Цей день в історії Прикарпаття. 3 травня

  • – сьогодні – День свободи друку

    3 травня 1991 р. у столиці Намібії підписано «Віндхукську декларацію», що закликає уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси й її демократичний характер. За рішенням ЮНЕСКО, 3 травня визнано Всесвітнім днем свободи друку.

    – також сьогодні – Всесвітній день Сонця

    ПОДІЇ:

    – 3 травня 1791 р. – надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв конституцію Польщі. 3 травня в польській мові – 3 Maja. У міжвоєнному Станиславові сучасна вул. Грушевського мала назву 3 Мая.

     

     Глядачі на параді з нагоди свята 3 Мая

      Станиславів 30-ті рр. ХХ ст.

    – 3 травня 1815 р. – за договором, укладеним між Росією, Пруссією та Австрією, територію Східної Галичини остаточно закріпили за Австрією. У 1772 р. із поділом Речі Посполитої Східна Галичина була приєднана до складу Австрійської монархії Габсбургів як Королівство Галичини і Володимерії.

    – у ніч проти 3 травня 1917 р. пограбували книгарню на пл. Ринок, 7 в Коломиї. Вкрали серії видів міста Коломиї (6.000 шт.), Городенки (2.000), Яблунова (1.000), Делятина (2.000), Яремчі (4.000), «Картки воєнні» (2.000), види серії «Карпати» (8.000), картки «Типи» (7.000),  картки «З історії України» (11.000); наклад польських книжок власного видання, «польські книжки до моленя», українські книжки власного видання.

    – у ніч на 3 травня 1933 р. – у день польської конституції група українських підпільників зірвала з пошти у Снятині польський прапор і вивісила український синьожовтий стяг. Поліція збилася з ніг, шукаючи, хто це зробив. Однак згодом їй вдалося дізнатися більше про членів ОУН на Коломийщині. В.Андрусяк та інші підпільники були заарештовані поліцією та звинувачені у антидержавних діях, поширенні та тиражуванні української підпільної літератури.

    Василь Андрусяк «Грегіт»

    – 3 травня 1939 р. – стартував кубок президента Польщі з футболу. Станиславів приймав Люблін. На боїску Каси Ощадності (нині стадіон «Рух») зібралося понад 2 000 уболівальників. У матчі переважали господарі, хоча всі питання щодо переможця були зняті лише за шість хвилин до фінального свистка – 3:1.

    – 3 травня 1944 р. – радянська фронтова авіація бомбардувала аеродроми противника в районах Станіслава і Львова.

    3 травня 1998 р. – в урочистій обстановці в Косові хрест на честь скасування панщини повернули на місце, де його встановили 100 років тому – на подвіря школи. Подія має цікаву передісторію:

    І. Франко до 50-річчя скасування панщини (1898 р.) написав для «Просвіти» книжку «Панщина та її скасування». Ознайомившись із цією книжкою, родина Олекси Лося з Косова спорудила в селі хрест-пам’ятку, встановивши його у садочку школи, де вже давно навчалися руської (української) мови. Хрест обгородили штахетником, посадили квіти. Доглядали пам’ятник упродовж десятиліть різні покоління. Але в 1952 р. директорка та завуч школи, а також голова сільради завалили хрест. Він упав на плиту і переламався. Селяни з’єднали уламки хреста залізними пластинками і поставили його біля церкви.  І ось 3 травня 1998 р. хрест відремонтували і повернули на попереднє місце.

    – 3 травня 2014 р. – з нагоди відзначення 25-ї річниці Легалізації УГКЦ у каплиці Святого великомученика Юрія Побідоносця (парк воїнів-афганців) відбулася панахида, а по її завершенні перенесення останків Єпископа Івана Лятишевського вулицею Галицькою до крипти Архікатедрального та Митрополичого Собору Святого Воскресіння. 

    ІМЕНИНИ: Олександр, Гаврило, Григорій, Федір 

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Габріель Колумби (Йоанни Матильди) (1858-1926), монахині, засновниці Спільноти милосердя сестер Бенедиктинок і «Родинних домів», уродженки м. Станиславова.

    Яніна Матильда Габріель

    – 3 травня 1896 р. – у селі Кобаки Косівського району народився Созонт Букатчук – діяч КПЗУ, член Коломийського ОК КПЗУ.

    день народження Ірини Гургули (1904-1967) – мистецтвознавця, автора та упорядника кількох видань із історії народного мистецтва, родом із м. Болехова.

    – день народження Миколи Канюса (1953), члена НСХУ (1993), родом із с. Лисець Тисменицького району. Твори художника знаходяться не тільки в музеях України, а й у приватних колекціях за кордоном.

  •                           Так М. Канюс уявляв старий Станиславів

    – 3 травня 1966 р. – у Коломиї народився Валерій Ясельський – майстер спорту з пауерліфтингу.

    ЮВІЛЕЙ:

    – 60 років від дня народження Христини Дувірак (1955), художниці, уродженки с. Монастирчани Богородчанського району.

    Христина Дувірак

       

        

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 3 травня 1924 р. – загинув Микола Міхновський, ідеолог українського націоналізму та державної самостійності, громадський, політичний діяч і філософ. Автор знаменитої брошури «Самостійна Україна».

    – 3 травня 1969 р. – у Коломиї померла Іванна Вонсуль з сім’ї Цісиків, мати о. Миколи Вонсуля.

    ЦІКАВО:

    – 3 травня 1874 р. – народився  Франсуа Коті, французький парфумер. Він придумав випускати аромати серіями — парфуми, одеколон і мило з однаковим запахом, вперше поєднав натуральні аромати зі штучними, винайшов аромат «Шипр», запровадив «пробні» парфуми.

     

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

    3.05.2015

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня, 2 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!