Цей день в історії Прикарпаття. 15 березня

  • – сьогодні Всесвітній день прав споживачів

    Усесвітній день захисту прав споживача вперше відзначався в 1983 році за рішенням ООН у річницю виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі США, яке відбулося 15 березня 1961 року.

     У цьому виступі Кеннеді проголосив чотири невід’ємних права громадян як споживачів: право на безпеку, на вибір, на інформацію та право бути почутим. Кеннеді зазначив: «Споживачі – це всі ми. Споживачі – це найбільший економічний пласт, який впливає майже на будь-яке приватне або державне економічне рішення… Але це єдиний голос, якого часто не чути».

    Пізніше до цих базових прав додалися ще чотири: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля.

    З того часу Всесвітній день захисту прав споживачів святкується щорічно 15 березня (calend.ru).

     

    ПОДІЇ:

    – 15 березня 1867 р. – укладена Австро-угорська угода, Австро-угорський компроміс між австрійським імператором Францом Йосифом I і представниками угорського національного руху на чолі з Ференцем Деаком, відповідно до якого Австрійська імперія перетворювалася на дуалістичну монархію Австро-Угорщину.

    – у ніч з 14 на 15 березня 1923 року Рада амбасадорів держав Антанти своїм рішенням визнала анексію західноукраїнських земель Польською державою.

    – 15 березня 1923 р. – припинив свою діяльність західноукраїнський уряд Євгена Петрушевича в екзилі (Австрія).

     

    – 15 березня 1943 р. – у розмові з помічником президента США Г.Гопкинсом міністр закордонних справ Великобританії А.Іден зазначив, що західним державам доведеться визнати приєднання Західної України до Радянського Союзу.

     

    – 15 березня 1946 р. – Рада народних комісарів СРСР перетворена на Раду міністрів.

     

    – 15 березня 1953 р. – Військове і Військово-Морське міністерства СРСР перетворені в Міністерство оборони СРСР. Першим міністром оборони став Микола Булганін.

     

    15 березня 1964 р. – Рада міністрів СРСР знизила державні роздрібні ціни в середньому на 15 % на радіоприймачі та радіоли.

     

    – 15 березня 1978 р. – з ХХІІІ з’їзду ЛКСМ України вирушив ударний комсомольський загін (580 молодих ентузіастів) на будівництво шахт Донбасу.

     

    – 15 березня 1990 р. – уперше встановлено офіційні зв’язки між СРСР і Ватиканом.

    – 15 березня 1991 р. – у Верховній Раді УРСР уперше відбулася церемонія представлення глав консульських установ іноземних держав в Україні.
    Консульські установи іноземних держав у Києві репрезентували генеральні консули Польщі, Болгарії, ФРН, Куби, Румунії, Франції, США, Монголії, Чехословаччини.

    ІМЕНИНИ: Арсеній, Сава, Федот 

    НАРОДИЛИСЯ:

    – народився Володимир Шухевич (1849 р. с. Тишківці Городенківського району – 5 квітня 1915 р., м. Львів) – визначний український етнограф, фольклорист, публіцист, педагог, культурно-освітній і громадський діяч. Найбільше відомий  як дослідник культури і побуту Гуцульщини, автор п’ятитомної монографії «Гуцульщина». Помер 10 квітня 1915 року у Львові.

     

    – 15 березня 1884 р. народився Михайло Навроцький (1884 с. Гадинківці на Тернопільщині – 1937) – український педагог, громадсько-політичний діяч, старшина УГА. Вчителював у гімназіях Коломиї.

     

    -15 березня 1911 р. – в с.Томашівці Калуського району народився вчений і художник Богдан Стебельський (1911-1994), доктор філософії, мистецтвознавець, журналіст. З 1949 р. жив у Канаді.

     

    – день народження Степана Копчака (1931- 2001), економіко-географа, демографа, кандидата економічних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, автора монографій «Населення українського Прикарпаття» (1974), «Етнічна структура міграції населення українського Прикарпаття» (1996).

     

    – народився  Ігор Деркач (1939-2005) – художник, заслужений працівник культури України, член спілки журналістів України, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреат обласних премій ім. І. Вагилевича й академіка І.Крип’якевича. Уродженець с. Пасічна, тепер в межах Івано-Франківська. Головний художник краєзнавчого музею, закінчив Московський університет мистецтв.

    Серед його творів багато картин, ілюстрацій, присвячених 800-річчю «Слова о полку Ігоревім», 1100 – річчя заснування Галича, ряд графічних робіт про історію Скиту Манявського, легендарних опришків Довбуша, перебування І.Франка на Прикарпатті, пам’яток архітектури краю.

    Ігор Деркач відомий краєзнавець-етнограф. Він ілюстрував «Нариси історії Прикарпаття», історію Коломиї та багато ін., співавтор краєзнавчого видання «Давній Галич в пам’ятках історії та культури».

    11 листопада 2007 року відкрито Меморіальну дошку  на будинку школи (вул. І. Нечуя-Левицького), в якій навчався художник.

     

      

    – народився Сергій Ватюк (1961-2013) – Майстер спорту міжнародного класу з силового триборства, 38-разовий чемпіон та призер України, Європи і світу, легенда пауерліфтингу. Жив у Коломиї. Трагічно загинув.

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 80 років від дня народження Романа Коритка (1935), львівського письменника, краєзнавця, автора численних книг з історії сіл Опілля та історичних романів, родом із с. Черче Рогатинського району.

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 15 березня 1882 р. – у Косові помер знаменитий гуцульський гончар, майстер декоративного розпису на кахлях Олекса Бахматюк. Народився 10.12.1820 р. в Косові. На Коломийській промисловій виставці 1880 р. отримав золоту нагороду.

     

     

    – 15 березня 1945 р. у Коломиї помер Адольф Мусянович. Викладав математику, етнографію, фізику в коломийських гімназіях.

     

     

    ЦІКАВО:

    – 15 березня 44 до н. е. – змовники на чолі з Марком Юнієм Брутом під час засідання сенату вбили римського імператора Гая Юлія Цезаря –  диктатора, завойовника Галлії та ін.

     

    – 15 березня 1938 р. – у Саудівській Аравії вперше виявили поклади нафти.

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня, 14 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    15.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!