У Франкіську виборчі дільниці захистять ґратами і металевими дверима

  • Влада Івано-Франківська просить виборчі штаби кандидатів у президенти не розміщувати агітаційні матеріали поза межами визначених місць. Про це повідомив на апаратній нараді 22 квітня керуючий справами виконкому Андрій Лис.
    Разом зі стартом президентської кампанії в Івано-Франківську стартувала підготовка до проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №83. В обласному центрі розпочали роботу дві окружні виборчі комісії. Комісія для підготовки та організації виборів президента розміщена в облдержадміністрації, а комісія для підготовки та організації проміжних виборів народного депутата – у приміщені міськвиконкому.
    До 6 травня сформують дільничні виборчі комісії. «Буде 109 виборчих дільниць. Основне навантаження ляже на установи управління освіти, де розмістять 55 дільниць, – підкреслив Андрій Лис. – Наше завдання – забезпечити їх відповідними приміщеннями, телефонними лініями, апаратами, меблями, сейфами, вогнегасниками, аварійним освітленням, освітленням прилеглих територій, державними прапорами». Всі дільниці будуть захищені металічними дверима, на вікнах встановлять ґрати.
    Для розміщення агітаційних матеріалів у місті визначено 95 місць, ще 19 – на території сільрад Івано-Франківської міської ради. Чиновник попросив інспекцію з благоустрою та відділ внутрішньої політики міськвиконкому звернутися до представників виборчих штабів з проханням розміщувати всі агітматеріали лише у дозволених місцях. Також Лис нагадав, що до 24 години 23 травня комунальники повинні очистити місто від усієї агітаційної продукції.
    Керуючий справами виконкому окремо звернувся до керівників комунальних та державних установ, де законодавство забороняє розміщувати агітаційну продукцію. «Не повинно бути жодних агітаційних плакатів на приміщеннях, де ви працюєте», – наголосив він.
    Відділ ведення державного реєстру виборців закликав мешканців Івано-Франківська перевірити свої дані в списку виборців, уточнити, чи правильно вказані прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, домашня адреса. Франківчани також можуть перевірити цю інформацію за телефоном 551995 або на веб-сайті Центральної виборчої комісії, де впроваджено сервіс «Особистий кабінет виборця». Відвідавши сайт, кожен виборець може перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців та про свою виборчу адресу у реєстрі.
    Відповідно до календарного плану, який оприлюднений на сайті ЦВК, до 19 травня члени ДВК мають рознести по квартирах запрошення на вибори. «Більшість членів ДВК працюють на громадських засадах. Тому гарантувати якість роботи цих людей складно. Бо і двері на кодах, і важко буде зайти до приватного сектору», – припускає Лис.
    Він також нагадав, що скористатися своїм правом голосу на виборах президента зможуть і мешканці Криму, які зараз перебувають на Івано-Франківщині. Для них зміна місця голосування відбуватиметься за спрощеною процедурою. «Їм треба прийти у відділ ведення державного реєстру, пред’явити паспорт, де зазначена прописка на території АРК Крим, і тоді ці люди будуть прикріплені за однією з виборчих дільниць», – роз’яснив керуючий справами виконкому.
    Також Андрій Лис звернув увагу на те, що пішохідні доріжки, які ведуть до виборчих дільниць, перебувають в незадовільному стані. «Додатково необхідно 15 тис. гривень для того, щоб доріжки заасфальтувати, аби можна було в дощову погоду або у вечірній час без проблем дістатися до виборчих дільниць», – пояснив він.

    Марія ГАВРИЛЮК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!