Франківські освітяни вважають, що треба відмінити обов’язкове харчування в початкових класах

  • У Франківську представники освіти пропонують відмінити обов’язкове харчування в початкових класах та відмінити проведення тендерів.


    Про це під час зустрічі з громадськими активістами ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яною Вершиніною, ГО «Контроль» Тетяною Гоголь та головою Асоціації піклувальної ради Івано-Франківська та головою комітету з питань освіти та науки при Івано-Франківській ОДА Петром Хмельовським, на якій обговорювали загальні пропозиції щодо покращення якості харчування у школах, зазначив заступник начальника управління освіти та науки МВК Петро Ласійчук. 


    «Усе, що дається задурно – все неефективне», – вважає пан Ласійчук.


    На думку голови комітету з конкурсних торгів управління освіти та науки МВК Наталії Карпик, відміна харчування буде економією коштів. А для сиріт та дітей із малозабезпечених сімей потрібно встановити ціну на харчування 15 грн. 
    «Ми робили численні перевірки в різних школах, де харчування було хорошим. Але навіть там діти десь з’їдять картоплю, десь котлету і несуть на лінію. Хтось взагалі не їсть», – зауважує Наталія Карпик.


    Також Петро Ласійчук порадив активістам згуртуватися та довіряти управлінню освіти та науки.


    «Якщо ви хочете, щоб якість харчування ми налагодили у школах спільно, треба не кусати, а довіряти. Наразі довіри поки що нема», – акцентував Ласійчук.


    Також під час зустрічі активісти запропонували по-новому доповнити п З.України «Про здійснення державних закупівель» пункт 3 словами: дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є послуги з гарячого харчування в загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання, вартість яких визначена рішенням місцевих рад за винятком випадку гарячого харчування.

     

  • Освітянин Петро Ласійчук узагалі запропонував покласти обов’язок організації харчування на директорів шкіл, щоб вони самі обирали підприємців. Втім, Петро Хмельовський зазначив, що це може бути небезпечним, адже тут можлива корупційна складова. Мовляв, директори просуватимуть своїх кумів, сватів та знайомих.


    «Нехай буде кум, сват, але якщо буде якісне харчування, то немає в цьому нічого поганого», – зауважила Наталія Карпик.


    Мар’яна Вершиніна запропонувала в такому випадку надати право батьківським комітетам при школі брати участь у погодженні та затвердженні цих підприємців. Утім, механізм і критерії відбору активісти ще будуть опрацьовувати.


    Крім того, серед пропозицій на основі обговорень під час круглого столу на початку червня Петро Ласійчук запропонував при розробці програми «Освіта Івано-Франківська на 2016-2020 роки» передбачити розділ «Оновлення обладнання їдалень у загальноосвітніх та дошкільних закладах міста». При цьому, додала Мар’яна Вершиніна, піклувальні ради можуть писати  програми на гранти. 


    11.06.2015


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!