На Прикарпатті селяни скаржаться на сморід від спиртзаводу

  • На Прикарпатті жителі села Підгайчики потерпають від сильного смороду, джерелом якого є місцевий спиртзавод. Замість того, аби утилізовувати свої відходи, підприємство зливає їх у відстійники. Тож за два останніх роки водойма наповнилася токсичним багном.

    Півстоліття тому три водойми поблизу Підгайчиків викупив місцевий спиртзавод. Раніше їх використовували для технічних потреб. Два роки тому сюди почали скидати продукти переробки спирту. Водойма стала гнити. Більше у сюжеті телеканалу ZIK.

    «Це були очисні для технічної води. Тут мили чани, але не спускали відходів від спирту – барду, бо вона бродить», – розповідає мешканка с. Підгайчики Світлана Мельничук.

    Літньої спеки тут бояться чи не найбільше. Тоді у відстійниках випаровуються токсичні речовини. Від нестерпного смороду особливо страждають діти, гратися на подвір’я вони виходять за графіком.

    «Ми трошки вдень можемо гратися, бо зранку і ввечері дуже смердить, дихати неможливо», – розповів місцевий хлопчик.

    «Досить часто ми отримуємо скарги дітей і дорослих на те, що почала раптово підніматися температура, з’являється біль у горлі, в’ялість, слабкість, нудота», – констатує завідувачка сільської амбулаторії Ганна Мегеденик.

    Селяни кажуть, що не проти підприємства. Однак вони вимагають замінити застарілі очисні споруди. На підприємстві ситуацію не коментують.

    «Підгайчіківське МПД є структурним підрозділом ДП «Укрспирт». Забороняється розповсюдження будь-якої інформації щодо діяльності підприємства», – пояснив юрист-консульт спиртзаводу Андрій Надурак.

    Але на позачергову сесію сільської ради щодо цього питання представники заводу прийшли. Рятувати село погодилися спільно.

    «Вичистити стави від барди, вивезти її геть, щоб не було такого різкого неприємного запаху. І підняти трубу, щоб барда не надходила у водогін», – зачитала вимоги мешканців голова с. Підгайчики Лідія Марусяк.

    Про очисні споруди на заводі теж пообіцяли подбати. Якщо виробники спирту не дотримають слова, то селяни налаштовані категорично: вони перекриють усі під’їзні шляхи до заводу.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!