Цей день в історії Прикарпаття. 5 квітня

  • – сьогодні католики та лютерани святкують Великдень

    Для всього християнського світу найбільшим і найшанованішим святом є Великдень – християнське свято на честь воскресіння Ісуса Христа, що відзначається католицькою церквою в першу неділю після повного місяця після весняного рівнодення (між 22 березня і 25 квітня).

             у православних та греко-католиків сьогодні Вербна неділя

    Це велике свято у християнському році належить до числа дванадесятих. За євангельським переданням, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий. Коли Ісус в’їжджав на віслюкові до Єрусалима, то люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також вітали пальмовим гіллям.

    В Україні таким деревом стала верба, тому в народі це свято називають Вербною неділею, святкують її за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним.

    Казимир Сіхульський (Львів) триптих «Вербна неділя» 1906 р.

     

     

    ПОДІЇ:

    5 квітня 1906 року – 45-ті роковини смерті Кобзаря відзначила молодь учительської семінарії у Станиславові.

     5- 8 квітня 1919 р. – в місті перебував (дорогою до Австрії) видатний український історик і політичний діяч М.Грушевський, який досліджував історію Галицько-Волинського князівства.

    – 5 квітня 1965 р. – Перший енергоблок Бурштинської ДРЕС потужністю 200 тис. кВт. дав перший промисловий струм.

    – 5 квітня 1980 р. – СРСР і Афганістан підписали угоду про перебування в Афганістані контингенту радянських військ.

    ІМЕНИНИ: Лідія, Марія, Василь, Никон

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 5 квітня – народилася Лариса Крушельницька (1928), почесний директор Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника, археолог, доктор історичних наук, бібліотекознавець. Лариса Іванівна Крушельницька організувала і успішно провела понад 50 археологічних експедицій, підсумком яких стали 206 наукових досліджень, з яких понад 170 опубліковані.

    народилася Емілія Лесюк-Бережницька, художниця, народилася 1942 р. у с. Голинь Калуського району. Заснувала мале приватне підприємство «Палітра», 2003 р. –  спілку художників «Коло-Ми-Я». Мала персональні виставки в Коломиї, Києві, Івано-Франківську, Чернігові, Сумах.  Творчості  Бережницької присвячена монографія Леоніда Мельника «Емілія Бережницька». Нагороджена медаллю «Ветеран праці».

    – народився Дмитро Фреїк (1943), вчений-фізик, доктор хімічних наук, директор фізико-хімічного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, заслужений діяч науки і техніки України (1993), уродженець с. Кінашів Галицького району.

  • – народився Зеновій Жеребецький (1958), бібліофіл, філателіст, нумізмат, філокартист, збирау української старовини, шевченкіани, франкіани, один із засновників та голова історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», автор-упорядник книги «Івано-Франківськ на давній поштівці» (2011), уродженець смт. Перегінськ Рожнятівського району.

    – народився Любомир Стринаглюк (5 квітня 1972, Серафинці, Городенківський район, Івано-Франківська область) – український письменник, поет, літературознавець, журналіст, публіцист, громадський діяч.

     

    ПАМ’ЯТАЄМО:

     

    – 5 квітня 1942 р. – помер Василь Пачовський, український поет, історіософ і мислитель, педагог. Належав до «Молодої Музи», гуртка українських галицьких поетів, які наслідували західноєвропейський модерністський напрям у літературі. Як співучасник боротьби Миколи Міхновського, Пачовський був поетом-державником. Його драма «Сон української ночі», вірш «Спів товпи» та інші твори виховували національно свідому інтелігенцію в Галичині на початку ХХ ст. Головний історіософічний твір Пачовського – «Світова місія України». Водночас більшість творів залишалася невиданими.

     

    ЦІКАВО:

    – 5 квітня 1910 р. – у Франції заборонено поцілунки на залізниці з огляду на те, що через тривалі цілування затримувалося відправлення поїздів.

     

     

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня, 4 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    5.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!