Руйнація замість реставрації: у Франківську ніхто не знає, що буде з будівлею пивзаводу

  • Пам’ятка архітектури національного значення – Івано-Франківський пивзавод перебуває у занедбаному стані або через відсутність коштів на реставрацію, або через небажання її здійснювати.

    Ще три роки тому власник споруди  обіцяв журналістам «Галицького кореспондента», що фасад солодового цеху залишиться без змін. Втрачену башту відновлять. Ні об’єм споруди, ні кількість поверхів також не змінюватимуть. Дерев’яне перекриття всередині броварні, відповідно до сучасних норм, замінять залізним. А всередині обіцяли облаштувати музей, кафе та міні-броварню для туристів.

    Франківець Василь Медвідь у соціальній мережі скаржиться, що  будівельники зруйнували стіну, яка була задовільному стані.

    “В той час, коли активісти та реставратори проводять розкопки фундаментів та зруйнованих пам’яток, вдягають в скло залишки міських мурів, а мер міста спішить попіаритись в фейсбуці на кожній з цих подій. За 5 хвилин ходу від Білого будинку на вулиці Новгородській, 28 продовжується нагле знесення пам’ятки архітектури національного значення – мурів Солодового цеху пивзаводу, 1767 р., Впродовж останнього тижня  будівельники зруйнували абсолютно цілу стіну, на якій не було навіть жодних натяків на аварійність, жодних тріщин фасаду чи просадок фундаменту”, – обурюється пан Василь та ділиться фотографіями.

    “Далі прогнозовано, злочинці будуть зносити залишки муру в найближчі години. Хоча, по даному об’єкту існує затверджений реставраційний проект і самовільне знесення будь-яких частин пам’ятки недопустиме і карається Кримінальним Кодексом, ст. 298 ( позбавленням волі до 5 років ). Спеціально публікую фото муру та фундаменту ділянки стіни Солодового цеху, якої вже нема. Зруйнована відбійними молотками і краном за злочинної згоди міської, обласної та центральної влади. Напевно, у нашому місті для того, щоб влада взяла під охорону пам’ятку архітектури, її спочатку потрібно зруйнувати, а потім можна вже робити розкопки і одягати в скло уламки фундаментів. Це якийсь новий вид “Реставрації” ніколи раніше не відомий”, – пише Василь Медвідь.

    Ревставрувати колишній пивзавод розпочали ще в другому півріччі 2017 року, а закінчити обіцяють до 2019. Що відбувається з Станіславською броварнею зараз та чи дійсно її розбирають, журналісти “Галицького кореспондента” вирішили поцікавитися у начальника відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради Володимира Ідака.

    Пан Володимир каже, що на територію колишнього пивзаводу його не пустили.

  • “Ми не знаємо в чому справа, зараз будемо писати приписи. Держархбудінспекція робила перевірку забудівника, складали протоколи, а мене туди замовник не впустив. Він посилався на порядки та юридичні норми, пустили лише працівників ДАБІ”, – зауважив Ідак.

    З управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області нам так і не вдалося зв’язатися. Питання, що ж буде далі буде з пам’яткою архітектури державного значення, залишається відкритим.

    Довідково:

    Станиславівська броварня – це комплекс із двох цехів, солодового і варного, розташованих на вулиці Новгородській №28 та №49. Їх спорудження датується 1767 роком. Комплекс було занесено до Державного реєстру пам’яток архітектури національного значення у 1979 році. За часів незалежності завод збанкрутував. У 2003 році з ініціативи тодішньої міської влади Івано-Франківська (мера Зіновія Шкутяка) пам’ятку було виставлено на приватизаційний аукціон. За 100 691 гривню її придбав підприємець, який працював у сфері інтересів будівельної компанії “Гаразд Україна”, співвласником якої був Костянтин Бородайко. Тодішня міська влада запевняла, що продаж було здійснено за умови збереження спеціалізації підприємства.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!