2020: швидше б цей рік минув

  • 2020 рік для багатьох став роком випробувань. І справді, багато чого сталось. Як полюбляють жартувати у соціальних мережах, бракувало тільки, аби комета впала. Люди хочуть, щоб 2020 швидше відійшов у минуле і все погане закінчилось разом із ним. Зараз ми точно не можемо знати, що буде далі. Тому пропонуємо згадати, чим нас вразив рік, що минає.

    Коронавірус, коронавірус…

    Про новий і на той час невідомий вірус люди дізнались ще у 2019 році. Але тоді, мабуть, ніхто не підозрював, чим він обернеться для світу у 2020 році.

    У грудні минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я отримала інформацію про випадки вірусної пневмонії в китайському місті Ухань. Вперше захворювання зафіксували 31 грудня. Вже наступного місяця воно отримало офіційну назву – COVID-19.

    Коронавірус почав поширюватись світом дуже швидко: від людини до людини. Кількість нових випадків захворювання росла кожного дня, а разом з тим збільшувалась і кількість смертей від вірусу. Саме тому в березні ВООЗ оголосила у світі пандемію через СOVID-19.

    Далі країни одна за одною відправлялись на повний карантин. Всюди обмеження були різні, але багато де залишались працювати тільки аптеки, продуктові магазини, АЗС. Хто міг, той перейшов на роботу з дому, інші просто залишились без можливості заробляти.

    Україну епідемія коронавірусу також не оминула. Перший випадок захворювання зафіксували 3 березня. Тоді захворів чоловік на Буковині, який незадовго до цього приїхав з дружиною з-за кордону. Згодом все частіше почали підтверджувати нові випадки COVID-19, і зрештою захворювання виявили у всіх областях країни. У березні в Україні ввели строгий карантин.  

    Вже минув рік, як коронавірус шириться світом. Багатьох людей він змусив сидіти вдома, носити маски, тримати соціальну дистанцію і постійно мити або дезінфікувати руки. Від початку пандемії, як повідомляє система моніторингу поширення епідемії коронавірусу, в світі станом на 7 грудня 67 110 111 людей захворіло. На жаль, через COVID-19 1 536 594 людини померли. В Україні від березня підтвердили 821 947 випадків коронавірусної інфекції, 13 733 людини померли.

    Через стрімке поширення хвороби деяким країнам довелось запровадити локдаун та повернутись до строгого карантину. Однак є для світу і хороші новини. Великі фармацевтичні компанії Pfizer, Moderna і AstraZeneca першими заявили, що мають дієву вакцину від коронавірусу. Найбагатші країни світу почали вести з цими компаніями переговори щодо постачання мільярдів доз вакцин на 2021 рік. Сподівається на вакцину й Україна. Однак локдауну нам, очевидно, не оминути.

    Наслідки карантину

    Карантин, який запровадили у різних країнах світу через коронавірусну хворобу, вплинув на спосіб життя людей. Як вже раніше йшлося, багато кому довелось почати працювати з дому, а дехто й зовсім залишився без роботи. Це спричинило ріст безробіття. Наприклад, як повідомляє «Радіо.Свобода», в Україні станом на 12 жовтня офіційно зареєстрували 427 тисяч безробітних. Цей показник на 159 тисяч – тобто на 59% – перевищує дані на цю ж дату 2019 року.

    Ще один негативний наслідок карантину – збільшення випадків домашнього насильства. На жаль, це правда. У сім’ях, які тривалий час перебувають вдома, починаються проблеми. Іноді вони призводять до насильства. Або ж до розлучення.

    За 10 місяців цього року українці зверталися у поліцію через домашнє насильство значно частіше, ніж за весь 2019 рік. Як повідомляє «Громадське», до правоохоронців надійшло 174 386 заяв про вчинення правопорушень та інших дій, пов’язаних з домашнім насильством. У 2019 році було 113 763 таких заяви.

    В Івано-Франківській області з початку року департамент соціального захисту ОДА зафіксував 2798 звернень щодо насильства у сім’ї: 2330 – щодо жінок, 436 – щодо чоловіків, 32 – щодо дітей. Порівняно з минулим роком, є ріст випадків домашнього насильства. Він становить 7%. Пов’язують це у департаменті безпосередньо із пандемією коронавірусу та карантином.

    В країнах Європейського Союзу, як і в інших країнах світу, ситуація також погіршилась. В Організації Об’єднаних Націй заявили, що спалах насильства у сім’ях через карантин спостерігається у всьому світі. Наприклад, у Великій Британії втричі збільшилась кількість жінок, яких чоловіки вбили вдома. Також у цій країні майже вдвічі зросла кількість повідомлень на гарячі лінії. У Франції кількість звернень через насильство зросла на 30%.

    Велика вода

    Справжнім стихійним лихом для України став паводок у червні 2020 року. Все почалось із дощу, який з кожним днем ставав ряснішим і падав частіше. Тоді почало затоплювати дороги, річки та потічки переповнювались водою, вона розливалась, підтоплюючи все більше територій. Найбільше біди дощі наробили в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях.

    Деякі села залишились відрізаними від світу, дамби почали руйнуватись, вода забирала мости, руйнувала будинки, затоплювала міста. І, на жаль, забрала кілька життів. Відомо про чотири жертви негоди на Прикарпатті.

