Руслан ГУСАК: «Прикарпатці можуть скористатися пільговими кредитами для придбання житла»

  • Вартість квадратних метрів в Україні робить придбання власного житла для багатьох молодих сімей майже недосяжною мрією. Втім, сьогодні є механізм, який може перетворити мрію в реальність. В країні у рамках соціальних ініціатив Президента України діють програми пільгового кредитування – «Доступне житло», «Здешевлення іпотечних кредитів», «Пільговий кредит» та «Часткова компенсація». Оформлення документів для участі в них є простим і прозорим. Хто може скористатися цими перевагами, що і як слід для цього зробити, розповідає заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Руслан Гусак.

     

     

    – Пане Руслане, які умови програми «Доступне житло»?

    «Доступне житло» – це програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Вона реалізовується шляхом сплати позичальнику за рахунок державних коштів 13% річних за користування іпотечним кредитом банку. Отже, сам громадянин сплачує банку лише 3% річних за користування кредитом.

     

    – Хто може розраховувати на таку підтримку від держави?

    Держава надає підтримку сплатою відсотків за користування іпотечним кредитом державою тим громадянам, які за місцем проживання володіють житловою площею в обсязі не більше  9 кв.м на одного члена сім’ї або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім’ї, виданою за місцем реєстрації. При цьому важливо наголосити, що за таких умов відпадає необхідність ставати на квартирний облік та підтверджувати це відповідною довідкою. Достатньо лише подати до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву довідку про склад сім’ї з переліком усіх, хто зареєстрований в квартирі, та із зазначенням загальної та житлової площі. А вже працівник Фонду поділить житлову площу квартири на кількість мешканців і встановить, що на кожного із зареєстрованих припадає не більше 9 кв.м житлової площі. Це і є підставою для реєстрації громадянина кандидатом на отримання підтримки від держави для придбання житла.

    Щодо тих осіб, які зареєстровані в гуртожитках, процедура реєстрації кандидатом є ще простішою: незалежно від площі, яка припадає на зареєстрованого в гуртожитку, навіть якщо вона перевищує 9 кв.м, громадянин може стати учасником програми здешевлення вартості іпотечного кредиту.

    Хочу ще раз звернути увагу громадян, яких відлякує перспектива перебування на квартирному обліку: в цьому немає необхідності, достатньо звернутися до ЖЕО чи ЄДРЦ та отримати довідку про склад сім`ї. Саме така довідка є підставою вважати громадян такими, що потребують покращення житлових умов, та реєструватися у Фонді кандидатами на отримання житла за державною програмою здешевлення іпотечних кредитів.

     

    – Реєстрація у Фонді – це, очевидно, лише перший крок. А кредит доведеться брати в банку. Які банки беруть участь у програмі і які в них вимоги до позичальників? 

    Звичайно, для отримання кредиту на будівництво чи придбання житла слід звертатися до відділень банків АТ “Укргазбанк”, “АТ “Укрексімбанк” та АТ “Ощадбанк” та відповідати вимогам банку до позичальників.

    До кредитів, за якими надається часткова компенсація процентів, встановлено такі вимоги:  кредит надається у гривні; термін кредитування – до 15 років з моменту укладення позичальником кредитного договору; обов’язковий власний внесок позичальника не перевищує 25% суми кредиту. За бажанням позичальника розмір такого внеску може бути збільшено; кредит надається на житло, яке за площею для однієї-двох осіб не перебільшує 40 кв.м, для трьох і більше осіб –  не більше 76 кв.м.

     

    – Яке житло можна обирати: те, що будується, чи й житло вторинного ринку?

    Перелік об’єктів формує Мінрегіонбуд. Для участі у програмі в Івано-Франківській області включено 22 житлових об’єкти. Це як житло, що саме будується, так і збудоване і введене в експлуатацію після 2007 року. На мою думку, кожен зможе обрати житло, яке буде відповідати його критеріям як у ціновій категорії, так і в розташуванні житлового об’єкта, в його плануванні.

     

    – Виходить, усе так просто? Зареєструвався у Фонді, подавши довідку про склад сім’ї, обрав житло із визначеного переліку, звернувся до банку із довідкою про доходи – і став власником житла? Чи є ще якісь не озвучені проблемні моменти, які чекають на тих, хто наважився скористатися державною програмою?

    Здається, щодо реєстрації у Фонді, все зрозуміло: довідка про склад сім’ї, копії паспортів, ідентифікаційних кодів та свідоцтв про народження дітей – і ти вже кандидат на отримання державних грошей при сплаті кредиту. Що ж до банку, то, звичайно, при наданні кредиту розраховується платоспроможність громадян. Так, для придбання однокімнатної квартири одній особі чи сім’ї із двох осіб необхідно мати заробітну плату близько 2300-3300 гривень сукупного доходу, з яких на погашення кредиту та відсотків доведеться заплатити 1100 гривень. Погодьтеся, що мова не йде про надвисокі доходи та щомісячні платежі. Окрім того, щомісячне погашення кредиту у 730-750 гривень та відсотків, які становлять близько 350 гривень, є доступним для більшості громадян, в тому числі і молодих людей, які щойно створили сім’ю. Навіщо платити за чуже, якщо можна платити за власне житло? Адже ті, хто роками винаймають чуже житло, могли би проживати у власному та сплачувати за нього помірні кошти протягом певного періоду, не відмовляючи собі при цьому у найнеобхідніших речах з думкою, що потрібно заощаджувати, щоб колись накопичити достатньо коштів та придбати житло без переплат. Не варто чекати завтра, треба жити сьогодні і, звичайно ж, у власному житлі.

