Цей день в історії Прикарпаття. 14 липня

  • – Французи сьогодні святкують День взяття Бастилії.

    Це свято встановлено ще в 1880 році, воно знаменує щорічні роковини з нагоди взяття Бастилії 14-го липня 1789 року. Святкування та офіційні церемонії проводяться на всій території Франції. Найстаріший та найбільший парад Європи проводиться вранці 14 липня на Єлисейських полях у Парижі в присутності президента республіки, високопосадовців та зарубіжних гостей.

    Клод Моне, “День взяття Бастилії”

    – А в Україні 14 липня відзначається день пам’яті святих чудотворців безсерібреників Косми і Даміана. У селян у цей час починалась косовиця: «Кузьма і Дем’ян прийшли – на косовицю пішли». Наші пращури на Кузьму і Дем’яна варили варення з аґрусу.

    ПОДІЇ

    – 14 липня 1919 р. – диктатор ЗУНР Євген Петрушевич віддав наказ про перехід Галицької армії через Збруч і з’єднання її з Армією УНР.

    – 14 липня 1920 р., Станіславів – Рада народних міністрів УНР постановила асигнувати у розпорядження міністра закордонних справ 1 млн карбованців для видачі горожанському комітету  Львова на допомогу біженцям з Наддніпрянської України.

    – 7-14 липня 1922 р. – похід пластунів куреню «Лісові чорти» Карпатами за маршрутом Стрий-Борислав-Урич-Розгірче-Бубнище-Болехів.

    «Лісові чорти» в поході

    – 14 липня 1943 р.  –  вбивство фашистами євреїв у Станіславському гетто.

    Вхід до гетто в Станіславі

    – 14 липня 1944 р. – 14-та гренадерська дивізія військ СС «Галичина», Перша Українська дивізія Української національної армії, вступила в бої під Бродами.

    – 14 липня 1992 р. – Україна подала заяву про вступ до Ради Європи.

    – 14 липня 2012 р. – у місті Надвірна відкрили пам’ятник воїнам-афганцям. Пам’ятник роботи івано-франківського скульптора Василя Вільшука.

    ІМЕНИНИ: Ангеліна, Кузьма, Петро, Дем’ян


    НАРОДИЛИСЯ

    – Народився Лев Бачинський (14.07.1872 р., с. Серафинці на Городенківщині – 11.04.1930 р., Відень, Австрія) – український громадсько-культурний діяч, публіцист. З 1910 р. – адвокат у Станиславові, де проживав і працював до смерті. Організатор «Народних спілок» по селах Прикарпаття, один із організаторів «Січі» у с. Завалля. Посол до польського сейму.

    Лев Бачинський

     

    – День народження Мирослава Ірчана (Андрій Баб’юк, 1897-1937 рр.) –  письменника і драматурга, громадсько-політичного діяча, родом із с. П’ядики Коломийського району. Вчився в Коломийській гімназії. Був засуджений за обвинуваченням у контрреволюційній діяльності – відбував покарання на Соловках, розстріляний 1937 р.

    Мирослав Ірчан

     – День народження Антона Морговського (1957-2001 рр.) – письменника, автора книг «Фіфті-фіфті» (1997), «Аве, Маріє, аве!» (2002). Жив і працював у Івано-Франківську.

    Антон Морговський

    – 14 липня 1959 р. – у с. Великий Ключів Коломийського району народився Микола Савчук – гуморист, публіцист, краєзнавець, естрадний виконавець, Заслужений артист України, лауреат міжнародної премії імені Петра Сагайдачного. Голова редакційного комітету «Енциклопедії Коломийщини». Живе і працює в Коломиї.

                                                        Микола Савчук

    ПАМ’ЯТАЄМО   

    – 14 липня 1995 р. – помер Патріарх Володимир (Василь Романюк), український православний релігійній діяч, богослов, дисидент, Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ Київського патріархату в 1993-1995 рр.

    Народися в с. Химчин на Косівщині.

    Патріарх Володимир

     

    ЦІКАВО

    – 14 липня 1894 р. – у Львові відбувся перший офіційно зареєстрований футбольний матч на території України. На стадіоні в Стрийському парку за присутності 3 тисяч глядачів місцева команда «Сокіл» перемогла команду з Кракова. Грали до першого голу. М’яч на 7-ій хвилині забив львів’янин, студент Володимир Хомицький.

     

                                    Підготували Наталія Храбатин та Галина Максим’юк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 липня2 липня3 липня4 липня5 липня6 липня7 липня8 липня9 липня10 липня11 липня12 липня, 13 липня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравеньЧервень

    14.07.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!