В Україні зростає кількість людей, готових до протестів, – опитування

  • Тільки 25,5% українців готові особисто брати участь в акціях протесту з тих чи інших питань, 36% не збираються брати участі у мітингах, ще 25% – швидше за все не будуть приєднуватися до таких дій
    Такі дані наводить Фонд «Демократичні ініціативи ім.Кучеріва» згідно з проведеним опитуванням.
    Так, згідно з даними опитування, всього 25,5% українців вважають, що найближчим часом в їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення життя або для захисту своїх прав і свобод (7,5% у цьому впевнені і ще 18 % вважають це цілком імовірним). Разом з тим, 39% громадян вважають, що це малоймовірно, а 26% – впевнені, що таких масових виступів найближчим часом не буде. У порівнянні з жовтнем 2012 протестні настрої в українському суспільстві зросли. Тих, хто впевнений, що масові виступи відбудуться, або вважає їх дуже ймовірними, стало більше сумарно майже на 9%.
    У порівнянні з жовтнем 2012 р. кількість людей, готових виходити на вулиці, зросла на 5% і значно зменшилась кількість тих, хто точно не збирається протестувати – з 51% до 36%.
    «Головними причинами, які можуть спонукати людей особисто вийти на вулицю з проявом протесту, є погіршення їх особистого соціально-економічного становища», – йдеться в повідомленні соціологів.
    Крім того, згідно з результатами дослідження, це, зокрема, і різке зниження рівня життя (34,5% населення), невиплата заробітної плати, пенсії, стипендії тощо (32%), прийняття владою рішень, погіршення становища соціальної групи, до якої належить громадянин (24%), різке підвищення цін (21%), зростання безробіття (19%). Однак для 34% населення не існує ніяких факторів, які можуть спонукати їх до виходу на вулицю з протестом.
    У Фонді також зазначають, що в жовтні минулого року соціально-економічні причини також були основними чинниками, які могли б спонукати людей до акцій протесту, але їх важливість зтого часу значно зросла. «Якщо в жовтні 2012 р. готових вийти на вулиці через різке зниження рівня життя було 24% людей, то в травні 2013 таких виявилося вже 34,5%, через невиплату заробітних плат – було 22%, зараз стало 32%, через владні рішення, погіршення становища конкретної соціальної групи, – було 10%, стало 24%», – наводять дані соціологи.
    З жовтня 2012 також зросло значення таких неекономічних причин виходу на вулиці, як випадки утисків демократії (з 3,5% до 13%) і необхідність підтримки дострокової відставки Президента Віктора Януковича (з 4% до 9%).
    Основною причиною нереалізованості намірів участі у протестах є те, що люди не вірять, що мітинги й демонстрації щось змінять – так вважають 56% населення. Іншими причинами є страх репресій з боку влади (33%), недовіра до лідерів, які організовують мітинги (32%). 26,5% населення вважають, що люди не реалізують висловлені протестні настрої, тому що просто дуже ледачі і хочуть, щоб за їхні інтереси боролися інші.
    Опитування було проведене фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 травня. Було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

    Коментарі

     

  • Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!