    Через погіршення погоди та паводки на Прикарпатті і Буковині вживали надзвичайних заходів безпеки. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков проводив робочу нараду, на якій скоординували всі сили та засоби МВС для боротьби зі стихією. На місцях працювали рятувальники і правоохоронці, які проводили повітряний та наземний моніторинг місцевості, евакуйовували людей із аварійних будинків, доставляли їжу та воду. Президент України Володимир Зеленський заявив, що тримає на контролі ситуацію в західних областях України, де вирує негода. Згодом він сам відвідав місця, де повінь завдала найбільших збитків. А прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що затоплення перевершує масштаб 2008 року.

    Тоді допомогти Україні подолати наслідки повені взялись різні країни світу, зокрема Ізраїль, Словацька Республіка, Швеція, Італія, Угорщина, Чехія тощо. Навіть Папа Римський закликав молитися за постраждалих від повені в Україні.

    Ліквідовувати наслідки повені почали ще до закінчення дощів. А опісля відновлювати найбільш постраждалі регіони взялись з максимальним зусиллям. Щоправда, навіть через кілька місяців після стихійного лиха повернути все до попереднього стану не вдалось. Роботи тривають і зараз.

    Від повеней цього року постраждала не тільки Україна. Від злив потерпали Румунія і Польща. Ці країни топило також у червні. У жовтні В’єтнам опинився у полоні стихійного лиха. Повінь, яка прийшла на його територію цьогоріч, називають найбільшою за кілька останніх десятиліть. Непереливки було й Сполученим Штатам Америки та іншим країнам.

    Нищівні пожежі

    Пожежі також спричинили багато лиха по всій земній кулі.

    Спершу світ спостерігав за масовими пожежами в Австралії. Вони розпочались ще у 2019 році, однак активізувались у 2020-му. Площа пожеж сягала майже 11,5 мільйона гектарів. Як йдеться у звіті, який створили на замовлення Всесвітнього фонду дикої природи, близько трьох мільярдів тварин загинули або зникли внаслідок пожеж в Австралії. Не обійшлось і без людських жертв. Однак оцінки наслідків пожежі дуже різняться.

    В Україні цьогоріч пожеж також не бракувало. На Прикарпатті фіксували багато загорянь, однак вони були не такими руйнівними, як в інших частинах країни, де наслідки були значно трагічніші. Наприклад, 4 квітня в Україні зафіксували велику лісову пожежу в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Загоряння було на площі 20 гектарів. Надзвичайники гасили його 10 днів. За цей час вдалось подолати відкритий вогонь. Але знадобилось ще декілька днів, аби погасити тління. Причиною пожежі назвали підпал трави.

    Спалахнули пожежі і в Луганській області 30 вересня і 1 жовтня. Їх причиною назвали підпали, які влаштували російські гібридні сили. Загоряння вдалось остаточно ліквідувати 8 жовтня. Під час цих пожеж на території Луганщини загинули 11 людей, постраждали – 18 осіб. В тому числі три рятувальники. Евакуювати довелось 150 людей.

    Це далеко не всі масштабні загоряння, які цьогоріч сталися у світі. Так, вогонь цього року наробив багато біди і в США, Туреччині, Греції, Італії та багатьох інших країнах світу.

    Масові протести

    Акції протесту в 2020 році набрали нових обертів, порівняно з іншими роками. В Україні, зокрема на Прикарпатті, за рік було чимало мітингів. Люди традиційно збирались, коли не погоджувались з діями влади або мали для цього якісь свої причини. Однак у світі ситуація з масовими протестами була значно напруженішою. Не зупиняв людей навіть коронавірус.

    Наприклад, у травні масові протести розпочались у місті Міннеаполіс, що у США. Дуже швидко вони поширились на всю територію Сполучених Штатів, а потім їх підтримали в інших країнах світу. Причиною цього стало вбивство афроамериканця Джорджа Флойда під час арешту.

    Великі протести цьогоріч сколихнули також Білорусь. Вони розпочались у травні. Таким чином білоруси виступили проти режиму Олександра Лукашенка. Особливо загострилась ситуація у наших сусідів після президентських виборів 9 серпня. Люди вийшли на великі мітинги, основною їх вимогою стала відставка Лукашенка та проведення повторних і, головне, чесних виборів президента.

    Тривають мітинги і зараз. Під час них протестантів масового затримують, правоохоронці намагаються розігнати зібрання людей, є жертви.

    Протести 2020 року називають найбільшими в історії незалежної Білорусі.

    У листопаді великі демонстрації відбулись у кількох містах Італії. Люди вийшли на вулицю через нові строгі карантинні обмеження. Що відбувалось? Наприклад, у Мілані поліція застосовувала сльозогінний газ проти демонстрантів. Вони ж у відповідь почали кидати каміння і пляшки перед штаб-квартирою регіону Ломбардія. У Кремоні ресторатори били посуд перед префектурою, а потім так і залишили все на землі, як кладовище посуду. В іншому місті протестанти палили вогні, пограбували кілька крамниць.

    І це тільки декілька прикладів масових мітингів у світі. За рік їх відбулось значно більше.

    Людмила ОЛЕНЮК

    P.S. 2020 рік був справді нелегким. Люди опинились у новій реальності, якої мало хто очікував. Однак не варто забувати, що все погане з часом минає. 2020-й закінчиться, йому на зміну прийде 2021-й. Він принесе свої виклики. Але це не означає, що треба розчаровуватись і думати, що все буде погано. Зрештою, людство переживало і страшніші речі, починаючи від світових воєн і закінчуючи голодом та страшними епідеміями. Всі ці сторінки історії вже пройдені, а життя – продовжується. І головне – майбутнє ніяк не залежить від того, яка цифра на календарі, воно залежить від нас.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!