Коли падає з неба

  • В Україні автомобіль не тільки засіб пересування бездоріжжям. Нерідко це ще й мішень. Завдяки старанням комунальників, сьогодні жоден водій не може бути впевненим, що на його припаркований під будинком автомобіль не звалиться раптом бурулька, шмат даху чи дерево. Чи є шанс у таких випадках домогтися справедливості в судах?

     

    Днями один франківець поділився печаллю у Фейсбуці: «В п’ятницю, о 16 год. 15 хв., в дворі по вул. Вовчинецькій, 194 з даху будинку на мій автомобіль впав метровий шмат бляхи і добряче його пошкодив. Цікаво, чи можна притягнути до відповідальності винних у бездіяльності комунальників?…» У відповідь директор КП «Єдиний комунальний центр» Вадим Войтик поспівчував водієві і порадив спробувати. «Це прикро, і мені шкода. Але від таких випадків рятує хіба страхівка. Навіть найретельнішого комунальника може «підставити» банальний сильний вітер. Але, звісно, захищати свої права ви можете і маєте», – написав Войтик.

    У березні цього року на вул. Сніжній дерево звалилося одразу на п’ять автомобілів. Про цей резонансний випадок повідомили чи не всі центральні ЗМІ. У телевізійних сюжетах автовласники пообіцяли судитися з комунальниками, але їх подальші дії залишилися невідомими.

     

    Звалилася брила льоду

    Крім дерев і уламків даху, на автомобілі в Івано-Франківську взимку регулярно падають  бурульки. «Я приїхав на вул. Лесі Українки, припаркувався і пішов в офіс. Виходжу, а біля моєї машини стоїть кілька людей, на автомобілі брила льоду, дах погнутий, скло вибите, – розповідає один із автовласників. – Я викликав міліцію, експерт оцінив збитки, адвокат склав загальний кошторис і ми подали до суду на ЖЕО №9».

    Втім, щоб виграти суд, автовласник витратив немало часу та здоров’я. «Коли я побачив свій автомобіль, у мене стався гіпертонічний криз, я навіть лежав у лікарні кілька днів, – зазначає чоловік. – Це сталося у білий день, коли під бурульками ходили люди. Трафунок міг би бути непередбачуваний. Добре, що під тим дахом стояла машина, а не людина».

    Цей інцидент трапився у лютому 2010 року. Судові процеси тривали майже півтора року. Представник відповідача (ЖЕО №9) позову не визнав. Свої заперечення він обґрунтовував тим, що ЖЕО безпосередньо підпорядкована Управлінню житлово-комунального господарства виконкому Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківській міській раді. Крім того, комунальники відговорювалися, мовляв послуги з чищення даху від снігу не входять до компетенції організації. Втім, постраждалому таки вдалося переконати суд у бездіяльності ЖЕО №9 як балансоутримувача будинку і виконавця житлово-комунальних послуг. Суд задовольнив позов про відшкодування матеріальної та частково моральної шкоди у розмірі майже 12 тис. гривень.

    Виявляється, винних у бездіяльності комунальників таки можна притягнути до відповідальності.

     

    Впало дерево

    У єдиному реєстрі судових рішень ми натрапили на судову справу, яка розглядалася в Івано-Франківському міському суді 21 березня цього року. Розглядалася справа за позовом громадянина до виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про стягнення матеріальної шкоди, завданої транспортному засобу внаслідок падіння дерева, в розмірі 41698,00 грн. На стороні відповідача виступали комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр», департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

