У Яремче відкрили парк-музей просто неба «Карпати у мініатюрі»

  • Не знаєте, з чого почати подорож Карпатами? Найперше, вам треба у Яремче, де корінний гуцул розкаже про найкращі архітектурні твори гір і покаже їх у мініатюрі. Ви гуцул, покутянин чи бойко? Тоді приїдьте у парк-музей «Карпати у мініатюрі», аби переконатися, що чоловік у вишиванці з тайстрою є справжнім гуцулом і каже правду.

    Цього тижня у Яремчі презентували нову туристичну атракцію – парк-музей “Карпати в мініатюрі”.

    Цей парк-музей є новою якісною туристичною атракцією та водночас освітнім майданчиком для вивчення історії і географії яремчанського краю. Створення парку – спільний проект громадської організації “Центр соціальних та ділових ініціатив” та Карпатського національного природного парку за підтримки соціально відповідального бізнесу.

    «Сподіваємось, ця місцина стане своєрідною хрестоматією Карпат і саме звідси розпочинатиметься маршрут туристів з усього світу», – декларує свої наміри один з ініціаторів створення парку-музею Іван Зінов’єв, директор Центру соціальних та ділових ініціатив.

    До слова, музей містить 18 об’єктів, в тому числі точно відтворені моделі сакральних споруд – церков та монастирів, водоспад Пробій на річці Прут, відомі пам’ятники краю, а також єдину в Карпатах діючу міні-залізницю з копіями легендарних кам’яних мостів у Ворохті, станції в Татарові та тунелю. Є копії знаменитих дерев’яних споруд, наприклад, ресторану “Гуцульщина”. Кількість музейних об’єктів буде збільшуватися. Проте це ще не все: засновники планують і надалі поповнювати музей просто неба зменшеними копіями оригінальних експонатів Верховинщини та Яремчанщини.

    «Парк точно буде платним, бо у цьому світі безкоштовних речей не буває. Якщо вони безкоштовні, то за них заплатив хтось інший. Яремчанщина має багато туристичних принад, які втілені у цій площині», – зазначив автор проекту Юрій Карпін, начальник відділу туризму та рекреації Яремчанської міської ради.

    Працюватиме парк-музей з 10-ї до 20-ї години щодня круглий рік. Для дорослих квиток коштуватиме 30 гривень, а школярі зможуть оглянути сакральні споруди за 20 гривень. Для дітей до шести років вхід вільний. Варто зазначити, що в ціну квитка входить вартість екскурсії.

    Пільгові категорії населення зможуть відвідувати музей просто неба безкоштовно: це учасники бойових дій (у тому числі учасники АТО), ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС та інші соціальні групи, для яких передбачені пільги. “Будь-який вихідний для українця – це робочий час для парку-музею”, – з посмішкою запрошує відвідати “Карпати у мініатюрі” Юрій Карпін.

     

    Микола ГУРАК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!