Прикарпатцям розповіли про систему повернення неякісних лікарських засобів

  • У зв’язку з тим, що у ЗМІ поширено різну інформацію щодо повернення ліків в аптеки, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в області надає роз’яснення, що повернути в аптеку можна тільки неякісні лікарські засоби, які:

    – заборонені до використання розпорядженням Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (розпорядження наявні в загальному доступі на офіційному сайті);

    – придбані в аптеці з терміном придатності, що минув;

    – на які отримано негативний висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією (за результатами лабораторного аналізу, проведеного відповідно до методів контролю якості, що затверджені під час державної реєстрації), повідомляють у прес-службі Івано-Франківської ОДА.

    Висновок щодо якості лікарського засобу споживач може отримати, звернувшись, у разі сумніву щодо його якості, до Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області або заповнивши електронну форму повідомлення  стосовно якості/ підозри щодо фальсифікації лікарського засобу, розміщену на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

    Отже відповідно до частини 8 статті 8 закону України «Про захист прав споживачів» у разі придбання споживачем лікарського засобу неналежної якості аптечний заклад зобов’язаний замінити його на лікарський засіб належної якості або повернути споживачеві сплачені ним гроші. Це тільки в тому випадку, коли недоліки виявлені у межах терміну придатності даного лікарського засобу. При цьому споживач має надати не тільки фіскальний чек, отриманий ним під час купівлі саме цього товару в аптеці, але й висновок лабораторії, що цей товар неналежної якості.

    Наразі чинним законодавством передбачено, що аптечний заклад зобов’язаний відпустити споживачеві продукцію належної якості. У разі сумніву щодо якості лікарського засобу, споживач має право вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб, що видається виробником, який  має бути наданий у термін не більше ніж одна доба.

    До теми: Майже півмільйона прикарпатців скористались програмою “Доступні ліки”

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!