    Суд встановив, що 29 липня 2012 року позивач заїхав у двір, не вимикав двигун, бо заїхав додому забрати речі. Як зазначили свідки, водій не встиг вийти з машини, як на автомобіль впало дерево. Позивач мусив вибиратися з автомобіля через задні дверцята, оскільки передні були пошкоджені. Представник міської ради у судовому засіданні відбивався тим, що в день падіння дерева в м. Івано-Франківську було оголошено штормове попередження, яке позивач начебто мав врахувати, залишаючи транспортний засіб під деревом. Крім того, відповідач пояснював, що позивач припаркував свій автомобіль на ділянці, яка не є спеціально відведеною для стоянки транспортних засобів, а є прибудинковою територією. Мовляв, будь-які пошкодження транспортного засобу, який перебував у забороненому для паркування місці, є наслідком порушення позивачем правил дорожнього руху та правил утримання прибудинкових територій, що жодним чином не пов’язане з діями чи бездіяльністю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

    Втім, і цього разу суд встановив, що комунальники не здійснили належного благоустрою прибудинкової території, де проживав позивач, а постраждалий не міг передбачити невиконання відповідачем свого обов’язку. Суд взяв до уваги той факт, що з приводу загрози падіння цих дерев до виконавчих органів місцевої влади неодноразово звертались мешканці міста та депутат міської ради. Суддя задовольнив позов та виніс рішення стягнути з виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 41698 гривень матеріальної шкоди та 600 грн. сплачених витрат, пов’язаних із залученням спеціаліста. За словами прес-секретаря Івано-Франківського міського суду Михайла Савлюка, це перший випадок в Івано-Франківську, коли водію вдалося через суд стягнути у комунальників матеріальну шкоду за пошкодження автомобіля від падіння дерева.

     

    Що робити?

    Юристи твердять: якщо ж дерево чи інший предмет впав на машину в результаті сильного вітру чи іншого стихійного лиха, сподіватися на матеріальне відшкодування від балансоутримувачів справді не варто. Втім, якщо, не дай Боже, звалилося старе дерево чи льодова брила, є надія стягнути матеріальний збиток з відповідальних організацій чи балансоутримувача будинку, з якого впала бурулька.

    «Перш за все, необхідно викликати міліцію, – радить адвокат Юрій Мануляк. – Після того зафіксувати інцидент на фото та відео та знайти свідків. Ні в якому разі водій не повинен покидати місце події. Якщо він поїде, а потім захоче відшкодувати матеріальну шкоду, йому це не вдасться». Адвокат зазначає, якщо при падінні стороннього предмета на автомобіль хтось постраждав, правоохоронці зобов’язані відкрити кримінальне провадження. Якщо – ні, цей інцидент є підставою для цивільного позову до суду.

    Коли прибуде міліція, важливо зафіксувати точне місце, де відбулося падіння снігу або бурульки на машину. Слід чітко і детально написати в поясненнях, де, що і коли впало на вашу машину і пошкодило автомобіль, вказати, що є свідки й інші подробиці.

    Після складання всіх актів варто звернутися в Гідрометцентр за довідкою про те, що в той день, коли впало дерево, не було ні урагану, ні штормового попередження. Також обов’язково, щоб в акті огляду було зазначено, що дерево було аварійним (сухим, гнилим, тріснутим і т.д.).

    Після того, як ви зібрали всі необхідні документи, що підтверджують бездіяльність чи халатність комунальної служби, слід провести оцінку заподіяних збитків та звертатися з позовною заявою до суду. Перед тим, як звертатися до суду, ви також повинні отримати з міліції постанову про відмову у відкритті кримінального провадження.

    В Івано-Франківську, як знаємо, на автівки може звалитися і бляха, і дерево, і брила льоду. Це ще щастя, що все обходилося без трагічних випадків. На жаль, у полісах КАСКО відсутній пункт, який передбачає падіння на автомобіль сторонніх предметів. Тож на страховиків сподіватися марна справа. Але судитися з комунальниками водії чомусь не квапляться. Чомусь вважається, що такі суди виграти можна хіба в Америці. Втім, наведені приклади виграних потерпілими через недбальство комунальників судових справ  переконують, що позиватися з чиновниками чи службами і можна, і варто.

     

    Марія ГАВРИЛЮК

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!