Монтян готова сісти із Коцабою

  • 29 квітня у міському суді Івано-Франківська продовжилися слухання у справі скандального журналіста і блогера Руслана Коцаби. Розпочали давати покази свідки. Суддя Володимир Попович одразу попередив журналістів: називати прізвища, показувати обличчя та подавати голоси свідків у своїх матеріалах не можна доти, допоки не будуть допитані всі свідки.

    Свідок перший

    Сам з Галича, мешкає у Києві. Познайомився з Коцабою влітку минулого року в Донецьку. Обоє були журналістами «112 каналу». «Руслан перегнув палку з тим, що на території Донбасу немає російських військ, – заявив він. І додав: – Там нема російської регулярної армії, втім там є добровольці».

    «Руслан дожився до того, що коли він говорить «Слава Україні!», йому ніхто не відповідає, – зауважив свідок. – І тому я хочу сказати: треба відповідати за свої слова. Людина дозволяє собі запевняти в тому, що там немає російських військ – значить, він повинен дати цьому підтвердження. Пропоную Руслану добровільно пройти тест на поліграфі».

    На думку свідка, захисник Коцаби Тетяна Монтян теж маніпулює думкою громадян. Тож якщо правоохоронці надумали посадити Коцабу за зраду України, то Монтян треба посадити поруч із ним або ж випустити Коцабу.

    «Чи відомо вам про те, що існує угода між урядом України і урядом Російської Федерації про співробітництво у військовій галузі? Ця угода наразі є чинна, і навіть не робилися ніякі спроби для її денонсації?» – риторично запитала у свідка Монтян. Далі вона заявила про те, що якщо така угода існує, то окремі російські військові мають право перебувати на території «ДНР» чи «ЛНР».

    Відтак захисниця нагадала, що президент випускає цукерки у Ліпєцку, а люди в цей час помирають. «То в чому полягає зрада Батьківщини, по-вашому? Чи, може, хтось інший її чинить?» – знову спитала свідка адвокат. Свідок відповів, що зраду чинять такі люди, як Монтян. «Я готова сісти разом з ним, – випалила вона. – Але прокуратура поки що не звинувачує».

    Поставив запитання свідку і підсудний. Суть його зводилася до того, що саме цей свідок влітку минулого року пропонував Коцабі поїхати в «ДНР» з миротворчою акцією. Як стверджує Коцаба, цей свідок спершу і сам був підозрюваним. Але його перевели у розряд свідків тоді, коли він погодився свідчити проти Коцаби. Свідок усе це заперечив.

     

    Свідок другий

    Представник облвійськкомату. З підсудним незнайомий. Свідку відомо, що в січні цього року Руслан Коцаба записав ролик про незаконність мобілізації. На його ж думку, мобілізація – законна. Про те, щоб хтось в області відмовився від мобілізації саме через відеозвернення Коцаби, свідок не чув.

    Тетяна Монтян і в нього запитує про військове співробітництво між Російською Федерацією і Україною. Свідок про це нічого не знає. «Ми не досліджуємо тут нормативні акти, – каже їй суддя Попович. – Їх є кому досліджувати». «Виявляється, що нема кому», – парирує адвокат.

    Коцаба заявляє, що в області чотири військкоми районів відмовилися йти воювати в зону АТО. І додає, що це значно дієвіше, ніж його відеозвернення. Свідок відповідає, що двоє комісарів звільнені, один – зараз в АТО, а четвертий там був раніше.

    «Чи подали ви на тих, які просто звільнені, подання в прокуратуру на притягнення їх до кримінальної відповідальності?» – запитав Коцаба. Свідок відповів, що не було потреби.

    Свідок третій

    Волонтер. Саме він звернувся до СБУ, щоби там надали правову оцінку діяльності блогера. Про те, чи на чиєсь рішення не їхати в АТО вплинуло звернення підсудного, не знає.

