи на те, що Україна у світі стоїть під другим номером після Японії, ми практично на рівних конкуруємо за світову першість із родоначальниками карате».


                                                                                                                                    Андрій МЕНІВ

    Коментар:
    Михайло ТЕНЮХ,

    голова обласної федерації шотокан карате (JKS), керівнику клубу «Iппон»:
    – Великий акцент у нашому виді єдиноборств робиться на техніці, тобто в нас не махання руками і ногами, а чітко визначені критерії оцінок, серед яких – рух, траєкторія тощо. Карате – це високотехнічний і водночас красивий спорт. Разом із тим, дуже важливий дух спортсмена, без якого неможливо себе проявити. Не менш важлива також спортивна етика та честь. Цікаво, що наші вихованці, які переходять у інші федерації та види єдиноборств, здобувають перемоги саме завдяки базовій техніці карате. Головний осередок розвитку шотокан карате (JKS) в нашому регіоні – це обласний центр Прикарпаття, хороший клуб функціонує в Бурштині. Натомість у Калуші лише починає розвиватися наш вид єдиноборств. На підході – Надвірна. Мабуть, саме тому з метою популяризації карате JKS місцем проведення відкритого Кубка України наприкінці минулого року було обране «місто хіміків». Цього року активну підтримку шотокану здійснює Головне управління сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА.

    Довідка:
    Де можна займатися карате в Івано-Франківську?
    * Клуб «Iппон»
    вул. Південний Бульвар, 24 (спортзал ЗОШ №4).
    * Клуб «Мангуста»
    вул. Південний Бульвар, 40.


     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!