Українці все більше довіряють банкам

  • Гривня чи долар – у чому краще зберігати свої заощадження? Здається, українці таки визначилися із відповіддю на це «вічне» питання і віддали перевагу національній валюті. До того ж, свої гроші наші співгромадяни зберігають не під матрацом, а все частіше несуть їх до банків.

    Можливо, скептиків така новина трохи здивує, але факт залишається фактом – гривня користується усе більшою довірою українців. Про це, власне, свідчать і цифри. Так, за перший квартал цього року приріст гривневих депозитів у банках склав 8,1%. Між тим, обсяги валютних заощаджень скоротились на 0,6 %. Тенденція очевидна і, свідчать експерти, вона буде продовжуватися й надалі.

    Утім світова фінансова криза змусила декого засумніватися, чи варто взагалі віддавати свої гроші на зберігання, нехай навіть і за відсотки. Адже відомо, що в Україні працює багато іноземних банків і люди переживають, чи не перекинуться проблеми у Європейському Союзі на українські філіали фінансових установ. Однак експерти з Національної асоціації банків України (НАБУ) переконують, що причин для хвилювання немає – усі установи працюють за українськими законами і знаходяться під контролем держави. Тож фінансова система країни сьогодні не просто стабільна, вона – розвивається.

    Зокрема, голова Національного банку України Ігор Соркін підтверджує – зростає довіра населення не лише до гривні, але й до банківської сфери загалом. «Про це свідчить статистика: збільшуються обсяги депозитів у гривні. З початку року сума таких вкладів зросла майже на 30 млрд. грн., а квітневий результат залучення коштів фізичних осіб до банків — 9 млрд. грн.», — каже голова Нацбанку.

    На його переконання, основна причина цих змін зрозуміла – уперше за три роки банки знову стали прибутковими. Сьогодні вони демонструють стабільні показники й готові знову активно надавати кредити. Зокрема, середня ставка за ними знизилась – сьогодні вона складає 15 %.

    Слова Ігоря Соркіна підтверджують й інші фахівці. Вони прогнозують – ефективна робота банківської системи призведе до подальшого зміцнення гривні. А те, що Нацбанк сьогодні успішно справляється зі своїми задачами, видно навіть неозброєним оком. Тож балачки так званих експертів, котрі вже кілька років лякають народ «зростанням долару до 15 гривень», так і лишаються балачками.

    Насправді ж попит на долари та євро почав знижуватися. Так само зменшується і кількість банківських валютних депозитів. Лише за один місяць їх обсяг скоротився на $ 5,4 млн., а з початку року – на $ 74,7 млн.

  • Хоча фахівців така ситуація не дивує. Адже у  квітні середньомісячні депозитні ставки за валютними вкладами були на рівні 6,29%, у той час як гривневі — 11,56%.

    Все це у комплексі, говорять експерти, дає хороший результат. Та й стабільний курс вітчизняної валюти дозволяє українцям не переживати за свої заощадження. Як наслідок, люди зрозуміли, що зберігати гроші у гривні сьогодні просто вигідніше. Тому й несуть свої гроші до банку, а не ховають їх удома.

     

    Юрій Гойдало

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!