Цей день в історії Прикарпаття. 5 червня

  • – 5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища. 

    Був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 р., й з того часу відзначається всім світовим співтовариством щорічно. Приводом проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 р. генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому в зв’язку із забрудненням навколишнього середовища.

    ПОДІЇ:

    5 червня 1772 р. – у результаті Першого поділу Польщі Галичина ввійшла до складу Австрії.

    5 червня 1848 р. – біля церкви Святого Архистратига Михаїла у Калуші після Богослужіння провели Віче, яке відкрив о. М. Коблянський і розповів про скасування панщини та створення у Львові Головної Руської Ради, закликав міщан обирати зі свого середовища членів філії – Калуського осередку Головної руської ради.

    Церква Святого Архистратига Михаїла

    – 5 червня 1894 р. – у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна крайова виставка.

    5-6 червня 1938 р. – у Коломиї відбувся з’їзд українських музейників, як виявилося – останній у міжвоєнний період.

    5-14 червня 1956 р. – провели перший набір слухачів до Станіславської школи міліції.

    – 5 червня 1960 р. – у приміщенні палат митрополитів відкрили філію Івано-Франківського краєзнавчого музею – «Давній Галич», яка з 1994 р. входить до однойменного національного заповідника.

    – 5 червня 1988 р. – Православна церква відзначила 1000-річчя хрещення Русі. Урочистості відбулися також у Івано-Франківську.

    – 5- 6 червня 1990 р.Києві відбувся Перший собор Української автокефальної православної церкви, який проголосив відродження Української автокефальної православної церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру – патріархат – й обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава (Скрипника).

    – 5 червня 1997 р. – на Вознесіння Господнє в Снятині освятили Свято-Вознесенську церкву УПЦ КП, яка до цього довгий час не була діючою.

    Свято-Вознесенська церква в Снятині

    – 5 червня 2008 р. – у с. Різдвяни освятили храм Вознесіння Христового. Участь в урочистостях взяв Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, духовенство Бурштинського деканату УГКЦ, представники влади та громадськості району.

    ІМЕНИНИ: Єфросинія, Леонтій, Михайло, Сергій


    НАРОДИЛИСЯ
    :

    – день народження Василя Пашницького (1903-1941), педагога, організатора Станіславської обласної бібліотеки (нині обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка). Репресований і розстріляний в перші дні війни 1941 р.

    Василь Пашницький

    – 5 червня 1929 р. – у Надвірній народився Володимир Луців – український співак і бандурист; опанував гру на бандурі з 1946 р. у капелі бандуристів ім. Леонтовича під керівництвом Г. Назаренка (м. Гослар, Німеччина), 1957 р. закінчив консерваторію «Санта Чечілія» (клас вокалу у педагога Е. Дамброзьо) в Римі, виступав у багатьох країнах світу з концертами українських народних дум та пісень українських композиторів, у 1990 р. організував першу гастроль в Україну Візантійського хору М.Антоновича (Голандія), з яким виступав як соліст-бандурист; з 1958 р. живе в Лондоні.

    Луців Володимир

                                                                               Луців В. На смерть козака-бандуриста

     – народився Михайло Григорів (1947, Лісний Хлібичин) – український поет. Автор книжок «Вези мене, конику», «Спорудження храму», «Сади Марії». Перекладає з латвійської мови твори І. Зієдоніса, П. Зірнітіса, Е. Веверіса, О. Вацієтіса та ін. Лауреат премії імені П. Тичини.

    Михайло Григорів

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 90 років від дня народження Миколи Плав’юка (1925-2012), політичного і громадського діяча, останнього Президента УНР в екзилі (1989-1992), голови ОУН з 1979 до 2012 року, уродженця с. Русів Снятинського району.

    Микола Плавюк

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 5 червня 2013 р. – помер Полатайчук Ярослав – громадський та культурний діяч, краєзнавець та педагог. Народився 28 березня 1932 р. в с. Старі Кути на Косівщині.

    Полатайчук Ярослав

     

    ЦІКАВО:

    – 5 червня 1982 р. – акторка Софія Лорен залишила Італію після того, як провела 17 днів у в’язниці через несплату податків.

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 січня3 січня, 4 січня

     

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    5.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!