Гроші люблять тишу

  • Зарплати івано-франківських чиновників ніхто не контролює, бо там контролювати нічого. Премії – ось де собака заритий!

    Доходи чиновників нерідко стають темою журналістських розслідувань. Якщо за статистикою “голий” оклад івано-франківського держслужбовця не надто високий, то, крім нього, є ще премії, надбавки, доплати. Яка зарплатня працівника місцевого самоврядування в країні, що зазирає в прірву, досліджував “Галицький кореспондент”.

     

    Впевненість у завтрашньому дні

    27 лютого відбулося чергове засідання сесії Хриплинської сільської ради. Серед важливих питань – виділення земельних ділянок учасникам АТО, надання їм матеріальної допомоги, а також преміювання та надання матеріальної допомоги сільському голові Хриплина Романові Качмарику.

    Заяви про прохання надати земельні ділянки наразі написали чотири хриплинські учасники бойових дій. Серед них Роман Смігоровський, боєць 128-ї “залізної” гірсько-піхотної бригади, який став відомим на всю Україну тим, що йому з побратимом вдалося захопити російський танк.

    “Якби в когось із сільської ради були в АТО родичі чи сини, то вони відразу мали б і земельні ділянки, і матеріальну допомогу. А тут, аби отримати ділянку, треба ще чекати, так ніби до цього часу вони не знали, скільки людей з Хриплина мобілізовано. Коли моя мама вперше прийшла в сільську раду, їй всунули 200 гривень у кишеню і більше нічого не сказали про  допомогу чи землю”, – каже Роман Смігоровський. Боєць розповідає, що вони в Дебальцевому ночували на бетонній підлозі при мінусовій температурі, там він втратив здоров’я, а нині, аби отримати законні пільги, мусить ходити на поклін до чиновників.

    Нагадаємо, що питання про виділення земельної ділянки Андрієві Шаку – іншому хриплинцю, пораненому в АТО – тягнеться з жовтня минулого року. Він уже переніс п’ять операцій, у чоловіка роздроблена частина кістки на руці. Про це “Галицький кореспондент” писав у публікаціях “Один у полі не воїн” та “Хриплин – село контрастів”. Тоді землевпорядник та сільський голова запевняли: аби дати землю, слід затвердити генплан Хриплина.

    На наступній сесії генплан не затвердили, питання про надання земельної ділянки не розглядали, бо не було юриста. Після того, як до очільника Хриплина Качмарика навідалися активісти “Правого сектора” і посадили його у бак, який раніше використовували для копчення, знайшлися земельні ділянки для учасників АТО. Дві вже в наявності, а на решту ще готуватимуть схему детального планування землі.

    Останнім та найбільш дискусійним питанням на сесії стало преміювання сільського голови Качмарика. Секретар пропонувала затвердити кошти на преміювання на рік наперед. Щоправда, кілька депутатів виступили з ініціативою преміювати голову лише за виконану роботу. “За що давати премію, за те, що гарно сидиш? Я не розумію: дайте премію, а за що?” – запитував своїх колег депутат Хриплинської сільради Олег Ясінський.

    Але частково обмежити грошове заохочення війта Хриплина хочуть не всі місцеві обранці, значна частина – проти. Отож, окрім окладу, війтові щомісячно нараховуватимуть премії, гроші на оздоровлення та покращення житлових умов.

    Рівень надбавок і премій для службовців місцевого самоврядування у кожному місті, врешті, як і в селі, встановлюється різний і залежить від “щедрості” місцевої влади. Зарплати працівників Хриплинської сільради мізерними назвати важко (див. порівняльну таблицю). Аби бути об’єктивними, інформаційні запити про зарплати керівництва ми розіслали в усі приміські села.

     

    Людей більше, грошей менше

    В Івано-Франківську є п’ять приміських сіл, і кожна сільська рада отримала однакові запитання про кількість мешканців, суму доходів та видатків, кількість працівників, бюджетні витрати на оплату праці, суму затверджених коштів на преміювання сільського голови.