    Адвокат Монтян спитала у свідка, чи був він колись у зоні АТО. «Я не воюю», – відповів той. «Може, це на вас вплинуло звернення Коцаби, і ви вирішили не їхати з агресором воювати?» – нападала захисниця. Свідок заперечив. «Чого ж ти тоді камуфляж цілий рік не знімаєш?» – шпигонув Коцаба. Свідок сказав, що їздив в АТО як волонтер.

    «Він не просто типовий клоун у камуфляжі. Бо саме через його донос мене можуть посадити в тюрму», – сказав Коцаба. Він пояснив, що свідок був активістом «Громадського форуму». Коцаба ж був співзасновником цієї організації і свого часу  вплинув на те, щоб цього чоловіка вигнали з неї. Відтак підсудний вважає, що це особиста помста.

    Свідок четвертий

    Представник «Самооборони». Брав участь в АТО з батальйоном імені Кульчицького. «Чесно кажучи, я був в шоці, – сказав він. – Люди боронять з століття в століття свою землю, а цей пропонує не боронити, а віддати землю загарбникам».

  • Свідок вважає, що відеозаява підсудного мала ефект. Бо люди, які до того ще вагалися,  після неї вирішили йти воювати. «Це ж позитивний вплив», – зіронізувала Тетяна Монтян. «Хіба це позитивний вплив, коли людина готова здати Україну за пару російських рубликів?» – обурився свідок у відповідь.

    Адвокат спитала, за яким принципом свідок, будучи в АТО, відрізняв сепаратистів та терористів від звичайних громадян. «На наших військових є нашивка з прапором України, а в них нема, – відповів той і додав: – Хай заспіває гімн України і визнає українське законодавство».

    «А де написано, що на підставі того, що хтось відмовляється співати гімн України, ви маєте право вбивати людей?» – спитала Монтян. Суддя це запитання зняв.

    Свідок п’ятий

    Заступник військкома одного з районів Івано-Франківщини. Вважає, що заява могла вплинути на мобілізацію. Хоча й не знає про факти, коли б хтось відмовився йти воювати саме через заяву Коцаби.

    «Я ще крутіше висловлювалася», – переконувала свідка Тетяна Монтян. І просила відмежувати висловлювання її підзахисного від усіх інших звернень, яких було більш, ніж достатньо. «Неймовірна кількість людей агітувала проти мобілізації. Чому ви вважаєте, що хоч на когось вплинуло саме звернення Коцаби?» – спитала вона свідка. Але той не відповів.

    Як розповів свідок далі, і до 2015 року були люди, які не з’являлися за повістками. Але тепер ця кількість подвоїлася. Адвокат запитала, чи часом не вплинули на неохоту людей йти в АТО чотири «котли»: Дебальцевський, Ілловайський, Ізварінський, Лутугінський і розгроми двох аеропортів. Але свідок знову не відповів.

    Свідок шостий

    Демобілізований. Голова однієї з громадських організацій. Звернення Коцаби бачив у січні, будучи в госпіталі. В АТО бачив тіла загиблих військових Російської Федерації, у їхніх речах знаходив посвідчення або військові квитки.

    Він вважає, що на людей, які перебувають на передовій, таке звернення вплинути не може, бо вони все бачать своїми очима. А от на тих, які зараз перебувають вдома, заява могла би вплинути.

    «Як ви ставитеся до того, що поки ви воювали в Донецькому аеропорту, керівництво країни здало Донецький аеропорт?» – спитала Монтян. Але суддя зняв це запитання,  попросивши задавати питання по суті. Тоді адвокат спитала, чи вплинуло звернення її підзахисного на свідка чи когось із його знайомих? Свідок відповів, що ні.

    Коли дійшла черга до запитань Коцаби, той зауважив, що цей свідок до 37-ми років ніколи і ніде не працював – його працевлаштувала війна… У відповідь свідок відрізав: «Я на Росію не працював».

    Допит наступних свідків призначено на 13 травня.

     

    Тетяна СОБОЛИК

    Читайте також:

    Коцаба стоїть на своєму

    Коцаба думає, що ще працює

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!