     

  • – Скільки сімей вже скористалися програмою?

    В цілому в Україні протягом 2012-2013 років здешевленою іпотекою скористалися понад 1900 сімей. В Івано-Франківській області 14 сімей у минулому році та 21 сім’я у цьому році  отримали здешевлені іпотечні кредити та покращили свої житлові умови. До кінця року в Івано-Франківській області планується надати ще близько 100 кредитів за цією програмою, адже на її фінансування у цьому році з держбюджету виділено 300 мільйонів гривень, з яких для Івано-Франківської області – понад 6 мільйонів гривень.

     

    – Окрім «Доступного житла», діють і інші житлові програми, якими передбачено перебування на квартирному обліку. Розкажіть, будь ласка, і про них.

    Сьогодні Фонд реалізовує ще дві програми забезпечення громадян житлом. Одна із них – це теж кредит, за користування яким молоді сім’ї віком до 35 років, які перебувають на квартирному обліку, повинні сплачувати 10% річних. При цьому кредит надається на 90% вартості житла та сплачується протягом 30 років. Серед переваг цього кредиту – можливість сплатити власний внесок у розмірі 10% від вартості житла, що становить 17 тисяч гривень. на однокімнатну квартиру і 35 тисяч гривень – на трикімнатну квартиру. Також за цією програмою можливо обирати квартиру, більшу за площею, порівняно зі здешевленою іпотекою. Зокрема, сім’я із двох осіб може придбавати житло загальною площею 62 кв. м, із трьох осіб – 83 кв.м, а сім’я із чотирьох і більше осіб – понад 100 кв.м. Ця програма розрахована в першу чергу на родини, які мають стабільний дохід та можуть дозволити собі щомісяця сплачувати 2-3 тисяч гривень за позикою. При цьому також важливо, що сума щомісячних сплат зменшуватиметься, бо відсотки нараховуються на залишкову суму кредиту. До того ж позичальник певною мірою застрахований від будь-яких неприємних несподіванок, як-от: збільшення відсоткової ставки за кредитом протягом усього терміну кредитного договору та збільшення щомісячних платежів у зв’язку зі зміною курсу іноземних валют, оскільки кредит надається державною фінансовою установою за рахунок державних коштів. Таким чином, позичальник не несе жодних ризиків при отриманні та сплаті такого кредиту.

    Звертаю лише увагу на те, що для отримання довідки про перебування на квартирному обліку громадянам треба попередньо звернутися до органів ведення квартирного обліку для поновлення документів з метою внесення їх до Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

     

    – Що таке цей Реєстр та яка причина його створення?

    Єдиний державний реєстр громадян, які потребують поліпшення житлових умов, – це автоматизована інформаційна система збору, накопичення, надання, захисту та обліку інформації про громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Його створення дозволить забезпечити прозорість ведення квартирного обліку та громадський контроль за розподілом і наданням житла.  

     

    – Як просувається формування цього Реєстру в Івано-Франківській області?

    За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області, кількість осіб, які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, становить приблизно 24 тисячі. На даний час реєстратору передано та внесено ним до Реєстру лише 2,5 тисячі форм подання інформації до Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Оскільки Реєстр повинен бути сформований до 1 жовтня цього року, процес наповнення його інформацією є дуже повільним. Підприємства, установи та організації неохоче передають реєстратору заповнені форми, однак сподіваюсь, що ця тенденція зміниться, адже тепер процес наповнення Реєстру інформацією перебуває на моєму особистому контролі.

     

    – Чи всі особи, які перебувають на квартирному обліку в нашому регіоні, будуть включені у Реєстр?

    Для наповнення Реєстру лише актуальними даними ще у 2011 році розпочалась та триває до цього часу перереєстрація громадян, які перебувають на квартирному обліку. Однак на сьогодні документи поновили лише близько 5 тисяч осіб. Це дивно, оскільки громадяни, які не поновлять документи та не будуть внесені до Реєстру, втратять свій шанс не тільки отримати безкоштовне державне житло, а й взяти участь у державних житлових програмах, які реалізовує Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Тому хочу громадянам повідомити про необхідність поновити документи своїх особових справ в органах ведення обліку осіб, що потребують поліпшення житлових умов. А також наголосити, що відповідальні особи за ведення квартирного обліку в установах, підприємствах та організаціях, які ведуть самостійний облік громадян, що потребують поліпшення житлових умов, повинні в термін до 1 вересня передати заповнені Форми реєстратору Івано-Франківського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    One thought on “Руслан ГУСАК: «Прикарпатці можуть скористатися пільговими кредитами для придбання житла»

    1. Шановний Франківськміськбуд та п.Гусак в т.ч.,

       

      ВИ СВОЇ НОВОБУДОВИ ДОКІНЧУВАТИ ЗБИРАЄТЕСЬ? ДЕ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, ДЕ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ ДЕ? ДЕ? ДЕ? 

       

      МОЖЕ ДОСИТЬ БАВИТИСЬ В ПОЛІТИКУ ТА ЩЕ Й ЗА НАШІ ГРОШІ?!

    Comments are closed.