    Найбільшими за кількістю населення є Крихівці, там зареєстровано понад  5700 мешканців, в Микитинцях живе 5500, у Вовчинці трохи більше за 4700. Далі  йдуть Угорники з 3400 та Хриплин з майже 2000 жителів. Окрім того, на території села є кілька дачних масивів.

    Найбільше доходів та видатків цього року припаде на Вовчинецьку сільську раду – понад 7 млн. 900 тис. грн. На другому місці Хриплин – 5 млн. 500 тис. грн. У Микитинцях доходи та видатки становитимуть понад 4 млн. 700 тис. грн., в найбільш заселених Крихівцях – понад 2 млн. грн, в Угорниках – трохи більше 1 млн.100 тис. гривень.

    Фонд оплати праці найвищий у Микитинцях. Там на десять штатних одиниць сільради закладено 600 тис. гривень. За ним йде Хриплин. Але якщо на попередній сесії Хриплинської сільради на оплату праці 5,5 посади було передбачено 735 тис. грн., то у відповіді на наш інформаційний запит фонд заробітної плати становить 545 тис. гривень. За неповний місяць сума змінилась, але депутати про ці зміни у бюджеті не голосували. У Вовчинецькій сільраді існує  7,5 ставки з фондом заробітної плати 450 тис. грн., в Угорниках на вісім працівників передбачено 390 тис. гривень. Наразі найбіднішими (чи найекономнішими) виявились у Крихівецькій сільраді, в якій зарплатний фонд на 8 осіб становить лише 320 тис. гривень.

    Щодо виплати премій сільському голові, в кожному листі відповідь ідентична: “Бюджетом не передбачається та не затверджується стала сума коштів на виплату премій. Преміювання здійснюється згідно з рішенням сільської ради”. Але лише у Крихівцях рішення про преміювання сільського голови приймається на сесії щоквартально після його звіту про зроблене. У решті ж випадків про грошове заохочення війтів дбають на рік наперед, і жоден з них про виконану роботу не звітує.

    Звісно, такі зарплати не є захмарними. Але наприкінці сухої математичної статистики хочеться нагадати, що мешканці мають право знати про те, що відбувається в сільській раді, а депутати зобов’язані працювати в комісіях, відстоювати інтереси людей, а не приходити на сесію, аби лиш перевірити на міцність крісла…

     

    Ірина ТИМЧИШИН

     

     

    Порівняння заробітних плат посадовців приміських сіл та

    м. Івано-Франківська за 2013 р.

    (відповідно до поданих ними декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру)

     

    ПІП

    Посада

    Розмір зарплати (грн.)

     

    Анушкевичус В.А.

    Міський голова м. Івано-Франківськ

    120 155

     

    Вітенко М.І.

    Секретар міської ради м. Івано-Франківськ

    86 095

     

    Качмар Р.В.

    Сільський голова с. Хриплин

    128 929

     

    Микитин О.В.

    Секретар сільської ради с. Хриплин

    134 219

     

    Сіщук М.П.

    Сільський голова с. Микитинці

    112 571

     

    Марків Г.В.

    Секретар сільської ради с. Микитинці

    98 900

     

    Атаманчук Л.З.

    Сільський голова с. Угорники

    95 795

     

    Гудима Р.М.

    Секретар сільської ради с. Угорники

    69 769

     

    Назар М.М.

    Сільський голова с. Вовчинець

    80 244

     

    Дуб’як О.Я.

    Секретар сільської ради с. Вовчинець

    55 830

     

    Влашин В.М.

    Сільський голова с. Крихівці

    69 180

     

    Петрів М.М.

    Секретар сільської ради с. Крихівці

    59 092

     

    Інформація взята з офіційного сайту м. Івано-Франківська. Це наразі найсвіжіша офіційна інформація, адже декларації про доходи за минулий 2014 рік службовці зобов’язані подати до 1-го травня. 

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!