Вкоротив віку і жінці, і собі

  • На ґрунті напружених стосунків 32-річний мешканець Тисменицького району вистрелив зі зброї у свою 28-річну дружину. Жінка померла ще до приїзду карети швидкої допомоги. Після скоєного чоловік намагався покінчити життя самогубством.

    Того літнього вечора в парку ім. Шевченка в Івано-Франківську все було, як зазвичай: гуляли жінки з колясками, радісно бігали діти, щось жваво обговорювали пенсіонери. Проте відпочинок раптово перервався двома пострілами. Спершу здалося, що це залпи салюту або характерні звуки з тиру. Втім, коли пролунав ще один постріл, а за ним ще два, стало зрозуміло, що в районі так званої Відьминої гори, з боку вулиці Чорновола, щось трапилося.

    Єдиний свідок 

    «Ми гуляли з сином на пагорбі з боку стадіону «Рух». Підіймалися вгору, аж раптом несподівано почули постріли. За мить на стежці внизу ми побачили чоловіка, який стояв, тримаючи пістолет біля скроні. Він то опускав зброю, то знову прикладав до голови. Здається, ще й розмовляв по телефону. Поруч на землі лежала жінка. Я одразу ж почала телефонувати до міліції та у «швидку». Щойно пролунали перші звуки сирени, невідомий здійснив собі постріл у голову», – розповіла чи не єдиний свідок трагічної події, що сталася засвітла ввечері, 13 серпня, у міському парку.  

    Шість пострілів 

    Слідчо-оперативною групою міськвідділу міліції, що виїхала на місце події, було встановлено, що 32-річний житель села Угринів на ім’я Петро, перебуваючи в парку, після суперечки зі своєю 28-річною дружиною Тетяною здійснив п’ять пострілів у жінку. Згодом чоловік намагався покінчити життя самогубством, вистріливши собі у голову. Цікаво, що «стрілець» залишився живим, відтак його було оперативно госпіталізовано. Разом із тим, під час огляду місця події було вилучено пістолет марки «Сталкер», який було направлено для проведення балістичної експертизи до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС в області. 

    Слідчо-оперативна група працювала на місці події до опівночі. За цей час десятки, а то й сотні мешканців Івано-Франківська, які проходили або проїжджали по вулиці Чорновола того вечора, зупинялися поруч з місцем вбивства, намагалися розгледіти труп жінки, шукали мотиви, обговорювали наслідки. Остаточно ж ситуація прояснилася вже наступного дня. 

    У чому винна дитина?   

    Спершу надійшла новина про те, що 32-річний вбивця 14 серпня таки помер у реанімаційному відділені лікарні Івано-Франківська. Відтак кримінальне провадження буде закрито у зв’язку зі смертю фігуранта. Проте найприкрішим в цьому випадку стало те, що резонансне вбивство, яке сколихнуло все Прикарпаття, залишило без обох батьків маленьку дитину – 5-річну доньку Діану. Як розповів начальник Івано-Франківського міськвідділу міліції, підполковник  Віктор Шкутов, подружжя перебувало в стадії розлучення, справа саме розглядалася в Івано-Франківському міському суді. На початку серпня їм дали час на роздуми щодо примирення терміном на два місяці. Втім, як вдалося з’ясувати згодом, про жодне примирення й мови не було. 

    Розлучення, що все змінило

    Як розповіли «Галицькому кореспонденту» мешканці села Угринів, подружжя на момент вищезгаданих трагічних подій не проживало разом. Якийсь час перед тим жінка пішла жити окремо, забравши з собою доньку. Подейкують, знайшла собі іншого. І справді, згодом почала говорити, що знайшла нового тата для своєї доньки. Зрозуміло, це аж ніяк не подобалося Петру. На своїй інтернет-сторінці в одній із соціальних мереж він розмістив чимало фотографій з донькою, яку, як кажуть, страшенно любив. Він часто забирав її до себе, гуляв у парку. 

  • «Ми всі шоковані. Взагалі не думали, що до такого людина може додуматися. Петро був цілком адекватною людною. Ми з ним перетиналися мало не щодня, – розповіла Марина, сусідка небіжчиків. – Втім, усе змінилося після того, як його залишила Тетяна. Час від часу було чути, як він бив стіни, частенько лаявся та плакав. Ми живемо знизу, тож нам дуже добре було чути це все».

     

    Спроби відволіктися 

    Розуміючи, що повернути дружину шансів у нього практично немає, зневірений чоловік пробував розпочати нове життя. Він знайомився з дівчатами в інтернеті, спершу переписувався, потім шукав зустрічі. Одна з тих, з ким Петро спілкувався незадовго до вищезгаданих подій, – 29-річна Ірина з Калуша. Вона розповіла, що чоловік спершу видався їй цікавим, тверезо аналізував та ще й тримався дитини. Водночас занадто часто згадував минуле, зрештою, мало не всі бесіди зводились до колишньої дружини. 

    «Він кликав мене до Івано-Франківська, мені ніяк не випадало приїхати. Та й страшно якось було. Потім частіше почав дзвонити, говорили довго. Дуже хотів приїхати до Калуша, – пригадує Ірина. – Відчувалося, що справді шукав нових стосунків, очевидно, щоб відволіктися. Але у його бесідах чимдалі більше була присутня агресія. Мене насторожили його останні розмови, тому я відмовила йому у зустрічі, після чого він обірвав зі мною спілкування, видаливши «з друзів». 

    Фатальна зустріч

    «У той вечір він поїхав миритися з Тетяною. Покликав на розмову під приводом того, що хоче щось віддати з дому. Вона таки вийшла з помешкання з ним поговорити, була в шльопанцях. Очевидно, примирення не відбулося, – припускає Марина, сусідка Петра. – Пригадую, що він погрожував їй по телефону, відверто говорив: я тебе вб’ю. Згодом його мама розповідала, що якось він цілу ніч сидів в інтернеті, можливо, шукав, де б замовити зброю». 

    Як би там не було, але підсумок цієї трагічної історії відверто шокує: фатальні «сімейні» розбірки залишили без батьків маленьку дитину. 5-річну Діану відтепер виховуватиме бабуся. Хіба такою мала бути ціна розлучення батьків для маленької донечки?        

    Тарас ЛЮТИЙ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!